| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-01-05 14:09:10
Temat: Ryba po grecku!czesc szukam przepisu na dobra; rybe; po grecku. Z gory dziekuje.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-01-05 14:20:54
Temat: Re: Ryba po grecku!
Uzytkownik "Iwona" <i...@i...com.pl> napisal w wiadomosci
news:3E183C86.3090806@izi.com.pl...
> czesc szukam przepisu na dobra; rybe; po grecku. Z gory dziekuje.
Niestety przepisu nie mam, ale bardzo ubolewam , ze kazde spotkanie z
ryba po grecku konczy sie u mnie zgaga.
A zazwyczaj nie miewam takich dolegliwosci.
pozdrawiam
cherokee
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-05 14:52:01
Temat: Re: Ryba po grecku!Iwona wrote:
> czesc szukam przepisu na dobra; rybe; po grecku. Z gory dziekuje.
ja co podam przpis na sos po grecku - co do ryby to juz nie moja dzialka.
sos grecki
http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=2933
"ten sos to wlasciwie jarzynka. jest pyszny sam w sobie - uwielbiam go
podjadac bez niczego! mozna tez zrobic tofu w sosie greckim (tofu smażone
np. z sosem sojowym i musztarda, a na to mnóóóóóóóóstwo sosu) - odpowiednik
niewegetarianskiej potrawy z kuchni greckiej, z której to podebrany jest
pomysł na sos :) do tego ziemniaki i mamy taaaaaki dobry obiad!"
Informacje ogólne:
Rodzaj diety: wegańska
Kategoria: dania gorące
Skala trudności: *
Składniki:
marchew - 50dag (ok. 5-6 dorodnych, ale niezbyt wielkich szt.)
pietruszka - 25dag (ok.4 niezbyt duze, ale grubawe szt.)
seler - 25dag (1 średni)
cebula - 50dag (5 sporych szt.)
oliwa lub olej
nieco wody
koncentrat pomidorowy (ja dodaje słoiczek 200g, uwielbiam pomidory)
sól, pieprz, sok z cytryny lub kwasek cytrynowy
ew.słodka papryka w proszku
ew.natka pietruszki
Przepis:
warzywa zestrzeć na tarce o duzych oczkach. cebule przeciac na polowki lub
cwiartki, pokroic w grubawe plasterki.
wrzucamy do gara, podlewamy nieco woda, dodajemy nieco oliwy lub oleju.
dusimy do miekkosci.
pod koniec dodajemy koncentrat, doprawiamy do smaku. sos powinien byc
gesty, slodkawo-slono-lwkko kwaskowy. cala slodkosc pochodzi z marchewki -
jesli przesadzimy z jej iloscia probujac modyfikowac proporcje, to bedzie
po prostu ZA slodki.
ja na koniec dodaje jeszcze oliwy extra vergine (w zw. z tym na poczatku
dodaje naprawde nieznaczna ilosc oliwy nizszego gatunku lub jakiegos oleju
- zeby nie bylo za tluste).
bardzo lubie posypac go jeszcze posiekana natka - rewelacyjna kompozycja.
pozdr.
pat
--
vege.pl http://www.vege.pl
PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl
SPINACZ http://www.spinacz.pl/
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-05 16:06:01
Temat: Re: Ryba po grecku!PatryCCCja wrote:
> Iwona wrote:
>
>>czesc szukam przepisu na dobra; rybe; po grecku. Z gory dziekuje.
>
>
> ja co podam przpis na sos po grecku - co do ryby to juz nie moja dzialka.
>
> sos grecki
> http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=2933
>
> "ten sos to wlasciwie jarzynka. jest pyszny sam w sobie - uwielbiam go
> podjadac bez niczego! mozna tez zrobic tofu w sosie greckim (tofu smażone
> np. z sosem sojowym i musztarda, a na to mnóóóóóóóóstwo sosu) - odpowiednik
> niewegetarianskiej potrawy z kuchni greckiej, z której to podebrany jest
> pomysł na sos :) do tego ziemniaki i mamy taaaaaki dobry obiad!"
>
> Informacje ogólne:
> Rodzaj diety: wegańska
> Kategoria: dania gorące
> Skala trudności: *
>
> Składniki:
> marchew - 50dag (ok. 5-6 dorodnych, ale niezbyt wielkich szt.)
> pietruszka - 25dag (ok.4 niezbyt duze, ale grubawe szt.)
> seler - 25dag (1 średni)
> cebula - 50dag (5 sporych szt.)
> oliwa lub olej
> nieco wody
> koncentrat pomidorowy (ja dodaje słoiczek 200g, uwielbiam pomidory)
> sól, pieprz, sok z cytryny lub kwasek cytrynowy
> ew.słodka papryka w proszku
> ew.natka pietruszki
>
> Przepis:
> warzywa zestrzeć na tarce o duzych oczkach. cebule przeciac na polowki lub
> cwiartki, pokroic w grubawe plasterki.
> wrzucamy do gara, podlewamy nieco woda, dodajemy nieco oliwy lub oleju.
> dusimy do miekkosci.
> pod koniec dodajemy koncentrat, doprawiamy do smaku. sos powinien byc
> gesty, slodkawo-slono-lwkko kwaskowy. cala slodkosc pochodzi z marchewki -
> jesli przesadzimy z jej iloscia probujac modyfikowac proporcje, to bedzie
> po prostu ZA slodki.
> ja na koniec dodaje jeszcze oliwy extra vergine (w zw. z tym na poczatku
> dodaje naprawde nieznaczna ilosc oliwy nizszego gatunku lub jakiegos oleju
> - zeby nie bylo za tluste).
> bardzo lubie posypac go jeszcze posiekana natka - rewelacyjna kompozycja.
>
> pozdr.
> pat
dziękuje spróbuję zrobic.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-05 17:39:29
Temat: Re: Ryba po grecku!
Uzytkownik "Cherokee gd" <c...@t...skasujCalyTenNapis.pl> napisal w
wiadomosci news:av9f09$ea9$1@absinth.dialog.net.pl...
> Niestety przepisu nie mam, ale bardzo ubolewam , ze kazde spotkanie z
> ryba po grecku konczy sie u mnie zgaga.
> A zazwyczaj nie miewam takich dolegliwosci.
Zrob z gotowana ryba i nie smaz warzyw tylko dus, zamiast koncentratu
pomidorowego daj pomidory i zgagi nie bedzie.
Pozdr.
Adiola
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-05 17:42:35
Temat: Re: Ryba po grecku!> Zrob z gotowana ryba i nie smaz warzyw tylko dus, zamiast
koncentratu
> pomidorowego daj pomidory i zgagi nie bedzie.
Właśnie tak robiłam, ale problem tkwi w marchewce. A ta potrawa bez
marchewki nie ma sensu:((((((((
pozdr
cherokee
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-05 19:01:26
Temat: Re: Ryba po grecku!
Użytkownik Cherokee gd <c...@t...skasujCalyTenNapis.pl> w wiadomości do
grup dyskusyjnych napisał:av9qqa$fk6$...@a...dialog.net.pl...
> > Zrob z gotowana ryba i nie smaz warzyw tylko dus, zamiast
> koncentratu
> > pomidorowego daj pomidory i zgagi nie bedzie.
>
> Właśnie tak robiłam, ale problem tkwi w marchewce
Chyba raczej w cebuli.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-05 19:58:17
Temat: Re: Ryba po grecku!
> Chyba raczej w cebuli.
Cebulę jem zawsze w ogromnych ilościach, w zasadzie marchewkę też jem,
ale ryba po grecku mi wyjątkowo szkodzi.
trudno
pozdr
cherokee
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-24 12:15:55
Temat: Re: Ryba po grecku!Ryba po grecku
40 dag fileta z ryby,
1 cebula,
lisc laurowy,
ziele angielskie,
pieprz,
sól,
40-50 dag warzyw,
6 lyzek oleju,
6 lyzeczek ketchupu,
2 lyzeczki maki,
sól,
cukier
Filety z ryby ugotowac na wywarze z warzyw. Oczyszczone warzywa rozdrobnic,
wlozyc na rozgrzany olej, dodac soli i smazyc ok. 5 min. Dodac wywar z ryby
(1 szklanka) i dusic warzywa do miekkosci. Nastepnie dodac sos zrobiony z
wody, maki, ketchupu, soli, cukru i soku z cytryny. Gotowac razem ok. 3 min.
Rybe ulozona w salaterce pokryc jarzynami i posypac zielenina.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |