Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.astercity.net!newsfeed.gazeta.pl!n
ews.gazeta.pl!not-for-mail
From: PatryCCCja <k...@s...TO_WYTNIJ.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Ryba po grecku!
Date: Sun, 05 Jan 2003 15:52:01 +0100
Organization: Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl
Lines: 54
Message-ID: <3...@s...TO_WYTNIJ.pl>
References: <3...@i...com.pl>
NNTP-Posting-Host: qk211.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.gazeta.pl 1041778206 15603 80.50.71.211 (5 Jan 2003 14:50:06 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 5 Jan 2003 14:50:06 +0000 (UTC)
X-Mailer: Mozilla 4.79 [en] (Windows NT 5.0; U)
X-Accept-Language: pl,en
X-User: patrycccja
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:140534
Ukryj nagłówki
Iwona wrote:
> czesc szukam przepisu na dobra; rybe; po grecku. Z gory dziekuje.
ja co podam przpis na sos po grecku - co do ryby to juz nie moja dzialka.
sos grecki
http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=2933
"ten sos to wlasciwie jarzynka. jest pyszny sam w sobie - uwielbiam go
podjadac bez niczego! mozna tez zrobic tofu w sosie greckim (tofu smażone
np. z sosem sojowym i musztarda, a na to mnóóóóóóóóstwo sosu) - odpowiednik
niewegetarianskiej potrawy z kuchni greckiej, z której to podebrany jest
pomysł na sos :) do tego ziemniaki i mamy taaaaaki dobry obiad!"
Informacje ogólne:
Rodzaj diety: wegańska
Kategoria: dania gorące
Skala trudności: *
Składniki:
marchew - 50dag (ok. 5-6 dorodnych, ale niezbyt wielkich szt.)
pietruszka - 25dag (ok.4 niezbyt duze, ale grubawe szt.)
seler - 25dag (1 średni)
cebula - 50dag (5 sporych szt.)
oliwa lub olej
nieco wody
koncentrat pomidorowy (ja dodaje słoiczek 200g, uwielbiam pomidory)
sól, pieprz, sok z cytryny lub kwasek cytrynowy
ew.słodka papryka w proszku
ew.natka pietruszki
Przepis:
warzywa zestrzeć na tarce o duzych oczkach. cebule przeciac na polowki lub
cwiartki, pokroic w grubawe plasterki.
wrzucamy do gara, podlewamy nieco woda, dodajemy nieco oliwy lub oleju.
dusimy do miekkosci.
pod koniec dodajemy koncentrat, doprawiamy do smaku. sos powinien byc
gesty, slodkawo-slono-lwkko kwaskowy. cala slodkosc pochodzi z marchewki -
jesli przesadzimy z jej iloscia probujac modyfikowac proporcje, to bedzie
po prostu ZA slodki.
ja na koniec dodaje jeszcze oliwy extra vergine (w zw. z tym na poczatku
dodaje naprawde nieznaczna ilosc oliwy nizszego gatunku lub jakiegos oleju
- zeby nie bylo za tluste).
bardzo lubie posypac go jeszcze posiekana natka - rewelacyjna kompozycja.
pozdr.
pat
--
vege.pl http://www.vege.pl
PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl
SPINACZ http://www.spinacz.pl/
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|