Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!news.icm.edu.pl!not-
for-mail
From: Iwona <i...@i...com.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Ryba po grecku!
Date: Sun, 05 Jan 2003 17:06:01 +0100
Organization: http://news.icm.edu.pl/
Lines: 53
Message-ID: <3...@i...com.pl>
References: <3...@i...com.pl> <3...@s...TO_WYTNIJ.pl>
NNTP-Posting-Host: host-223-18.tele2.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: SunSITE.icm.edu.pl 1041782763 15083 213.173.223.18 (5 Jan 2003 16:06:03 GMT)
X-Complaints-To: a...@i...edu.pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 5 Jan 2003 16:06:03 +0000 (UTC)
X-Accept-Language: en-us, en
User-Agent: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.0.1) Gecko/20020830
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:140542
Ukryj nagłówki
PatryCCCja wrote:
> Iwona wrote:
>
>>czesc szukam przepisu na dobra; rybe; po grecku. Z gory dziekuje.
>
>
> ja co podam przpis na sos po grecku - co do ryby to juz nie moja dzialka.
>
> sos grecki
> http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=2933
>
> "ten sos to wlasciwie jarzynka. jest pyszny sam w sobie - uwielbiam go
> podjadac bez niczego! mozna tez zrobic tofu w sosie greckim (tofu smażone
> np. z sosem sojowym i musztarda, a na to mnóóóóóóóóstwo sosu) - odpowiednik
> niewegetarianskiej potrawy z kuchni greckiej, z której to podebrany jest
> pomysł na sos :) do tego ziemniaki i mamy taaaaaki dobry obiad!"
>
> Informacje ogólne:
> Rodzaj diety: wegańska
> Kategoria: dania gorące
> Skala trudności: *
>
> Składniki:
> marchew - 50dag (ok. 5-6 dorodnych, ale niezbyt wielkich szt.)
> pietruszka - 25dag (ok.4 niezbyt duze, ale grubawe szt.)
> seler - 25dag (1 średni)
> cebula - 50dag (5 sporych szt.)
> oliwa lub olej
> nieco wody
> koncentrat pomidorowy (ja dodaje słoiczek 200g, uwielbiam pomidory)
> sól, pieprz, sok z cytryny lub kwasek cytrynowy
> ew.słodka papryka w proszku
> ew.natka pietruszki
>
> Przepis:
> warzywa zestrzeć na tarce o duzych oczkach. cebule przeciac na polowki lub
> cwiartki, pokroic w grubawe plasterki.
> wrzucamy do gara, podlewamy nieco woda, dodajemy nieco oliwy lub oleju.
> dusimy do miekkosci.
> pod koniec dodajemy koncentrat, doprawiamy do smaku. sos powinien byc
> gesty, slodkawo-slono-lwkko kwaskowy. cala slodkosc pochodzi z marchewki -
> jesli przesadzimy z jej iloscia probujac modyfikowac proporcje, to bedzie
> po prostu ZA slodki.
> ja na koniec dodaje jeszcze oliwy extra vergine (w zw. z tym na poczatku
> dodaje naprawde nieznaczna ilosc oliwy nizszego gatunku lub jakiegos oleju
> - zeby nie bylo za tluste).
> bardzo lubie posypac go jeszcze posiekana natka - rewelacyjna kompozycja.
>
> pozdr.
> pat
dziękuje spróbuję zrobic.
|