Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Ryba z jabłkami

Grupy

Szukaj w grupach

 

Ryba z jabłkami

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-12-15 10:24:07

Temat: Ryba z jabłkami
Od: Evunia <m...@m...christmas.pl> szukaj wiadomości tego autora


Ponieważ Wigilia tuż tuż, może komuś przyda się ten przepis, szczególnie
jeśli szuka przepisu mniej znanego na rybę :)
Można użyć każdej ryby. Ja biorę filety z mintaja lub morszczuka.
W przepisie podane są dokładne proporcje składników, ale nie ma
najmniejszej potrzeby się ich trzymać (no, chyba, że ktoś dopiero zaczyna
przygodę z kuchnia, to może być mu to jakoś pomocne) :)
Przepis pochodzi z książki

Ryba z jabłkami:

ok. 1 i 1/2 kg filetów z ryby
oliwa lub smalec do smażenia
1 kg jabłek
5 dag cebuli
2 dag soli
1 dag czosnku
5 dag masła
5 dag słoniny
5 dag mąki pszennej
5 dag mąki ziemniaczanej
2 g pieprzu
2 g majeranku
1 g mięty lub tymianku (ja używam tymianek)

Rybę podzielić na porcje. Natrzeć solą roztartą z czosnkiem, pieprzem i
tymiankiem. Obtoczyć w mące pszennej zmieszanej z ziemniaczaną i obsmażyć
na wolnym ogniu na oliwie lub smalcu, nie rumieniąc zbytnio.
Gorącą rybe opruszyć częścią majeranku i pozostawić pod przykryciem.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ćwiartki i poddusić na
maśle, nie dodając wody. Cebulę podsmażyć na słoninie, dodać do jabłek.
Na porcje ryby układać jabłka wymieszane z cebulą, posypać resztą przypraw
i podgrzać.

Na wigilię wszystko smażę na oliwie, nie używam słoniny ani smalcu.
Mimo to ryba jest doskonała. Jest świetna zarówno gorąca, jak i zimna.

Smacznego :)


--
Eva Sheers

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-12-15 10:27:06

Temat: Re: Ryba z jabłkami
Od: Evunia <m...@m...christmas.pl> szukaj wiadomości tego autora

Mon, 15 Dec 2003 11:24:07 +0100, na pl.rec.kuchnia, Evunia napisał(a):

> Przepis pochodzi z książki

Eh, ten pośpiech ;)
Miało być "przepis pochodzi z książki dla zakładów gastronomicznych, ale
nie pamiętam ani tytułu, ani autora". Przepraszam :)


--
Eva Sheers

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Masa makowa z bakaliami - co z nią zrobić?
dodatek do maila prosba
Prosba
Śpiewający Makłowicz
Skórka z cytryny (i nie tylko)

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to ) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout

zobacz wszyskie »