Data: 2003-01-10 10:30:44
Temat: Re: Rycynus -cd.zywoplot z niego
Od: "Dirko" <d...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
W wiadomości news:avknk4$j9d$1@news.tpi.pl Wojciech P
<d...@p...com.pl>napisał(a):
> ja niesmialo przypominam o jednorocznych zywoplotach z
> a/ kukurydzy - suche badyle teraz mi sluza za chchly i pieknie wygladaja.
> b/ze slonecznikow - kochaja je ptaszki.
> c/ np z fasoli.
Hejka.
To ja przypomnę moja propozycję żywopłotu dla leniwych: topinambur. Ostatnio
widziałem reklamę topinamburu jako przysmaku na świąteczny stół. Ciekawe jak
się go przyrządza i jak smakuje?
Ja...cki
PS. Już znalazłem w googlach:-)
Nowość!
Topinambur - francuski przysmak podawany jako wykwintna potrawa w
najdroższych restauracjach w Paryżu. Są to smaczne, duże, wydłużone bulwy,
lekkostrawne i znacznie zdrowsze od ziemniaków. Delikatne w smaku bulwy
topinambura nie zawierają ciężkostrawnej skrobi i solaniny, które są w
ziemniakach. Są także niskokaloryczne i nie powodują otyłości. Z tego powodu
topinambur zaleca się w żywieniu dietetycznym. Bulwy topinambura są
całkowicie odporne na mróz i zimą mogą być przechowywane bez obawy
przemarznięcia. Po ugotowaniu służą do przyrządzania zapiekanek, zup,
sałatek i innych smakowitych potraw. Z powodzeniem mogą zastępować karczochy
i szparagi (są bardzo podobne w smaku). Będą urozmaiceniem i nowością wśród
świątecznych potraw. Atrakcyjne przepisy kulinarne załączamy bezpłatnie do
każdej przesyłki.
|