« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-04-13 10:37:03
Temat: sushiCzy ktos zna dobry przepis na sushi ?
Jesli tak, to niech sie podzieli swoja wiedza, prosze.
Olla
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-04-14 10:33:37
Temat: Re: sushi
Użytkownik Olla <a...@k...net.pl>
> Czy ktos zna dobry przepis na sushi ?
> Jesli tak, to niech sie podzieli swoja wiedza, prosze.
Tak się składa, że od dwóch lat uczę się japońskiego i mam zajęcia z
rodowitym Japończykiem. Dlatego, że lubię gotować często rozszyfrowujemy
książkę kucharską na zajęciach.
Podaję więc przepis z którego już korzystałam:
Ugotować kapustę pekińską. Rozdzielić liście. Ugotować na sypko ryż
(najlepiej długi, może być pomieszany ciemny z jasny wtedy ładniej wygląda).
Następnie na przezroczystą folię pociętą w prostokąty układamy liść kapusty
(obciąć twarde części z nasady liścia), na niego ryż a na środku (tak aby
ten kawałek leżał na środku długości liścia ale na całej jego szerokości)
świeżą, surową rybę (najlepiej makrelę lub łososia (mogą być wędzone). Na
rybę kładziemy majonez lub sos majonezowy. Następnie zawijamy całość w
rulonik, uważając aby do środka nie zawinąć folii i aby ryż nie wysypywał
się z końców. Kroimy na pół aby powstały dwie równe części. Na talerzu
dekorujemy czym tylko chcemy. Jemy na zimno jako przystawkę.
Mam nadzieję, ze nie jest to zbyt "zakręcony" przepis ;)
pz
Kaśka
--
Kasia Sobkowiak, k.sobkowiak(at)atelier.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-04-14 13:59:35
Temat: Re: sushi
Katarzyna Sobkowiak <K...@a...pl> wrote in message
news:8d73iu.8g.0@news.atelier.pl...
|
| Podaję więc przepis z którego już korzystałam:
[ciach]
| Mam nadzieję, ze nie jest to zbyt "zakręcony" przepis ;)
Zakręcony to nie, ale mocno zeuropeizowany. W życiu nie słyszałem, żeby
zawijać sushi w kapustę. Nawet pekińską.
--
K o n r a d J . B r y w c z y ń s k i
private velvet animal oldsmobile mind
i'm sitting in the fireplace burning up my
t i m e
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-04-17 07:32:38
Temat: Re: sushiNo to w co zawijac (jezeli wogole ?)
Olla
Konrad Brywczyński napisał(a):
> Katarzyna Sobkowiak <K...@a...pl> wrote in message
> news:8d73iu.8g.0@news.atelier.pl...
> |
> | Podaję więc przepis z którego już korzystałam:
>
> [ciach]
>
> | Mam nadzieję, ze nie jest to zbyt "zakręcony" przepis ;)
>
> Zakręcony to nie, ale mocno zeuropeizowany. W życiu nie słyszałem, żeby
> zawijać sushi w kapustę. Nawet pekińską.
>
> --
> K o n r a d J . B r y w c z y ń s k i
> private velvet animal oldsmobile mind
> i'm sitting in the fireplace burning up my
> t i m e
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-04-17 07:33:12
Temat: Re: sushiNo a co z przyprawami?
Olla
Katarzyna Sobkowiak napisał(a):
> Użytkownik Olla <a...@k...net.pl>
>
> > Czy ktos zna dobry przepis na sushi ?
> > Jesli tak, to niech sie podzieli swoja wiedza, prosze.
>
> Tak się składa, że od dwóch lat uczę się japońskiego i mam zajęcia z
> rodowitym Japończykiem. Dlatego, że lubię gotować często rozszyfrowujemy
> książkę kucharską na zajęciach.
>
> Podaję więc przepis z którego już korzystałam:
>
> Ugotować kapustę pekińską. Rozdzielić liście. Ugotować na sypko ryż
> (najlepiej długi, może być pomieszany ciemny z jasny wtedy ładniej wygląda).
> Następnie na przezroczystą folię pociętą w prostokąty układamy liść kapusty
> (obciąć twarde części z nasady liścia), na niego ryż a na środku (tak aby
> ten kawałek leżał na środku długości liścia ale na całej jego szerokości)
> świeżą, surową rybę (najlepiej makrelę lub łososia (mogą być wędzone). Na
> rybę kładziemy majonez lub sos majonezowy. Następnie zawijamy całość w
> rulonik, uważając aby do środka nie zawinąć folii i aby ryż nie wysypywał
> się z końców. Kroimy na pół aby powstały dwie równe części. Na talerzu
> dekorujemy czym tylko chcemy. Jemy na zimno jako przystawkę.
>
> Mam nadzieję, ze nie jest to zbyt "zakręcony" przepis ;)
>
> pz
>
> Kaśka
>
> --
> Kasia Sobkowiak, k.sobkowiak(at)atelier.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-04-17 12:06:01
Temat: Re: sushi
Olla <a...@k...net.pl> wrote in message
news:38FABE16.B02BC811@kki.net.pl...
| No to w co zawijac (jezeli wogole ?)
W glony nori. Można je kupić w Polsce w sklepach
japońskich. Sam nigdy nie robiłem i nie kupowałem,
ale kolega tak. Kiedyś podawałem na tej grupie
namiary na warszawskie sklepy, ale Ty zdaje się
jesteś z Krakowa?
Pozdrawiam.
--
----------------------------------------------------
------------
Konrad J. Brywczyński
b...@w...pdi.net 4...@s...plusgsm.pl
www.kjb.w.pl UIN:27412398
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-04-17 20:23:53
Temat: Re: sushi
Użytkownik Olla <a...@k...net.pl>
> > Zakręcony to nie, ale mocno zeuropeizowany. W życiu nie słyszałem, żeby
> > zawijać sushi w kapustę. Nawet pekińską.
Co do tego, że zeuropeizowany to nie ma mowy!!! Książka jest orginałem w
języku japońskim pisanym dla japończyków. Tak jak każda potrawa ma różne
formy przyrządzania. Podałam tę którą znam.
Kaśka
--
Kasia Sobkowiak, k.sobkowiak(at)atelier.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-04-17 20:28:31
Temat: Re: sushi
Użytkownik Olla <a...@k...net.pl>
> No a co z przyprawami?
Co do przypraw to japońska kuchnia cechuje się prostotą w doborze
przypraw. Ja dodałam tylko sól i pieprz.
Kaśka
--
Kasia Sobkowiak, k.sobkowiak(at)atelier.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-04-17 22:35:45
Temat: Re: sushi
Katarzyna Sobkowiak <K...@a...pl> wrote in message
news:8dg35l.1o.0@news.atelier.pl...
|
| Użytkownik Olla <a...@k...net.pl>
|
| > > Zakręcony to nie, ale mocno zeuropeizowany. W życiu nie słyszałem,
żeby
| > > zawijać sushi w kapustę. Nawet pekińską.
|
| Co do tego, że zeuropeizowany to nie ma mowy!!! Książka jest orginałem
w
| języku japońskim pisanym dla japończyków. Tak jak każda potrawa ma różne
| formy przyrządzania. Podałam tę którą znam.
No to mnie zadziwiłaś. W życiu nie słyszałem o sushi w kapuście pekińskiej.
Chyba muszę znów kumpla spytać, czy jego mama też tak robi. Ja zawsze jadłem
u niego w glonach. Innych wersji tego przepisu ta ksiażka nie zawierała?
--
K o n r a d J . B r y w c z y ń s k i
private velvet animal oldsmobile mind
i'm sitting in the fireplace burning up my
t i m e
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-04-17 23:23:29
Temat: Re: sushi
Konrad Brywczyński <b...@w...pdi.net> wrote in message
news:8dgav5.3vv7lft.1@Konrad.Brywczynski...
>
> Katarzyna Sobkowiak <K...@a...pl> wrote in message
> news:8dg35l.1o.0@news.atelier.pl...
> |
> | Użytkownik Olla <a...@k...net.pl>
> |
> | > > Zakręcony to nie, ale mocno zeuropeizowany. W życiu nie słyszałem,
> żeby
> | > > zawijać sushi w kapustę. Nawet pekińską.
> |
> | Co do tego, że zeuropeizowany to nie ma mowy!!! Książka jest
orginałem
> w
> | języku japońskim pisanym dla japończyków. Tak jak każda potrawa ma różne
> | formy przyrządzania. Podałam tę którą znam.
>
> No to mnie zadziwiłaś. W życiu nie słyszałem o sushi w kapuście
pekińskiej.
> Chyba muszę znów kumpla spytać, czy jego mama też tak robi. Ja zawsze
jadłem
> u niego w glonach. Innych wersji tego przepisu ta ksiażka nie zawierała?
>
Mieszka tu w Los Angeles sporo japonczykow.. Sushi Bar to ich specjalnosc,
bylem w paru ale nie widzialem zeby sushi zawijano w kapuste.... Moze to
jakas lokalna odmiana japonczykow, nie majacych dostepu do morza, sobie
takie sushi wymyslila... ;)))
F.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |