Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!orion.cst.tpsa.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: Olla <a...@k...net.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: sushi
Date: Mon, 17 Apr 2000 09:33:12 +0200
Organization: AGORA SA
Lines: 36
Message-ID: <3...@k...net.pl>
References: <3...@k...net.pl> <8...@n...atelier.pl>
NNTP-Posting-Host: 163.krak.gazeta.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-1
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Mailer: Mozilla 4.7 [pl] (Win98; I)
X-Accept-Language: en
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:27011
Ukryj nagłówki
No a co z przyprawami?
Olla
Katarzyna Sobkowiak napisał(a):
> Użytkownik Olla <a...@k...net.pl>
>
> > Czy ktos zna dobry przepis na sushi ?
> > Jesli tak, to niech sie podzieli swoja wiedza, prosze.
>
> Tak się składa, że od dwóch lat uczę się japońskiego i mam zajęcia z
> rodowitym Japończykiem. Dlatego, że lubię gotować często rozszyfrowujemy
> książkę kucharską na zajęciach.
>
> Podaję więc przepis z którego już korzystałam:
>
> Ugotować kapustę pekińską. Rozdzielić liście. Ugotować na sypko ryż
> (najlepiej długi, może być pomieszany ciemny z jasny wtedy ładniej wygląda).
> Następnie na przezroczystą folię pociętą w prostokąty układamy liść kapusty
> (obciąć twarde części z nasady liścia), na niego ryż a na środku (tak aby
> ten kawałek leżał na środku długości liścia ale na całej jego szerokości)
> świeżą, surową rybę (najlepiej makrelę lub łososia (mogą być wędzone). Na
> rybę kładziemy majonez lub sos majonezowy. Następnie zawijamy całość w
> rulonik, uważając aby do środka nie zawinąć folii i aby ryż nie wysypywał
> się z końców. Kroimy na pół aby powstały dwie równe części. Na talerzu
> dekorujemy czym tylko chcemy. Jemy na zimno jako przystawkę.
>
> Mam nadzieję, ze nie jest to zbyt "zakręcony" przepis ;)
>
> pz
>
> Kaśka
>
> --
> Kasia Sobkowiak, k.sobkowiak(at)atelier.pl
|