Data: 2000-04-17 07:33:12
Temat: Re: sushi
Od: Olla <a...@k...net.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
No a co z przyprawami?
Olla
Katarzyna Sobkowiak napisał(a):
> Użytkownik Olla <a...@k...net.pl>
>
> > Czy ktos zna dobry przepis na sushi ?
> > Jesli tak, to niech sie podzieli swoja wiedza, prosze.
>
> Tak się składa, że od dwóch lat uczę się japońskiego i mam zajęcia z
> rodowitym Japończykiem. Dlatego, że lubię gotować często rozszyfrowujemy
> książkę kucharską na zajęciach.
>
> Podaję więc przepis z którego już korzystałam:
>
> Ugotować kapustę pekińską. Rozdzielić liście. Ugotować na sypko ryż
> (najlepiej długi, może być pomieszany ciemny z jasny wtedy ładniej wygląda).
> Następnie na przezroczystą folię pociętą w prostokąty układamy liść kapusty
> (obciąć twarde części z nasady liścia), na niego ryż a na środku (tak aby
> ten kawałek leżał na środku długości liścia ale na całej jego szerokości)
> świeżą, surową rybę (najlepiej makrelę lub łososia (mogą być wędzone). Na
> rybę kładziemy majonez lub sos majonezowy. Następnie zawijamy całość w
> rulonik, uważając aby do środka nie zawinąć folii i aby ryż nie wysypywał
> się z końców. Kroimy na pół aby powstały dwie równe części. Na talerzu
> dekorujemy czym tylko chcemy. Jemy na zimno jako przystawkę.
>
> Mam nadzieję, ze nie jest to zbyt "zakręcony" przepis ;)
>
> pz
>
> Kaśka
>
> --
> Kasia Sobkowiak, k.sobkowiak(at)atelier.pl
|