Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!n
ews.ceti.com.pl!not-for-mail
From: "Katarzyna Sobkowiak" <K...@a...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: sushi
Date: Fri, 14 Apr 2000 12:33:37 +0200
Organization: [ atelier.pl ]
Lines: 34
Message-ID: <8...@n...atelier.pl>
References: <3...@k...net.pl>
Reply-To: "Katarzyna Sobkowiak" <K...@a...pl>
NNTP-Posting-Host: pa247.gdansk.ppp.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: druid.ceti.com.pl 955713875 24681 212.160.44.247 (14 Apr 2000 12:04:35 GMT)
X-Complaints-To: a...@c...pl
NNTP-Posting-Date: 14 Apr 2000 12:04:35 GMT
X-Posting-Agent: Hamster/1.3.8.0
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2314.1300
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2417.2000
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:26899
Ukryj nagłówki
Użytkownik Olla <a...@k...net.pl>
> Czy ktos zna dobry przepis na sushi ?
> Jesli tak, to niech sie podzieli swoja wiedza, prosze.
Tak się składa, że od dwóch lat uczę się japońskiego i mam zajęcia z
rodowitym Japończykiem. Dlatego, że lubię gotować często rozszyfrowujemy
książkę kucharską na zajęciach.
Podaję więc przepis z którego już korzystałam:
Ugotować kapustę pekińską. Rozdzielić liście. Ugotować na sypko ryż
(najlepiej długi, może być pomieszany ciemny z jasny wtedy ładniej wygląda).
Następnie na przezroczystą folię pociętą w prostokąty układamy liść kapusty
(obciąć twarde części z nasady liścia), na niego ryż a na środku (tak aby
ten kawałek leżał na środku długości liścia ale na całej jego szerokości)
świeżą, surową rybę (najlepiej makrelę lub łososia (mogą być wędzone). Na
rybę kładziemy majonez lub sos majonezowy. Następnie zawijamy całość w
rulonik, uważając aby do środka nie zawinąć folii i aby ryż nie wysypywał
się z końców. Kroimy na pół aby powstały dwie równe części. Na talerzu
dekorujemy czym tylko chcemy. Jemy na zimno jako przystawkę.
Mam nadzieję, ze nie jest to zbyt "zakręcony" przepis ;)
pz
Kaśka
--
Kasia Sobkowiak, k.sobkowiak(at)atelier.pl
|