Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Sabdzi - przepisy (dlugie)

Grupy

Szukaj w grupach

 

Sabdzi - przepisy (dlugie)

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-07-02 22:49:33

Temat: Sabdzi - przepisy (dlugie)
Od: Sabinka <s...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

No to obiecane przepisy (sorki ze tak dlugo kazalam czekac, ale nie
mam OCR-a no i leniuszka troche mialam ;) ).

Pochodza z ksiazki "Kuchnia Kryszny" - indyjskie potrawy
wegetarianskie (Adiraja dasa).
Podanych przepisow nie testowalam, ale pare innych z tej ksiazki tak i
sprawdzaly sie bardzo smacznie.
Niektore przepisy maja dziwne skladniki...
Ta ksiazka jest ok, ladna, kolorowa, ale jak ktos nie mieszka w
Warszawie lub w innym miescie, gdzie "wszystko mozna dostac",
polecalabym raczej inna "krysznaicka" ksiazke. Cieniutka taka, z
wegetarianskimi przepisami i bobaskiem na okladce - tam sa przepisy
bardziej przystosowane do naszych warunkow. Mi ja niestety
uprowadzono.


Ł = lyzka
ł = lyzeczka


Dodam przepis na garam masala. Mozna kupic gotowa, mozna zrobic:

4Ł nasion kolendry
2Ł nasion kminku indyjskiego
2ł nasion kardamonu
2Ł ziaren czarnego pieprzu
1ł całych gozdzikow
2 pieciocentymetrowe laseczki cynamonu

Kazda z przypraw upraz oddzielnie na ciezkiej patelni z odlewanego
zelaza, a nastepnie zmiel je razem w elektrycznym mlynku do kawy.
Przechowuj w hermetycznie zamknietym sloju w chlodnym miejscu.
Zrobiona z dobrej jakosci przypraw i wlasciwie przechowywana garam
masala zachowa swoj smak i aromat przez kolkanascie miesiecy.

A oto przepis na inna garam masale: upraz i zmiel te sama ilosc
kardamonu, gozdzikow i cynamonu, jak w poprzednim przpisie. Nastepnie
dodaj pol dobrze zmielonej galki muszkatolowej.

***

Jesli potrzebny przepis na "ser domowej roboty" to teeeeeez moge
wklepac :) Jest to po prostu twarog ale smaczniejszy od kupnego,
zakwaszany na cieplo. Chyba nie mozna zastapic kupnym bo kupny sie
roztapia.


**************************

Alu phul gobhi panir sabdzi
(Smazony kalafior z ziemniakami i serem)

2Ł ghee lub oleju roslinnego
1/2 ł nasion czarnej gorczycy
2 swieze chili, pozbawione nasion i posiekane
1Ł startego swiezego imbiru
2 liscie laurowe
1ł kurkumy
1ł mielonej kolendry
1ł mielonego cynamonu
600 ml wody
4 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostke
350 g twardego sera domowej roboty, pokrojonego w kostke
1 sredniej wielkosci kalafior, umyty i pokrojony na rozyczki
2 ł soli
1/2 ł garam masali
2Ł posiekanych lisci swiezej kolendry lub natki pietruszki

Rozgrzac tluszcz w sredniej wielkosci garnku na srednim ogniu. Wrzucic
gorczyce i przykryc garnek, aby nsiona z niego nie wyskakiwaly. Kiedy
przestana strzelac, dodac chili, imbir i liscie laurowe. Mieszac przez
30 sekund. Teraz wrzucic przyprawy w proszku - wsystkie oprocz garam
masali - i natychmiast wlac wode. Zagotowac na duzym odniu, a
nastepnie zmniejszyc ogien i delkatnie przemieszac.
Kiedy ta plynna masala gotuje sie na malym ogniu, usmazyc w tluszczu
ziemniaki, a nastepnie oddzielnie kostki sera (na zlotobrazowy kolor).
Odsaczyc. Potem w ten sam sposob usmazyc kalafiory - powinny sie lekko
zabrazowic i byc czesciowo ugotowane. Tluszczu powinno byc w garnku
tyle, by warzywa i ser mogly w nim plywac. Teraz wlozyc kalafiory do
plynnej masali, przykryc i gotowac na malym ogniu. Po 5 minutach
wrzucic smazone ziemniaki i ser, zamieszac i gotowac jeszcze przez 2-3
minuty;, az wszystkie skladniki beda gorace.
Przyprawic sola i garam masala. Posypac swiezymi liscmi kolendry lub
natki pietruszki. Wymieszac i podawac na goraco.

Czas przygotowania i gotowania: 30 min

*******************************


Bandgobhi alu sabdzi
(smazona kapusta z ziemniakami)

450 g kapusty
2 gozdziki
2 straczki kardamou
1 laseczka cynamonu (dl. 7,5 cm)
4 Ł ghee lub oleju roslinnego
4 ziemniaki sredniej wielkosci, obrane i pokrojone w kostke
1 Ł startego swiezego imbiru
1/2 ł pieprzu cayenne
1 ł kurkumy
4 dojrzale pomidory sredniej wielkosci ,pokrojone na 8 czesci
1 1/2 ł soli
1/2 ł cukru
150 ml wody

Kapuste umyc i poszatkowac. Cynamon, gozdziki oraz kardamon dokladnie
zemlec i odstawic.
Na srednim ogniu rozgrzac w garnku 3 Ł tluszczu. nastepnie wrzucic do
garnka pokrojone w kostke ziemniaki i smazyc do chwili, az beda
przyrumienione. Mieszac podczas smazenia, aby ziemniaki nie przywarly
do dna. Zdjac garnek z ognia i przelozyc ziemniaki do innego naczynia.
Wlozyc do tego samego garnka pozostala lyzke ghee i ciagle mieszajac
smazyc przez kilka sekund starty imbir, pieprz cayenne i kurkume.
Dodac poszatkowana kapuste i smazyc przez 3-4 minuty, regularnie ja
mieszajac, aby dobrze polaczyla sie z przyprawami i nie przywierala do
dna. Dodac pomidory, podsmazone ziemniaki, sol, cukier i wode.
Przykryc i gotowac na malym ogniu, az warzywa beda miekkie. Przed
podaniem posypac wierzch przygotowanymi uprzednio zmielonymi slodkimi
przyprawami i delikatnie wymieszac.

Czas przygotowania i gotowania: 30 min

********************************

Khati mighi sabdzi
(warzywa slodko-kwasne)

175 g tamaryndy
2 Ł ghee
1 ł kminku indyjskiego
2 Ł startego swiezego imbiru
2 zielone chili, drobno pokrojone
1/2 ł mielonego czarnego pieprzu
1/4 ł asafetidy
275 ml serwatki
100 g brazowego cukru
1 obrany ananas pokrojony w kostke
3 marchewki pokrojone w plasterki
2 ł mango w proszku
2 ł papryki
2 ł mielonej kolendry
275 g twardego sera domowej roboty, pokrojonego w kostke
3 cukinie pokrojone w kostke
4 pomidory pokrojone w cwiartki
3 pokrojone lodyzki selera
3 ł soli
4 ziemniaki, umyte, obrane, pokrojone w kostke i usmazone w tluszczu
lub 3 figi rajskie (amerykanski owoc podobny do banana) pokrojone w
plasterki

Rozpoczac od przygotowania soku z tamaryndy (jak trzeba to podam w
osobnym poscie). Nastepnie zrobic masale. W duzym garnku rozgrzac ghee
i usmazyc nasiona kminku, nastepnie dodac starty imbir i chili, a po
chwili mielony pieprz i asafetide. Smazyc przyprawy jeszcze przez
kilka sekund. Teraz wlac do masali serwatke i przez chwile gotowac na
malym ogniu. Dodac sok z tamaryndy, brazowy cukier, pokrojonego w
kostke ananasa, plasterki marchewki, mango w proszku, papryke i
mielona kolendre. Gotowac, od czasu do czasu mieszajac, az calosc
zgestnieje. W miedzyczasie usmazyc w tluszczu kostki sera na kolor
zlotobrazowy i odstawic. (Tluszczu powinno byc tyle, by kostki sera
mogly w nim plywac).
Teraz do masali dodac cukinie i seler, przykryc i gotowac do chwili,
az warzywa beda dostatecznie miekkie. Wowczas dodac usmazony ser,
pomidory i sol. Dobrze wymieszac. W tym momencie wrzucic tez figi
rajskie. Smazone ziemniaki dodac troche pozniej, kiedy kostki sera
wchlona troche sosu. Przykryc i gotowac do chwili, az wszystkie
skladniki beda miekkie.

Czas przygotowania i gotowania: 25 min

*********************
Masala bhindi sabdzi
(Okra z przyprawami i kokosem)

- ten przepis podam, jesli ktos poprosi, bo nie wiem czy ta okra jest
wogole do dostania

************************

Bhari hui sabdzi
(Nadziewane warzywa)

6 sredniej wielkosci pomidorow
lub 6 srednich papryk
lub 6 niewielkich baklazanow

Pomidory umyc i osuszyc, a nastepnie z kazdego z nich sciac czubek.
Wybrac lyzka miazsz. Wnetrze wydrazonych pomidorow posypac sola i
odwrocic je do gory dnem, aby wyschly.
To samo zrobic z papryka. Baklazany przekroic wzdluz na polowe i
wybrac wnetrze lyzka, zostawiajac jednak grube "scianki". Wydrazony
miazsz pokroic w bardzo drobna kostke i usmazyc w malej ilosci ghee
lub oleju. Z usmazonego, miekkiego miazszu zrobic puree i uzyc do
nadzenia. Przygotowac jeden z trzech opisanych ponizej rodzajow
nadzienia i wypelnic nim wydrazone warzywa. Kazdym z nich mozna
wypelnic 6 warzyw.


Nadzienia:

***

Nadzienie z ryzu i sera

3Ł ghee
100 g odcisnietego i pokruszonego sera domowej oboty
175 g ugotowanego dlugoziarnistego ryzu
75 g pokruszonych, lekko podprazonych orzechow cashew
1/2 ł asafetidy
1 ł soli
150 ml kwasnej smietany

W malym rondelku na srednim ogniu rozgrzac ghee. Pokruszyc ser i
wrzucic na ghee. Mieszajac smazyc przez 1-2 minuty. Nastepnie dodac
ugotowany ryz i pozostale skladniki. Zdjac rondelek z palnika, dodac
smietane i dobrze wszystko wymieszac.

***

Nadzienie kokosowe

100 g swiezego startego kokosu lub 75 g wiorkow kokosowych
100 g lekko podprazonej maki z grochu wloskiego
150 ml kwasnej smietany
1 Ł startego swiezego imbiru
1 ł mielonej kolendry
50 g sera domowej roboty
1/4 ł pieprzu cayenne
1/4 ł mielonych gozdzikow
1 ł soli

Wszystkie skladniki wsypac do duzej miski i wyrobic na gladka mase.

***
Nadzienie z warzyw

4 sredniej wielkosci ziemniaki
1 maly baklazan
ghee lub olej roslinny do smazenia
2 ł mielonej kolendry
1/4 ł pieprzu cayenne
1/2 ł garam masali
1 ł soli
3 Ł posiekanych lisci kolendry
150 ml jogurtu

Ziemniaki ugotowac w lupinkach, nastepnie obrac i rozdrobnic widelcem.
Baklazana obrac, pokroic go w kostke i smazyc w tluszczu na kolor
zlotobrazowy. (Tluszczu powinno byc tyle, aby baklazan plywal po
powierzchni.) Odsaczyc. Teraz wymieszac razem warzywa, przyprawy,
ziola i jogurt, tak aby powstala gesta masa.
Przy nadziewaniu pomidorow czy papryki nalezy pamietac, aby przykryc
je scietymi uprzednio czubkami. Aby czubki lepiej przylegaly, mozna
zmieszac lyzke maki z odrobina wody i ta pasta je przykleic.
Ulozyc wypelnione nadzieniem pomidory lub papryki (albo jedne i
drugie) w natluszczonym, zaoodpornym naczyniu. Polac 4 lyzkami wody,
przykryc i piec przez 15-20 minut w temperaturze 150 stopni C.
Baklazany piec oddzielnie, gdyz nalezy je piec przez 1 godz.
Zamiast upiec, mozna ugotowac warzywa z nadzieniem na parze, w
specjalnie przeznaczonym do tego "koszyku". Trwa to rowniez 15-20
minut. Jesli nie mamy kosyka do gotowania na parze, rozgrzac w garnku
lyzke ghee lub oleju i smazyc spod nadzianych warzyw przez 2-3 minuty.
Nastepnie dodac kilka lyzek wody, przykryc dobrze dopasowana pokrywka
i gotowac przez 15-20 minut. W obu przypadkach sprawdzac, czy ilosc
wody jest wystarczajaca.
Skropic kazda porcje sokiem z cytryny i posypac posiekanymi ziolami.
Podawac na goraco z zupa i pieczywem indyjskim.

Czas przygotowania i gotowania: od 45 min. do 1 godz.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-07-03 14:56:45

Temat: Re: Sabdzi - przepisy (dlugie)
Od: "Blancanieves" <k...@b...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Sabinko,
Bardzo Ci dziękuję!!!!!!

Pozdrawiam serdecznie,
Kasia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

poduelko na herbate
obiad
Co zrobić z mintaja ??
Czy Zaslupie jeszcze istnieje?
problem z tłumaczeniem przepisu ang/pol

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6

zobacz wszyskie »