| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-12-24 11:43:09
Temat: Schab niekonwencjonalnie?Witam, może poratujecie jakims fajnym przepisem. Coś smazonego lub
duszonego. Bez pieczenia w piekarniku
--
AA
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2007-12-24 12:08:29
Temat: Re: Schab niekonwencjonalnie?** AA <w...@p...onet.pl> wrote:
> Witam, może poratujecie jakims fajnym przepisem. Coś smazonego lub duszonego.
> Bez pieczenia w piekarniku
http://www.elise.com/recipes/archives/006211pork_roa
st_with_cardamom_mushroom_sauce.php
W sumie z pieczeniem, ale wygląda smakowicie. ;)
--
+ ' .-. .
, * ) )
http://kosmosik.net/ . . '-' . kK
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2007-12-27 10:51:10
Temat: Re: Schab niekonwencjonalnie?AA wrote:
> Witam, może poratujecie jakims fajnym przepisem. Coś smazonego lub
> duszonego. Bez pieczenia w piekarniku
>
podaję przepis - ze starej książki "Kuchnia chńska" p.K.Pośpieszyńskiej.
4 grube kotlety schabowe lekko tylko pobić, natrzeć solą, pieprzem-sporo
i oliwą. Zostawić na kilka dobrych godzin.
Na patelni z 1,5 cm oleju mocno rozgrzać, kotlety posypać mąką ziemniaczaną
(tak, tak) i smaży ostro kilka minut z każdej strony, aż się lekko
zarumienią.
Zdjąć z patelni.
Wcześniej obrać i pokroić w cienkie półtalarki 2 średnie cebule i dodać
przepuszczone przez praskę 4 ząbki czosnku. Jeśli na patelni pozostało zbyt
dużo oleju, zlać, by zostały z 2-3 łyżki i smażyć ostro przez chwilkę
cebulę z czosnkiem, by lekko zmiękła. Do cebuli dodać 2 łyżki sosu sojowego
i kilka łyżek rosołu i dusić chwilę. Włożyć kotlety, wymieszać z cebulą i
chwilkę dusić - ja zostawiam na kilka minut pod przykrywką, aby
dobrze "przeszło".
Przełożyć na gorący półmisek i na stół - pyszne. Podałam w Świętra - goście
byli zachwyceni.
Pozdrawiam
Fiora
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2007-12-27 11:20:52
Temat: Re: Schab niekonwencjonalnie?
"Fiora" <f...@g...pl> wrote in message
news:fl0030$3ot$1@inews.gazeta.pl...
> AA wrote:
>
>> Witam, może poratujecie jakims fajnym przepisem. Coś smazonego lub
>> duszonego. Bez pieczenia w piekarniku
>>
> podaję przepis - ze starej książki "Kuchnia chńska" p.K.Pośpieszyńskiej.
> 4 grube kotlety schabowe lekko tylko pobić, natrzeć solą, pieprzem-sporo
> i oliwą. Zostawić na kilka dobrych godzin.
> Na patelni z 1,5 cm oleju mocno rozgrzać, kotlety posypać mąką
> ziemniaczaną
> (tak, tak) i smaży ostro kilka minut z każdej strony, aż się lekko
> zarumienią.
> Zdjąć z patelni.
> Wcześniej obrać i pokroić w cienkie półtalarki 2 średnie cebule i dodać
> przepuszczone przez praskę 4 ząbki czosnku. Jeśli na patelni pozostało
> zbyt
> dużo oleju, zlać, by zostały z 2-3 łyżki i smażyć ostro przez chwilkę
> cebulę z czosnkiem, by lekko zmiękła. Do cebuli dodać 2 łyżki sosu
> sojowego
> i kilka łyżek rosołu i dusić chwilę. Włożyć kotlety, wymieszać z cebulą i
> chwilkę dusić - ja zostawiam na kilka minut pod przykrywką, aby
> dobrze "przeszło".
> Przełożyć na gorący półmisek i na stół - pyszne. Podałam w Świętra -
> goście
> byli zachwyceni.
> Pozdrawiam
> Fiora
To samo zrobiłem wczoraj, ale z wołowiny (bez książki).
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2007-12-28 17:12:51
Temat: Re: Schab niekonwencjonalnie?AA wrote:
> Witam, może poratujecie jakims fajnym przepisem. Coś smazonego lub
> duszonego. Bez pieczenia w piekarniku
>
1. Usmazyc kotlety bez panierki na oliwie, az przybrazowione z obu
stron. Dodac 2 kwasne jablka, pokrojone na cwiartki plus szklanke wody i
lyzeczke majeranku. Sol, pieprz do smaku. Dusic 20-30 minut, podac z
ryzem.
2. Tak samo jak powyzej, tylko zastapic jablka garscia winogron.
3. Rozbic cienko kotlety bez kosci, pomazac jedna strone mieszanka
musztardy, majeranku, soli i pieprzu, rozprowadzic po powierzchni jedna
lyzke rodzynek, zwinac jak zrazy zawijane, panierowac w jajku i bulce
tartej i smazyc na oleju, na malym ogniu. Podac z ziemniakami i salata.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |