Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Schab niekonwencjonalnie?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Schab niekonwencjonalnie?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 5


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2007-12-24 11:43:09

Temat: Schab niekonwencjonalnie?
Od: AA <w...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam, może poratujecie jakims fajnym przepisem. Coś smazonego lub
duszonego. Bez pieczenia w piekarniku

--
AA

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2007-12-24 12:08:29

Temat: Re: Schab niekonwencjonalnie?
Od: Konrad Kosmowski <k...@k...net> szukaj wiadomości tego autora

** AA <w...@p...onet.pl> wrote:

> Witam, może poratujecie jakims fajnym przepisem. Coś smazonego lub duszonego.
> Bez pieczenia w piekarniku

http://www.elise.com/recipes/archives/006211pork_roa
st_with_cardamom_mushroom_sauce.php

W sumie z pieczeniem, ale wygląda smakowicie. ;)

--
+ ' .-. .
, * ) )
http://kosmosik.net/ . . '-' . kK

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2007-12-27 10:51:10

Temat: Re: Schab niekonwencjonalnie?
Od: Fiora <f...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

AA wrote:

> Witam, może poratujecie jakims fajnym przepisem. Coś smazonego lub
> duszonego. Bez pieczenia w piekarniku
>
podaję przepis - ze starej książki "Kuchnia chńska" p.K.Pośpieszyńskiej.
4 grube kotlety schabowe lekko tylko pobić, natrzeć solą, pieprzem-sporo
i oliwą. Zostawić na kilka dobrych godzin.
Na patelni z 1,5 cm oleju mocno rozgrzać, kotlety posypać mąką ziemniaczaną
(tak, tak) i smaży ostro kilka minut z każdej strony, aż się lekko
zarumienią.
Zdjąć z patelni.
Wcześniej obrać i pokroić w cienkie półtalarki 2 średnie cebule i dodać
przepuszczone przez praskę 4 ząbki czosnku. Jeśli na patelni pozostało zbyt
dużo oleju, zlać, by zostały z 2-3 łyżki i smażyć ostro przez chwilkę
cebulę z czosnkiem, by lekko zmiękła. Do cebuli dodać 2 łyżki sosu sojowego
i kilka łyżek rosołu i dusić chwilę. Włożyć kotlety, wymieszać z cebulą i
chwilkę dusić - ja zostawiam na kilka minut pod przykrywką, aby
dobrze "przeszło".
Przełożyć na gorący półmisek i na stół - pyszne. Podałam w Świętra - goście
byli zachwyceni.
Pozdrawiam
Fiora

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2007-12-27 11:20:52

Temat: Re: Schab niekonwencjonalnie?
Od: "Panslavista" <p...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


"Fiora" <f...@g...pl> wrote in message
news:fl0030$3ot$1@inews.gazeta.pl...
> AA wrote:
>
>> Witam, może poratujecie jakims fajnym przepisem. Coś smazonego lub
>> duszonego. Bez pieczenia w piekarniku
>>
> podaję przepis - ze starej książki "Kuchnia chńska" p.K.Pośpieszyńskiej.
> 4 grube kotlety schabowe lekko tylko pobić, natrzeć solą, pieprzem-sporo
> i oliwą. Zostawić na kilka dobrych godzin.
> Na patelni z 1,5 cm oleju mocno rozgrzać, kotlety posypać mąką
> ziemniaczaną
> (tak, tak) i smaży ostro kilka minut z każdej strony, aż się lekko
> zarumienią.
> Zdjąć z patelni.
> Wcześniej obrać i pokroić w cienkie półtalarki 2 średnie cebule i dodać
> przepuszczone przez praskę 4 ząbki czosnku. Jeśli na patelni pozostało
> zbyt
> dużo oleju, zlać, by zostały z 2-3 łyżki i smażyć ostro przez chwilkę
> cebulę z czosnkiem, by lekko zmiękła. Do cebuli dodać 2 łyżki sosu
> sojowego
> i kilka łyżek rosołu i dusić chwilę. Włożyć kotlety, wymieszać z cebulą i
> chwilkę dusić - ja zostawiam na kilka minut pod przykrywką, aby
> dobrze "przeszło".
> Przełożyć na gorący półmisek i na stół - pyszne. Podałam w Świętra -
> goście
> byli zachwyceni.
> Pozdrawiam
> Fiora

To samo zrobiłem wczoraj, ale z wołowiny (bez książki).


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2007-12-28 17:12:51

Temat: Re: Schab niekonwencjonalnie?
Od: Magdalena Bassett <i...@b...com> szukaj wiadomości tego autora

AA wrote:
> Witam, może poratujecie jakims fajnym przepisem. Coś smazonego lub
> duszonego. Bez pieczenia w piekarniku
>


1. Usmazyc kotlety bez panierki na oliwie, az przybrazowione z obu
stron. Dodac 2 kwasne jablka, pokrojone na cwiartki plus szklanke wody i
lyzeczke majeranku. Sol, pieprz do smaku. Dusic 20-30 minut, podac z
ryzem.

2. Tak samo jak powyzej, tylko zastapic jablka garscia winogron.

3. Rozbic cienko kotlety bez kosci, pomazac jedna strone mieszanka
musztardy, majeranku, soli i pieprzu, rozprowadzic po powierzchni jedna
lyzke rodzynek, zwinac jak zrazy zawijane, panierowac w jajku i bulce
tartej i smazyc na oleju, na malym ogniu. Podac z ziemniakami i salata.


Magdalena Bassett

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Tym...
I jak zwykle...
Życzenia
Ciasto na uszka wigilijne
Gorzki farsz na uszka

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »