Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!nf1.ipartners.pl!ipartners.pl!news.nask.pl!
news.nask.org.pl!news.internetia.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl
!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Schab niekonwencjonalnie?
Date: Thu, 27 Dec 2007 12:20:52 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 34
Message-ID: <fl01sq$6to$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <fko6am$8in$1@nemesis.news.tpi.pl> <fl0030$3ot$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: abcd52.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1198754522 7096 83.6.219.52 (27 Dec 2007 11:22:02 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 27 Dec 2007 11:22:02 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.3138
X-RFC2646: Format=Flowed; Original
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.3198
X-Antivirus: avast! (VPS 071226-0, 2007-12-26), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:308065
Ukryj nagłówki
"Fiora" <f...@g...pl> wrote in message
news:fl0030$3ot$1@inews.gazeta.pl...
> AA wrote:
>
>> Witam, może poratujecie jakims fajnym przepisem. Coś smazonego lub
>> duszonego. Bez pieczenia w piekarniku
>>
> podaję przepis - ze starej książki "Kuchnia chńska" p.K.Pośpieszyńskiej.
> 4 grube kotlety schabowe lekko tylko pobić, natrzeć solą, pieprzem-sporo
> i oliwą. Zostawić na kilka dobrych godzin.
> Na patelni z 1,5 cm oleju mocno rozgrzać, kotlety posypać mąką
> ziemniaczaną
> (tak, tak) i smaży ostro kilka minut z każdej strony, aż się lekko
> zarumienią.
> Zdjąć z patelni.
> Wcześniej obrać i pokroić w cienkie półtalarki 2 średnie cebule i dodać
> przepuszczone przez praskę 4 ząbki czosnku. Jeśli na patelni pozostało
> zbyt
> dużo oleju, zlać, by zostały z 2-3 łyżki i smażyć ostro przez chwilkę
> cebulę z czosnkiem, by lekko zmiękła. Do cebuli dodać 2 łyżki sosu
> sojowego
> i kilka łyżek rosołu i dusić chwilę. Włożyć kotlety, wymieszać z cebulą i
> chwilkę dusić - ja zostawiam na kilka minut pod przykrywką, aby
> dobrze "przeszło".
> Przełożyć na gorący półmisek i na stół - pyszne. Podałam w Świętra -
> goście
> byli zachwyceni.
> Pozdrawiam
> Fiora
To samo zrobiłem wczoraj, ale z wołowiny (bez książki).
|