Data: 2007-12-27 10:51:10
Temat: Re: Schab niekonwencjonalnie?
Od: Fiora <f...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
AA wrote:
> Witam, może poratujecie jakims fajnym przepisem. Coś smazonego lub
> duszonego. Bez pieczenia w piekarniku
>
podaję przepis - ze starej książki "Kuchnia chńska" p.K.Pośpieszyńskiej.
4 grube kotlety schabowe lekko tylko pobić, natrzeć solą, pieprzem-sporo
i oliwą. Zostawić na kilka dobrych godzin.
Na patelni z 1,5 cm oleju mocno rozgrzać, kotlety posypać mąką ziemniaczaną
(tak, tak) i smaży ostro kilka minut z każdej strony, aż się lekko
zarumienią.
Zdjąć z patelni.
Wcześniej obrać i pokroić w cienkie półtalarki 2 średnie cebule i dodać
przepuszczone przez praskę 4 ząbki czosnku. Jeśli na patelni pozostało zbyt
dużo oleju, zlać, by zostały z 2-3 łyżki i smażyć ostro przez chwilkę
cebulę z czosnkiem, by lekko zmiękła. Do cebuli dodać 2 łyżki sosu sojowego
i kilka łyżek rosołu i dusić chwilę. Włożyć kotlety, wymieszać z cebulą i
chwilkę dusić - ja zostawiam na kilka minut pod przykrywką, aby
dobrze "przeszło".
Przełożyć na gorący półmisek i na stół - pyszne. Podałam w Świętra - goście
byli zachwyceni.
Pozdrawiam
Fiora
|