Data: 2007-12-27 11:20:52
Temat: Re: Schab niekonwencjonalnie?
Od: "Panslavista" <p...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Fiora" <f...@g...pl> wrote in message
news:fl0030$3ot$1@inews.gazeta.pl...
> AA wrote:
>
>> Witam, może poratujecie jakims fajnym przepisem. Coś smazonego lub
>> duszonego. Bez pieczenia w piekarniku
>>
> podaję przepis - ze starej książki "Kuchnia chńska" p.K.Pośpieszyńskiej.
> 4 grube kotlety schabowe lekko tylko pobić, natrzeć solą, pieprzem-sporo
> i oliwą. Zostawić na kilka dobrych godzin.
> Na patelni z 1,5 cm oleju mocno rozgrzać, kotlety posypać mąką
> ziemniaczaną
> (tak, tak) i smaży ostro kilka minut z każdej strony, aż się lekko
> zarumienią.
> Zdjąć z patelni.
> Wcześniej obrać i pokroić w cienkie półtalarki 2 średnie cebule i dodać
> przepuszczone przez praskę 4 ząbki czosnku. Jeśli na patelni pozostało
> zbyt
> dużo oleju, zlać, by zostały z 2-3 łyżki i smażyć ostro przez chwilkę
> cebulę z czosnkiem, by lekko zmiękła. Do cebuli dodać 2 łyżki sosu
> sojowego
> i kilka łyżek rosołu i dusić chwilę. Włożyć kotlety, wymieszać z cebulą i
> chwilkę dusić - ja zostawiam na kilka minut pod przykrywką, aby
> dobrze "przeszło".
> Przełożyć na gorący półmisek i na stół - pyszne. Podałam w Świętra -
> goście
> byli zachwyceni.
> Pozdrawiam
> Fiora
To samo zrobiłem wczoraj, ale z wołowiny (bez książki).
|