Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: Fiora <f...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Schab niekonwencjonalnie?
Date: Thu, 27 Dec 2007 11:51:10 +0100
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 23
Message-ID: <fl0030$3ot$1@inews.gazeta.pl>
References: <fko6am$8in$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: chello089076036193.chello.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=utf-8
Content-Transfer-Encoding: 8Bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1198752672 3869 89.76.36.193 (27 Dec 2007 10:51:12 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 27 Dec 2007 10:51:12 +0000 (UTC)
X-User: fiorafiora
User-Agent: KNode/0.10.4
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:308064
Ukryj nagłówki
AA wrote:
> Witam, może poratujecie jakims fajnym przepisem. Coś smazonego lub
> duszonego. Bez pieczenia w piekarniku
>
podaję przepis - ze starej książki "Kuchnia chńska" p.K.Pośpieszyńskiej.
4 grube kotlety schabowe lekko tylko pobić, natrzeć solą, pieprzem-sporo
i oliwą. Zostawić na kilka dobrych godzin.
Na patelni z 1,5 cm oleju mocno rozgrzać, kotlety posypać mąką ziemniaczaną
(tak, tak) i smaży ostro kilka minut z każdej strony, aż się lekko
zarumienią.
Zdjąć z patelni.
Wcześniej obrać i pokroić w cienkie półtalarki 2 średnie cebule i dodać
przepuszczone przez praskę 4 ząbki czosnku. Jeśli na patelni pozostało zbyt
dużo oleju, zlać, by zostały z 2-3 łyżki i smażyć ostro przez chwilkę
cebulę z czosnkiem, by lekko zmiękła. Do cebuli dodać 2 łyżki sosu sojowego
i kilka łyżek rosołu i dusić chwilę. Włożyć kotlety, wymieszać z cebulą i
chwilkę dusić - ja zostawiam na kilka minut pod przykrywką, aby
dobrze "przeszło".
Przełożyć na gorący półmisek i na stół - pyszne. Podałam w Świętra - goście
byli zachwyceni.
Pozdrawiam
Fiora
|