« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-11-04 10:50:16
Temat: Schabowy!Kiedys w TV ogladalem program "Kawa czy herbata" w ktorym wystepowali
kucharze i "znawcy", przygotowujac zwyklego "schabowego". Niestety cos mnie
wytracilo z uwagi
i nie uslyszalem calej rozmowy, tylko koncowke w ktorej byla mowa ze..
czegos ze schabem
nie wolno robic! O co chodzi!?
Pozdrowienia!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-11-04 11:50:32
Temat: Re: Schabowy!J L. napisał:
> czegos ze schabem nie wolno robic! O co chodzi!?
Solić na długo przed smażeniem?
Pozdrawiam
PWZ
--
Oto moje zasady. Jeśli wam się nie podobają, to mam też inne.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-04 11:55:30
Temat: Re: Schabowy!>> czegos ze schabem nie wolno robic! O co chodzi!?
>
Nie oglądalam wprawdzie programu, ale ktos mi kiedyś przewrócił światopogląd
twierdząc, że schabu się nie rozbija tłuczkiem na placek, bo mięso traci
soczystość. Wystarczy go naprawdę parę razy pacnąć z każdej strony.
Mam pytanie odnośnie kotletów właśnie: próbowałam zrobić do nich zamiast
klasycznej panierki tzw. naleśnikową - wrzuca się jajo, mąkę i wlewa mleko
do jednej miski i przyprawia. Więcej nie próbowałam, bo panierka nie
trzymała się kotleta, przykleiła się za to do patelni. Co zrobiłam nie tak?
Patelnia na pewno była solidnie rozgrzana.
K
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-04 12:04:21
Temat: Re: Schabowy!
Użytkownik "Kinga 'Słowotok' Macyszyn" <k...@b...gazeta.pl>
napisał w wiadomości news:cmd5bm$6r9$1@inews.gazeta.pl...
> Nie oglądalam wprawdzie programu, ale ktos mi kiedyś przewrócił
światopogląd
> twierdząc, że schabu się nie rozbija tłuczkiem na placek, bo mięso traci
> soczystość. Wystarczy go naprawdę parę razy pacnąć z każdej strony.
Moze, gdy mieso jest naprawde mlode... Gdy probowalam slabiej rozbijac
mieso, trzeba bylo potem dlugo rzuc to mieso. Tak wiec ja z wlasnego
doswiadczenia nie polecam.
> Mam pytanie odnośnie kotletów właśnie: próbowałam zrobić do nich zamiast
> klasycznej panierki tzw. naleśnikową - wrzuca się jajo, mąkę i wlewa mleko
> do jednej miski i przyprawia. Więcej nie próbowałam, bo panierka nie
> trzymała się kotleta, przykleiła się za to do patelni. Co zrobiłam nie
tak?
> Patelnia na pewno była solidnie rozgrzana.
>
Moze mieso bylo mokre?
--
Pozdrawiam,
Ania
www.biblioNETka.pl - Sprawdź, co lubisz czytać!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-04 12:09:38
Temat: Re: Schabowy!
> Moze mieso bylo mokre?
>
> --
> Pozdrawiam,
> Ania
>
======================
A nie moze byc !? Jak bylo zamrozone?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-04 12:28:01
Temat: Re: Schabowy!"J L." <o...@o...pl> zmroził:
>> Moze mieso bylo mokre?
> A nie moze byc !? Jak bylo zamrozone?
Czy Ty smażysz mrożone schaboszczaki??? Toż to potem obrzydliwe jest na
talerzu. Mięsa nawet nie powinno się rozmrażać wyjmując od razu z lodówki,
bo tkanka pęka i robi się rozciapciane. Należy z zamrażalnika przełożyć na
talerz i trzymać kilka godzin w lodówce.
A ja generalnie też słyszałem o tym, żeby przed smażeniem schabowych nie
solić, bo łykowate potem wychodzą.
--
Pozdrawiam
"Powiedziałem i ukoiłem sumienie"
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-04 12:31:57
Temat: Re: Schabowy!
Użytkownik "Przemodar" <przemodar.wonspamerzy@.o2.pl> napisał w wiadomości
news:cmd796$b8e$1@main.viknet.pl...
> A ja generalnie też słyszałem o tym, żeby przed smażeniem schabowych nie
> solić, bo łykowate potem wychodzą.
Ja sole i nie wychodza. A Ty solisz po usmazeniu?
--
Pozdrawiam,
Ania
www.biblioNETka.pl - Sprawdź, co lubisz czytać!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-04 12:38:48
Temat: Re: Schabowy!> Moze mieso bylo mokre?
>
a może i było, bo ja schab myję i od razu obstukuję, a przy tych normalnie
panierowanych to obtaczane w mące nawet lepiej jak jest mokre.
Spróbuję jeszcze raz.
K
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-04 14:56:02
Temat: Re: Schabowy!A.L. napisał:
> > A ja generalnie też słyszałem o tym, żeby przed smażeniem schabowych nie
> > solić, bo łykowate potem wychodzą.
>
> Ja sole i nie wychodza. A Ty solisz po usmazeniu?
Nie, nie o to chodzi... Przedpiśca, jak sązę, miał na myśli to, aby
solić schabowego _tuż_ _przed_ samym smażeniem (obtoczeniem w panierce),
nie zaś, tak jak np. drób, na kilka(-naście) godzin przed smażeniem.
Pozdrawiam
PWZ
--
Oto moje zasady. Jeśli wam się nie podobają, to mam też inne.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-04 15:00:16
Temat: Re: Schabowy!a posypałąs tego kokleta maka, a potem dopeiro w panierce nalesnikowej??
polecam tak samo zrobic rybki, mam sparwdzony przepis na panierke i jest
pyszniutka, warunkiem,ze sie uda, trzeba ja zrobic i odstawic na 30minutek,
a potem plum plum rybke i paluszki lizac, jak ktos chce podam przepis...
Użytkownik "Kinga 'Słowotok' Macyszyn" <k...@b...gazeta.pl>
napisał w wiadomości news:cmd7sq$i7p$1@inews.gazeta.pl...
> > Moze mieso bylo mokre?
> >
> a może i było, bo ja schab myję i od razu obstukuję, a przy tych normalnie
> panierowanych to obtaczane w mące nawet lepiej jak jest mokre.
> Spróbuję jeszcze raz.
>
> K
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |