« poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2010-06-30 18:26:05
Temat: Re: Smakołyk rybny.Dnia Wed, 30 Jun 2010 20:01:51 +0200, Krzysztof Tabaczyński napisał(a):
> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:1i4r2tl3vwcp2$.k4dky3gukdip.dlg@40tude.net...
>> Dnia Wed, 30 Jun 2010 19:32:07 +0200, Panslavista napisał(a):
>>
>>> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
>>> news:15vut2g42s0tr.17bxgjvkbwk7n.dlg@40tude.net...
>>>> Dnia Wed, 30 Jun 2010 19:06:38 +0200, Panslavista napisał(a):
>>>>
>>>>> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
>>>>> news:scv0up37yjl5.5q53mkq7w63k$.dlg@40tude.net...
>>>>>> Dnia Wed, 30 Jun 2010 18:09:49 +0200, Panslavista napisał(a):
>>>>>>
>>>>>>> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
>>>>>>> news:13fn9hmb71slv$.10b4kfuxk1ma6$.dlg@40tude.net...
>>>>>>>> Mam dwa wiaderka ryb w zamrażarce, efekt wędkowania MŚK.
>>>>>>>> Coś muszę już z nimi zrobić, bo sezon na warzywa i owoce u progu, a
>>>>>>>> gdzieś
>>>>>>>> dzwoniło, że jest pyszna sprawa z takich ryb do zrobienia. Szkic
>>>>>>>> mniej
>>>>>>>> więcej taki:
>>>>>>>> Smaży się rybę otoczoną w mące? jajku? bułce?
>>>>>>>> Zalewa się w słoiku octem z przyprawami.
>>>>>>>> Czeka się ileś-tam czasu.
>>>>>>>> I ma to być na koniec pyszne bardzo.
>>>>>>>>
>>>>>>>> Kto zna dokładny przepis? Poproszę.
>>>>>>>
>>>>>>> Przeciez podałaś dokładny - smażona panierowana ryba w marynacie.
>>>>>>
>>>>>> No tia - a proporcje? Przyprawy? Stężenie? Mąka czy buła? Czas
>>>>>> przechowywania? Konserwacja?
>>>>>>
>>>>>>> Drobnicę można przepuscić przez maszynkę do mięsa, posolić dodac
>>>>>>> jajka,
>>>>>>> bułkę i zrobic kotleciki.
>>>>>>> Pychotka.
>>>>>>
>>>>>> E, ości nie lubię. I skóry. Skóry to te małe mają najwięcej i ości. A
>>>>>> w
>>>>>> occie one się rozpuszczają.
>>>>>
>>>>> Zgoda. A te kotleciki też fantastyczne, choć na zupę rybną też mogą
>>>>> być,
>>>>> też
>>>>> pychotka.
>>>>> Na lato w occie można zamarynować parówki, serdelki. Tyle, że lepiej
>>>>> mieć
>>>>> własnej produkcji. Albo od dobrego masarza.
>>>>
>>>> Trochę się boję takich eksperymentów, więc wolę zamrażać mięsny nadmiar,
>>>> niż słoikować, natomiast z rybkami muszę coś postanowić, bo to się MŚK i
>>>> nałowił, i naczyścił (co złowi, to musi oczyścić, ja ryb z "bebechami"
>>>> nie
>>>> tykam) - nie mogę zmarnować tej całej jego roboty. A miejsce w
>>>> zamrażarce
>>>> potrzebne na nowe nabytki wędkarskie i warzywne i owocowe zapasy zimowe
>>>> :-)
>>>
>>> Kup kolejną zamrażarkę,
>>
>> O nie, mam dużą, starczy. Juz z tej jednej nie ma kto wszystkiego wyjeść
>> :-)
>>
>>> albo wędliny wędź jak litewskie.
>>
>> To jak będę miała murowaną wędzarnię, bo do takiej nic z zewnątrz nie
>> wejdzie i wędlin nie zeżre ani nie spaskudzi podczas ich długiego pobytu w
>> niej.
>>
>>> To nie jest eksperyment - marynata to marynata - po pasteryzacji nic nie
>>> ruszy przetworu.
>>
>> Owszem.
>
> A chcesz przepis na zupę rybną z małych i dużych ryb?
>
> Pozdrowienia. Krzysztof z Tychów.
Bardzo proszę.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2010-06-30 19:47:11
Temat: Re: Smakołyk rybny.
Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:ettkfvskftyp.oh0n4ufhmzg3.dlg@40tude.net...
[cut]
>> A chcesz przepis na zupę rybną z małych i dużych ryb?
>>
>> Pozdrowienia. Krzysztof z Tychów.
>
> Bardzo proszę.
Garnki powinny mieć pojemność około 3,5 do 5 litrów.
Należy się także zaopatrzyć w duże sito stalowe. Ryby mogą
być morskie lub słodkowodne. Jak będą mieszane,
to też będzie dobrze.
Duże ryby, takie powyżej 20 cm, należy odfiletować. Filety należy
zachować, natomiast głowy, ogony, skórę i wszelkie inne
pozostałości z filetowanych ryb należy wrzucić do garnka. Wraz
z nimi do garnka należy wrzucić małe ryby w całości i wszelkie
warzywa - marchewkę, pietruszkę, seler, ziemniaki, świeżą
paprykę, cebulę, kalafior, brokuły, por. Dodać należy także
kostkę rosołową rybną lub drobiową, łyżeczkę soli, pieprz
i listek laurowy. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym
ogniu conajmniej godzinę. Po ugotowaniu przelać wywar przez
duże sito do drugiego garnka. Za pomocą drewnianej pałki przetrzeć
pozostałość, ale niezbyt energicznie. Co przejdzie to dobrze, a co
nie przejdzie, to wyrzucić do śmieci. Filety z dużych ryb pokroić
na kawałki mieszczące się na łyżce, wrzucić do zupy, dodać całą
torebkę słodkiej papryki w proszku i doprowadzić do wrzenia.
Można dodać także lubczyk i ostrą paprykę jak ktoś lubi. Po
zagotowaniu się zupy, wyłączyć grzanie, garnek przykryć
i odczekać 10 do 15 minut. Dodać sok z całej cytryny. Podawać
na talerz z łyżką śmietany.
Pozdrowienia. Krzysztof.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2010-06-30 19:55:53
Temat: Re: Smakołyk rybny.Dnia Wed, 30 Jun 2010 21:47:11 +0200, Krzysztof Tabaczyński napisał(a):
> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:ettkfvskftyp.oh0n4ufhmzg3.dlg@40tude.net...
>
> [cut]
>
>>> A chcesz przepis na zupę rybną z małych i dużych ryb?
>>>
>>> Pozdrowienia. Krzysztof z Tychów.
>>
>> Bardzo proszę.
>
> Garnki powinny mieć pojemność około 3,5 do 5 litrów.
> Należy się także zaopatrzyć w duże sito stalowe. Ryby mogą
> być morskie lub słodkowodne. Jak będą mieszane,
> to też będzie dobrze.
>
> Duże ryby, takie powyżej 20 cm, należy odfiletować. Filety należy
> zachować, natomiast głowy, ogony, skórę i wszelkie inne
> pozostałości z filetowanych ryb należy wrzucić do garnka. Wraz
> z nimi do garnka należy wrzucić małe ryby w całości i wszelkie
> warzywa - marchewkę, pietruszkę, seler, ziemniaki, świeżą
> paprykę, cebulę, kalafior, brokuły, por. Dodać należy także
> kostkę rosołową rybną lub drobiową, łyżeczkę soli, pieprz
> i listek laurowy. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym
> ogniu conajmniej godzinę. Po ugotowaniu przelać wywar przez
> duże sito do drugiego garnka. Za pomocą drewnianej pałki przetrzeć
> pozostałość, ale niezbyt energicznie. Co przejdzie to dobrze, a co
> nie przejdzie, to wyrzucić do śmieci. Filety z dużych ryb pokroić
> na kawałki mieszczące się na łyżce, wrzucić do zupy, dodać całą
> torebkę słodkiej papryki w proszku i doprowadzić do wrzenia.
> Można dodać także lubczyk i ostrą paprykę jak ktoś lubi. Po
> zagotowaniu się zupy, wyłączyć grzanie, garnek przykryć
> i odczekać 10 do 15 minut. Dodać sok z całej cytryny. Podawać
> na talerz z łyżką śmietany.
>
> Pozdrowienia. Krzysztof.
Wygląda smakowicie. Dziękuję.
Przypomina mi przepis na węgierską zupę rybną - az mam ochotę ją zrobić na
podstawie tego przepisu. Myślę, ze Twój przepis nadaje się też na Wigilię.
Możnaby tę zupę zrobić z pulpecikami zamiast filetów... Ładnie będzie
wyglądać, jak myślisz?
ten kalafior i brokuły tylko mi nie pasują do ryby jakoś...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2010-06-30 20:27:40
Temat: Re: Smakołyk rybny.
Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:d4f4zbgzf7lp.mvh5c4sxo5p9$.dlg@40tude.net...
> Dnia Wed, 30 Jun 2010 21:47:11 +0200, Krzysztof Tabaczyński napisał(a):
>
>> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
>> news:ettkfvskftyp.oh0n4ufhmzg3.dlg@40tude.net...
>>
>> [cut]
>>
>>>> A chcesz przepis na zupę rybną z małych i dużych ryb?
>>>>
>>>> Pozdrowienia. Krzysztof z Tychów.
>>>
>>> Bardzo proszę.
>>
>> Garnki powinny mieć pojemność około 3,5 do 5 litrów.
>> Należy się także zaopatrzyć w duże sito stalowe. Ryby mogą
>> być morskie lub słodkowodne. Jak będą mieszane,
>> to też będzie dobrze.
>>
>> Duże ryby, takie powyżej 20 cm, należy odfiletować. Filety należy
>> zachować, natomiast głowy, ogony, skórę i wszelkie inne
>> pozostałości z filetowanych ryb należy wrzucić do garnka. Wraz
>> z nimi do garnka należy wrzucić małe ryby w całości i wszelkie
>> warzywa - marchewkę, pietruszkę, seler, ziemniaki, świeżą
>> paprykę, cebulę, kalafior, brokuły, por. Dodać należy także
>> kostkę rosołową rybną lub drobiową, łyżeczkę soli, pieprz
>> i listek laurowy. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym
>> ogniu conajmniej godzinę. Po ugotowaniu przelać wywar przez
>> duże sito do drugiego garnka. Za pomocą drewnianej pałki przetrzeć
>> pozostałość, ale niezbyt energicznie. Co przejdzie to dobrze, a co
>> nie przejdzie, to wyrzucić do śmieci. Filety z dużych ryb pokroić
>> na kawałki mieszczące się na łyżce, wrzucić do zupy, dodać całą
>> torebkę słodkiej papryki w proszku i doprowadzić do wrzenia.
>> Można dodać także lubczyk i ostrą paprykę jak ktoś lubi. Po
>> zagotowaniu się zupy, wyłączyć grzanie, garnek przykryć
>> i odczekać 10 do 15 minut. Dodać sok z całej cytryny. Podawać
>> na talerz z łyżką śmietany.
>>
>> Pozdrowienia. Krzysztof.
>
> Wygląda smakowicie. Dziękuję.
> Przypomina mi przepis na węgierską zupę rybną - az mam ochotę ją zrobić na
> podstawie tego przepisu. Myślę, ze Twój przepis nadaje się też na Wigilię.
> Możnaby tę zupę zrobić z pulpecikami zamiast filetów... Ładnie będzie
> wyglądać, jak myślisz?
> ten kalafior i brokuły tylko mi nie pasują do ryby jakoś...
Pasują, bo ich nie widać. One są przetarte.
Brukselka i fasolka szparagowa też mogą być...
Z pulpecikami nie ćwiczyłem, za dużo roboty.
Pozdrowienia. Krzysztof z Tychów.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2010-06-30 22:32:08
Temat: Re: Smakołyk rybny.Użytkownik Ikselka napisał:
> Mam dwa wiaderka ryb w zamrażarce, efekt wędkowania MŚK.
> Coś muszę już z nimi zrobić, bo sezon na warzywa i owoce u progu, a gdzieś
> dzwoniło, że jest pyszna sprawa z takich ryb do zrobienia. Szkic mniej
> więcej taki:
> Smaży się rybę otoczoną w mące? jajku? bułce?
> Zalewa się w słoiku octem z przyprawami.
> Czeka się ileś-tam czasu.
> I ma to być na koniec pyszne bardzo.
>
> Kto zna dokładny przepis? Poproszę.
A po co? Na lato - chłodnik rybny czyli ucha na zimno...
--
Darek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2010-06-30 22:34:24
Temat: Re: Smakołyk rybny.Dnia Thu, 01 Jul 2010 00:32:08 +0200, "Dariusz K. Ładziak" napisał(a):
> Użytkownik Ikselka napisał:
>> Mam dwa wiaderka ryb w zamrażarce, efekt wędkowania MŚK.
>> Coś muszę już z nimi zrobić, bo sezon na warzywa i owoce u progu, a gdzieś
>> dzwoniło, że jest pyszna sprawa z takich ryb do zrobienia. Szkic mniej
>> więcej taki:
>> Smaży się rybę otoczoną w mące? jajku? bułce?
>> Zalewa się w słoiku octem z przyprawami.
>> Czeka się ileś-tam czasu.
>> I ma to być na koniec pyszne bardzo.
>>
>> Kto zna dokładny przepis? Poproszę.
>
> A po co? Na lato - chłodnik rybny czyli ucha na zimno...
Ble.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2010-06-30 22:35:11
Temat: Re: Smakołyk rybny.Dnia Wed, 30 Jun 2010 22:27:40 +0200, Krzysztof Tabaczyński napisał(a):
> Pasują, bo ich nie widać. One są przetarte.
> Brukselka i fasolka szparagowa też mogą być...
>
> Z pulpecikami nie ćwiczyłem, za dużo roboty.
Zatem na najbliższą Wigilię ja przećwiczę :-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
18. Data: 2010-07-01 01:54:54
Temat: Re: Smakołyk rybny."Krzysztof Tabaczyński" <k...@w...pl> wrote in message
news:i0g701$fcl$1@inews.gazeta.pl...
>
> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:ettkfvskftyp.oh0n4ufhmzg3.dlg@40tude.net...
>
> [cut]
>
>>> A chcesz przepis na zupę rybną z małych i dużych ryb?
>>>
>>> Pozdrowienia. Krzysztof z Tychów.
>>
>> Bardzo proszę.
>
> Garnki powinny mieć pojemność około 3,5 do 5 litrów.
> Należy się także zaopatrzyć w duże sito stalowe. Ryby mogą
> być morskie lub słodkowodne. Jak będą mieszane,
> to też będzie dobrze.
>
> Duże ryby, takie powyżej 20 cm, należy odfiletować. Filety należy
> zachować, natomiast głowy, ogony, skórę i wszelkie inne
> pozostałości z filetowanych ryb należy wrzucić do garnka. Wraz
> z nimi do garnka należy wrzucić małe ryby w całości i wszelkie
> warzywa - marchewkę, pietruszkę, seler, ziemniaki, świeżą
> paprykę, cebulę, kalafior, brokuły, por. Dodać należy także
> kostkę rosołową rybną lub drobiową, łyżeczkę soli, pieprz
> i listek laurowy. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym
> ogniu conajmniej godzinę. Po ugotowaniu przelać wywar przez
> duże sito do drugiego garnka. Za pomocą drewnianej pałki przetrzeć
> pozostałość, ale niezbyt energicznie. Co przejdzie to dobrze, a co
> nie przejdzie, to wyrzucić do śmieci. Filety z dużych ryb pokroić
> na kawałki mieszczące się na łyżce, wrzucić do zupy, dodać całą
> torebkę słodkiej papryki w proszku i doprowadzić do wrzenia.
> Można dodać także lubczyk i ostrą paprykę jak ktoś lubi. Po
> zagotowaniu się zupy, wyłączyć grzanie, garnek przykryć
> i odczekać 10 do 15 minut. Dodać sok z całej cytryny. Podawać
> na talerz z łyżką śmietany.
>
> Pozdrowienia. Krzysztof.
Dodam małą poprawkę - duże ryby (powiedzmy średnie), bez drobnych ości,
można kroić w dzwonka dł ~ 5cm, wtedsy na talerz kładzie się takie trzy
dzwonka (nie mogą się rozpadać).
Opcja - zamiast papryki w proszku można dodać pokrojony w krążki lub
paski strąk papryki, także pomidory w cząstkach, bez skórki.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
19. Data: 2010-07-01 01:56:26
Temat: Re: Smakołyk rybny."Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
news:1rx2lbo6do9ov$.1q9hyd7v6pvuh.dlg@40tude.net...
> Dnia Wed, 30 Jun 2010 22:27:40 +0200, Krzysztof Tabaczyński napisał(a):
>
>> Pasują, bo ich nie widać. One są przetarte.
>> Brukselka i fasolka szparagowa też mogą być...
>>
>> Z pulpecikami nie ćwiczyłem, za dużo roboty.
>
> Zatem na najbliższą Wigilię ja przećwiczę :-)
Spokojnie, smakuje w upały.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
20. Data: 2010-07-01 01:58:08
Temat: Re: Smakołyk rybny."Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
news:13fn9hmb71slv$.10b4kfuxk1ma6$.dlg@40tude.net..\
Zrób sobie paellę. Potrzebna tylko duża patelnia (paella właśnie), przepisy
w necie.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |