Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Smakowało mi, dynia

Grupy

Szukaj w grupach

 

Smakowało mi, dynia

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 46


« poprzedni wątek następny wątek »

31. Data: 2014-10-01 13:10:09

Temat: Re: Smakowało mi, dynia
Od: FEniks <x...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2014-09-30 22:07, Qrczak pisze:
> A dlaczego w jednym poście odpowiedziałabym obu - tłumaczyć się nie
> muszę.

Niech zgadnę - post ścisły?

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


32. Data: 2014-10-01 16:50:42

Temat: Re: Smakowało mi, dynia
Od: Qrczak <q...@q...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia 2014-10-01 13:10, obywatel FEniks uprzejmie donosi:
> W dniu 2014-09-30 22:07, Qrczak pisze:
>> A dlaczego w jednym poście odpowiedziałabym obu - tłumaczyć się nie
>> muszę.
>
> Niech zgadnę - post ścisły?

Szkoda gadać.

Q
--
Kobieta została stworzona po to, by umilać życie mężczyźnie, a nie -
żeby cały dzień pracować, wieczorem zaś gotować mu mrożonki.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


33. Data: 2014-10-02 09:20:42

Temat: Re: Smakowało mi, dynia
Od: FEniks <x...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2014-10-01 16:50, Qrczak pisze:
> Dnia 2014-10-01 13:10, obywatel FEniks uprzejmie donosi:
>> W dniu 2014-09-30 22:07, Qrczak pisze:
>>> A dlaczego w jednym poście odpowiedziałabym obu - tłumaczyć się nie
>>> muszę.
>>
>> Niech zgadnę - post ścisły?
>
> Szkoda gadać.

Gadać szkoda. Ale warto obejrzeć! W "Dzikich historiach" (w drugiej
noweli szczególnie) jest świetnie zobrazowany mechanizm zapiekłych
potyczek (idealnie pasuje do niektórych dyskusyjno-grupowych flejmów).

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


34. Data: 2014-10-02 16:19:45

Temat: Re: Smakowało mi, dynia
Od: Qrczak <q...@q...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia 2014-10-02 09:20, obywatel FEniks uprzejmie donosi:
> W dniu 2014-10-01 16:50, Qrczak pisze:
>> Dnia 2014-10-01 13:10, obywatel FEniks uprzejmie donosi:
>>> W dniu 2014-09-30 22:07, Qrczak pisze:
>>>> A dlaczego w jednym poście odpowiedziałabym obu - tłumaczyć się nie
>>>> muszę.
>>>
>>> Niech zgadnę - post ścisły?
>>
>> Szkoda gadać.
>
> Gadać szkoda. Ale warto obejrzeć! W "Dzikich historiach"

Nie chcę wnikać, gdzie ty to widziałaś (wg filmłeba polska premiera
24.10), ale w mojej wsi takich możliwości nie ma i nigdy nie będzie.
Ale pożyjemy, zobaczymy.

Q
--
Kobieta została stworzona po to, by umilać życie mężczyźnie, a nie -
żeby cały dzień pracować, wieczorem zaś gotować mu mrożonki.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


35. Data: 2014-10-02 21:52:25

Temat: Re: Smakowało mi, dynia
Od: ikselk%g...@g...com szukaj wiadomości tego autora

W dniu czwartek, 2 października 2014 16:19:45 UTC+2 użytkownik Qrczak napisał:
> Dnia 2014-10-02 09:20, obywatel FEniks uprzejmie donosi:
>
> > W dniu 2014-10-01 16:50, Qrczak pisze:
>
> >> Dnia 2014-10-01 13:10, obywatel FEniks uprzejmie donosi:
>
> >>> W dniu 2014-09-30 22:07, Qrczak pisze:
>
> >>>> A dlaczego w jednym poście odpowiedziałabym obu - tłumaczyć się nie
>
> >>>> muszę.
>
> >>>
>
> >>> Niech zgadnę - post ścisły?
>
> >>
>
> >> Szkoda gadać.
>
> >
>
> > Gadać szkoda. Ale warto obejrzeć! W "Dzikich historiach"
>
>
>
> Nie chcę wnikać, gdzie ty to widziałaś (wg filmłeba polska premiera
>
> 24.10),


Nojaktogdzie - wŚwiecie!

"Dzikie historie (Relatos salvajes)
2014, Argentyna, Hiszpania
Czas trwania 122 min
Gatunek komedia, thriller
Reżyseria Damián Szifron
Dystrybutor Gutek Film
Premiery kinowe
Polska 24 październik 2014
Świat 17 maj 2014"

http://stopklatka.pl/filmy/-/119153096,dzikie-histor
ie


333-)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


36. Data: 2014-10-02 22:33:40

Temat: Re: Smakowało mi, dynia
Od: FEniks <x...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2014-10-02 16:19, Qrczak pisze:
>
> Nie chcę wnikać, gdzie ty to widziałaś

Albowiem ponieważ ja jako vip (czyt. very interested parent) chodzę,
kiedy tylko mam możliwość, na filmowe wywiadówki, gdzie serwują świetne
filmy. Także przedpremierowe. Nie sądziłam, że aż tak wyprzedzają
grafik. Ale tym lepiej, bo zdążę ochłonąć i co nieco zapomnieć, nim
obejrzę drugi raz.

> (wg filmłeba polska premiera 24.10), ale w mojej wsi takich możliwości
> nie ma i nigdy nie będzie.

Najbliżej w świecie masz w Łodzi. A do Wrocławia też nie tak daleko,
jakby co.

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


37. Data: 2014-10-04 20:39:08

Temat: Re: Smakowało mi, dynia
Od: Fragi <s...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Tue, 30 Sep 2014 10:25:31 +0200, Stokrotka napisał(a):

>>> Dynia, nie wiem czemu wymaga mleka lub �mietany, praktycznie wszystkie
>>> pszepisy z dyniďż˝ tak majďż˝.
>
>>Pierwsze słyszę, że wszystkie, bo znam mnóstwo bez, za to z masłem. Bo tu
>>właśnie o to masło chodzi >- czyli tłuszcz, w którym rozpuszcza się wit. A
>>i wtedy jest i smaczniej, i wit.A staje się przyswajalna.
>
> Mi się wydaje, ze idzie też o wyważenie ze względu na wapń.
>
Ze względu na wapń to taką zupkę dyniową np.ze śmietaną, masłem lub
odrobiną oleju np. ryżowego spożywać najlepiej na słońcu (wit.D), by się
ten wapń przyswoił ;)

--
Pozdrawiam,
M.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


38. Data: 2014-10-04 20:40:59

Temat: Re: Smakowało mi, dynia
Od: Fragi <s...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Mon, 29 Sep 2014 12:49:43 -0700 (PDT),
ikselk%g...@g...com napisał(a):

> W dniu środa, 17 września 2014 18:34:49 UTC+2 użytkownik Stokrotka napisał:
>
>> Dynia, nie wiem czemu wymaga mleka lub �mietany, praktycznie wszystkie
>>
>> pszepisy z dyniďż˝ tak majďż˝.
>
> Pierwsze słyszę, że wszystkie, bo znam mnóstwo bez, za to z masłem.
> Bo tu właśnie o to masło chodzi - czyli tłuszcz,
>
Chodzi o tłuszcz. Masło to tylko _jedna_ z form tłuszczu. Przecież to
wiesz :)
>
> w którym rozpuszcza
> się wit. A i wtedy jest i smaczniej, i wit.A staje się przyswajalna.
>
--
Pozdrawiam,
M.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


39. Data: 2014-10-04 20:46:40

Temat: Re: Smakowało mi, dynia
Od: Fragi <s...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Sat, 4 Oct 2014 20:39:08 +0200, Fragi napisał(a):

> Dnia Tue, 30 Sep 2014 10:25:31 +0200, Stokrotka napisał(a):
>
>>>> Dynia, nie wiem czemu wymaga mleka lub �mietany, praktycznie wszystkie
>>>> pszepisy z dyniďż˝ tak majďż˝.
>>
>>>Pierwsze słyszę, że wszystkie, bo znam mnóstwo bez, za to z masłem. Bo tu
>>>właśnie o to masło chodzi >- czyli tłuszcz, w którym rozpuszcza się wit. A
>>>i wtedy jest i smaczniej, i wit.A staje się przyswajalna.
>>
>> Mi się wydaje, ze idzie też o wyważenie ze względu na wapń.
>>
> Ze względu na wapń to taką zupkę dyniową np.ze śmietaną, masłem lub
> odrobiną oleju np. ryżowego spożywać najlepiej na słońcu (wit.D), by się
> ten wapń przyswoił ;)
>
Albo zagryźć jakąś dobrą rybą bądź popić tranem ;) Ewentualnie łyknąc
tabletkę ;) No a skoro wapń, to i nie zapominać o magnezie, no a jak
magnez, to i o wit.B6 ;) I będzie super wyważone ;)

--
Pozdrawiam,
M.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


40. Data: 2014-10-04 21:11:38

Temat: Re: Smakowało mi, dynia
Od: ikselk%g...@g...com szukaj wiadomości tego autora

W dniu sobota, 4 października 2014 20:40:59 UTC+2 użytkownik Fragi napisał:
> Dnia Mon, 29 Sep 2014 12:49:43 -0700 (PDT),
>
> ikselk%g...@g...com napisaďż˝(a):
>
>
>
> > W dniu �roda, 17 wrze�nia 2014 18:34:49 UTC+2 u�ytkownik Stokrotka
napisaďż˝:
>
> >
>
> >> Dynia, nie wiem czemu wymaga mleka lub �mietany, praktycznie wszystkie
>
> >>
>
> >> pszepisy z dyniďż˝ tak majďż˝.
>
> >
>
> > Pierwsze s�ysz�, �e wszystkie, bo znam mn�stwo bez, za to z mas�em.
>
> > Bo tu w�a�nie o to mas�o chodzi - czyli t�uszcz,
>
> >
>
> Chodzi o t�uszcz. Mas�o to tylko _jedna_ z form t�uszczu. Przecie� to
>
> wiesz :)

Oczywiście że wiem, ale specjalnie podkreślam właśnie masło - bo chodzi też o SMAK,
bowiem żaden inny tłuszcz nie da dyni (zresztą innym potrawom również) tak dobrego
smaku, jak właśnie masełko :-)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 ... 3 . [ 4 ] . 5


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Mrożone cytryny?
Panslavista
Szybkowar - dobrodziejstwo, czy profanacja?
Głupie pytanie o ser żółty
Wakacyjne miłości

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »