« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2014-08-29 07:40:13
Temat: Głupie pytanie o ser żółtyWiem, że to pytanie może niektórych rozśmieszyć....
Jest sobie ser żółty długo dojrzewający (jeśli to coś pomoże to konkretnie Old Dutch
Master). Z zewnątrz folia a pod nią "coś" - pomarańczowe, nieco kruszące się. Co to
jest? Jakaś kolejna osłonka czy może sery długo dojrzewające mają taką naturalną
"skórkę"? To trzeba obkroić, czy może jadalne?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2014-08-29 08:19:31
Temat: Re: Głupie pytanie o ser żółtyW dniu 2014-08-29 07:40, n...@g...com pisze:
> Wiem, że to pytanie może niektórych rozśmieszyć....
>
> Jest sobie ser żółty długo dojrzewający (jeśli to coś pomoże to konkretnie Old
Dutch Master). Z zewnątrz folia a pod nią "coś" - pomarańczowe, nieco kruszące się.
Co to jest?
To jest wosk. Chroni ser przed wysychaniem.
> Jakaś kolejna osłonka czy może sery długo dojrzewające mają taką naturalną
"skórkę"? To trzeba obkroić, czy może jadalne?
Trzeba odkroić, ale jak zjesz, to nic się nie stanie - tak jakbyś się
nałykał świeczki ;-)
pwz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2014-08-29 16:45:58
Temat: Re: Głupie pytanie o ser żółtyDnia 2014-08-29 08:19, obywatel pwz uprzejmie donosi:
> W dniu 2014-08-29 07:40, n...@g...com pisze:
>> Wiem, że to pytanie może niektórych rozśmieszyć....
>>
>> Jest sobie ser żółty długo dojrzewający (jeśli to coś pomoże to
>> konkretnie Old Dutch Master). Z zewnątrz folia a pod nią "coś" -
>> pomarańczowe, nieco kruszące się. Co to jest?
>
> To jest wosk. Chroni ser przed wysychaniem.
>
>> Jakaś kolejna osłonka czy może sery długo dojrzewające mają taką
>> naturalną "skórkę"? To trzeba obkroić, czy może jadalne?
>
> Trzeba odkroić, ale jak zjesz, to nic się nie stanie - tak jakbyś się
> nałykał świeczki ;-)
I od tego się nie umiera.
Sprawdzone.
Q
--
Kobieta została stworzona po to, by umilać życie mężczyźnie, a nie -
żeby cały dzień pracować, wieczorem zaś gotować mu mrożonki.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2014-08-29 17:45:42
Temat: Re: Głupie pytanie o ser żółtyQrczak pisze:
>>> Jakaś kolejna osłonka czy może sery długo dojrzewające mają taką
>>> naturalną "skórkę"? To trzeba obkroić, czy może jadalne?
>>
>> Trzeba odkroić, ale jak zjesz, to nic się nie stanie - tak jakbyś
>> się nałykał świeczki ;-)
>
> I od tego się nie umiera.
> Sprawdzone.
Może trzeba cierpliwie poczekać?
--
Jarek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2014-08-29 18:00:47
Temat: Re: Głupie pytanie o ser żółtyDnia 2014-08-29 17:45, obywatel Jarosław Sokołowski uprzejmie donosi:
> Qrczak pisze:
>
>>>> Jakaś kolejna osłonka czy może sery długo dojrzewające mają taką
>>>> naturalną "skórkę"? To trzeba obkroić, czy może jadalne?
>>>
>>> Trzeba odkroić, ale jak zjesz, to nic się nie stanie - tak jakbyś
>>> się nałykał świeczki ;-)
>>
>> I od tego się nie umiera.
>> Sprawdzone.
>
> Może trzeba cierpliwie poczekać?
Ile?
Q, w imieniu krążących sępów
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2014-08-29 19:09:00
Temat: Re: Głupie pytanie o ser żółtyQrczak pisze:
>>>>> Jakaś kolejna osłonka czy może sery długo dojrzewające mają taką
>>>>> naturalną "skórkę"? To trzeba obkroić, czy może jadalne?
>>>>
>>>> Trzeba odkroić, ale jak zjesz, to nic się nie stanie - tak jakbyś
>>>> się nałykał świeczki ;-)
>>>
>>> I od tego się nie umiera.
>>> Sprawdzone.
>>
>> Może trzeba cierpliwie poczekać?
>
> Ile?
Zależy jak długo dojrzewające.
--
Jarek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2014-09-03 07:46:25
Temat: Re: Głupie pytanie o ser żółtyDnia Fri, 29 Aug 2014 08:19:31 +0200, pwz napisał(a):
>> Jest sobie ser żółty długo dojrzewający (jeśli to coś pomoże to
>> konkretnie Old Dutch Master). Z zewnątrz folia a pod nią "coś" -
>> pomarańczowe, nieco kruszące się. Co to jest?
>
> To jest wosk. Chroni ser przed wysychaniem.
To chyba nie całkiem tak. Old Dutch Master, który bywa w kilku
supermarketach ma nieco inną "konstrukcję". Nie ma żadnej folii. Parafina
jest na zewnątrz, pod nią papier z "etykietą", a jeszcze głębiej coś.
Rzeczywiście pomarańczowe, dość sprężyste. To raczej nie wygląda na wosk.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2014-09-03 09:41:49
Temat: Re: Głupie pytanie o ser żółty
Użytkownik "jureq" napisał w wiadomości grup
dyskusyjnych:5406ab31$0$2367$6...@n...neostrada
.pl...
Dnia Fri, 29 Aug 2014 08:19:31 +0200, pwz napisał(a):
>> Jest sobie ser żółty długo dojrzewający (jeśli to coś pomoże to
>> konkretnie Old Dutch Master). Z zewnątrz folia a pod nią "coś" -
>> pomarańczowe, nieco kruszące się. Co to jest?
>
> To jest wosk. Chroni ser przed wysychaniem.
To chyba nie całkiem tak. Old Dutch Master, który bywa w kilku
supermarketach ma nieco inną "konstrukcję". Nie ma żadnej folii. Parafina
jest na zewnątrz, pod nią papier z "etykietą", a jeszcze głębiej coś.
Rzeczywiście pomarańczowe, dość sprężyste. To raczej nie wygląda na wosk.
*********************************
Czy to wygląda jak ta L'Amuse gouda?
https://www.yahoo.com/food/the-best-cheeses-to-buy-n
ow-78450444538.html
Bo na stronie o Old Dutch Master niespecjalnie można się dopatrzeć tej
skórki.
osobiście przypuszczam ( a niejeden ser w życiu jadłem) że to może być
warstewka sera o innej konsystencji i kolorze uzyskiwana w czasie długiego
dojrzewania ( a ściślej kilkakrotnej zmiany warunków dojrzewania).
pozdr
Stefan
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2014-09-03 10:43:43
Temat: Re: Głupie pytanie o ser żółtyDnia Wed, 03 Sep 2014 09:41:49 +0200, Stefan napisał(a):
> Czy to wygląda jak ta L'Amuse gouda?
> https://www.yahoo.com/food/the-best-cheeses-to-buy-n
ow-78450444538.html
> Bo na stronie o Old Dutch Master niespecjalnie można się dopatrzeć tej
> skórki.
> osobiście przypuszczam ( a niejeden ser w życiu jadłem) że to może być
> warstewka sera o innej konsystencji i kolorze uzyskiwana w czasie
> długiego dojrzewania ( a ściślej kilkakrotnej zmiany warunków
> dojrzewania).
http://static.akcniceny.cz/foto/vyrobky/928500/92833
9.jpg
Masz z pokrojony bez papieru i parafiny ale z tą pomarańczową "skórką".
To jest cienka (1-1,5 mm) warstwa wyraźnie oddzielająca się od sera.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2014-09-03 11:50:55
Temat: Re: Głupie pytanie o ser żółty
Użytkownik "jureq" napisał w wiadomości grup
dyskusyjnych:5406d4bf$0$26849$6...@n...neostrad
a.pl...
Dnia Wed, 03 Sep 2014 09:41:49 +0200, Stefan napisał(a):
> Czy to wygląda jak ta L'Amuse gouda?
> https://www.yahoo.com/food/the-best-cheeses-to-buy-n
ow-78450444538.html
> Bo na stronie o Old Dutch Master niespecjalnie można się dopatrzeć tej
> skórki.
> osobiście przypuszczam ( a niejeden ser w życiu jadłem) że to może być
> warstewka sera o innej konsystencji i kolorze uzyskiwana w czasie
> długiego dojrzewania ( a ściślej kilkakrotnej zmiany warunków
> dojrzewania).
http://static.akcniceny.cz/foto/vyrobky/928500/92833
9.jpg
Masz z pokrojony bez papieru i parafiny ale z tą pomarańczową "skórką".
To jest cienka (1-1,5 mm) warstwa wyraźnie oddzielająca się od sera.
***********************************
http://english.frico-corporate.nl/frico-products/spe
ciality-cheeses/old-dutch-master?steID=2&catID=473
http://english.frico-corporate.nl/frico-products/spe
ciality-cheeses/old-dutch-master/old-dutch-master-2.
htm?steID=2&itmID=319
pozdr
Stefan
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |