« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-10-30 17:42:35
Temat: Smalczyk z cebulką !Dobry !
Zapytanko brzmi: Co Szanowni Grupowicze dodają do smalczyku (ze słoniny)+
cebulka i co jeszcze mozna wcisnac do gara zeby bylo spoko?
pozdr
Popi
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-10-30 19:52:01
Temat: Re: Smalczyk z cebulką !
>
> Zapytanko brzmi: Co Szanowni Grupowicze dodają do smalczyku (ze słoniny)+
> cebulka i co jeszcze mozna wcisnac do gara zeby bylo spoko?
>
polecam dolozyc troche pokrojonego w kosteczke bekonu lub jakiejś kiełbasy
skwareczki robia sie ardziej wyszukane :)))
smacznego :)))))
okruszek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-10-30 21:30:05
Temat: Re: Smalczyk z cebulką !
----- Original Message -----
From: "okruszek" <o...@p...fm>
To: <p...@n...pl>
Sent: Monday, October 30, 2000 8:52 PM
Subject: Re: Smalczyk z cebulką !
>
> >
> > Zapytanko brzmi: Co Szanowni Grupowicze dodają do smalczyku (ze
słoniny)+
> > cebulka i co jeszcze mozna wcisnac do gara zeby bylo spoko?
> >
>
>
> polecam dolozyc troche pokrojonego w kosteczke bekonu lub jakiejś kiełbasy
> skwareczki robia sie ardziej wyszukane :)))
>
> smacznego :)))))
>
> okruszek
>
> juz na sam koniec wysmazania dodac posiekany czosnek, mniam, mniam
Witeq
--
Archiwum grupy dyskusyjnej pl.rec.kuchnia
http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-10-31 07:34:36
Temat: Re: Smalczyk z cebulką !Och, do smalczyka proponuję pokrojone w dosyć drobną kostkę, kwaśne jabłka
(mniam mniam). Polecam, tak przygotowują ten smakołyk na Kaszubach.
Użytkownik Popi <f...@k...net.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:8tkbp8$2...@l...man.rzeszow.pl...
> Dobry !
>
> Zapytanko brzmi: Co Szanowni Grupowicze dodają do smalczyku (ze słoniny)+
> cebulka i co jeszcze mozna wcisnac do gara zeby bylo spoko?
>
> pozdr
>
> Popi
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-10-31 07:45:01
Temat: Re: Smalczyk z cebulką !
"Popi" <f...@k...net.pl> wrote in message
news:8tkbp8$2jn55@lena.man.rzeszow.pl...
> Dobry !
>
> Zapytanko brzmi: Co Szanowni Grupowicze dodają do smalczyku (ze słoniny)+
> cebulka i co jeszcze mozna wcisnac do gara zeby bylo spoko?
Oprócz słoniny dodaję tak gdzieś 1/3 boczku surowego. Skwarki są lekko
chrupiące. Ale to rzecz gustu. Cebulka w dowolnych ilościach , nawet
zawrotnych, ponadto juz na sam koniec dodaję starkowane na dużych oczkach
kwaśne jabłko.Jeszcze kilka minut na ogniu + majeranek, sól i pieprz.Jabłko
sie rozpada a w smaku czuc ledwo wyczuwalna nute...
Aha - cebulke smaze osobno na wytopionym tluszczyku bez skwarek i dodaje na
koniec.
Dwa dni temu wpadl mi w rece taki przepis:
50 dkg sloniny
20 dkg bocku surowego
20 dkg cebuli
kwasne jablko
1 lyzeczka suszonego majeranku
1/2 lyzeczki suszonego tymianku
2 zabki czosnku,sol, piepr
-Sloninke i boczek pokroic w kostke i roztopic w rondelku na malym ogniu
czesto mieszajac
-Cebule obrac, drobno pokroic.jablko obrac i w drobna kostke, czosnek
zmiazdzyc
-gdy skwarki uzyskaja zlotobrazowy kolor, przelac plynny tluszcz przez sito
i dodac do cebuli, cebule zeszklic
-naczynie napelnic plynnym tluszczem. krotko przed jego zastygnieciem dodac
skwarki, jablko, cebule, czosnek oraz ziola i dokladnie wymieszac.Z
Zostawic do ostygniecia.
Jola
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-10-31 07:58:52
Temat: Re: Smalczyk z cebulką !> Dwa dni temu wpadl mi w rece taki przepis:
True, true
Ponownie jednak przestrzegam przed wrzuceniem cebuli do całego smalcu -
cebulkę należy dodać tylko do tej ilości jaką skonsumujemy w ciągu 1-2
tygodni. Potem cebula się psuje ( co już kiedyś zaznaczałem ). Cała reszta
jak najbardziej ok. mniam :)
ostry
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-10-31 08:16:38
Temat: Re: Smalczyk z cebulką !
"ostry" <o...@e...com.pl> wrote in message
news:8tlqg1$go9$1@flis.man.torun.pl...
> > Dwa dni temu wpadl mi w rece taki przepis:
>
> True, true
> Ponownie jednak przestrzegam przed wrzuceniem cebuli do całego smalcu -
> cebulkę należy dodać tylko do tej ilości jaką skonsumujemy w ciągu 1-2
> tygodni. Potem cebula się psuje ( co już kiedyś zaznaczałem ). Cała reszta
> jak najbardziej ok. mniam :)
>
> ostry
U mnie w chacie smalczyk nie ma szans na dluzsze przezycie:)))
O tygodniu- mowy nie ma...po dwoch robie nastepny:)))
Milego dnia- ostry:))))
Jola
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-10-31 08:28:11
Temat: Re: Smalczyk z cebulką !
--
ostry
Użytkownik "Jola L-L" <j...@i...pl> napisał w wiadomości
news:8tlv2j$hfc$1@news.tpi.pl...
>
> "ostry" <o...@e...com.pl> wrote in message
> news:8tlqg1$go9$1@flis.man.torun.pl...
> > > Dwa dni temu wpadl mi w rece taki przepis:
> >
> > True, true
> > Ponownie jednak przestrzegam przed wrzuceniem cebuli do całego smalcu -
> > cebulkę należy dodać tylko do tej ilości jaką skonsumujemy w ciągu 1-2
> > tygodni. Potem cebula się psuje ( co już kiedyś zaznaczałem ). Cała
reszta
> > jak najbardziej ok. mniam :)
> >
> > ostry
> U mnie w chacie smalczyk nie ma szans na dluzsze przezycie:)))
> O tygodniu- mowy nie ma...po dwoch robie nastepny:)))
> Milego dnia- ostry:))))
> Jola
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-10-31 08:28:33
Temat: Re: Smalczyk z cebulką !> U mnie w chacie smalczyk nie ma szans na dluzsze przezycie:)))
> O tygodniu- mowy nie ma...po dwoch robie nastepny:)))
> Milego dnia- ostry:))))
> Jola
Same to you :)
ostry
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-11-03 21:01:34
Temat: Re: Smalczyk z cebulką !Smalczyk z jabłuszkiem z jabłuszkiem jest rewelacyjny, jabłuszko kroi się w
kosteczkę i wrzuca do gorącego tluszczu, a następnie odstawia się do
ostygnięcia. Pyszotka
Popi <f...@k...net.pl> wrote in message
news:8tkbp8$2jn55@lena.man.rzeszow.pl...
> Dobry !
>
> Zapytanko brzmi: Co Szanowni Grupowicze dodają do smalczyku (ze słoniny)+
> cebulka i co jeszcze mozna wcisnac do gara zeby bylo spoko?
>
> pozdr
>
> Popi
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |