« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-03-24 23:19:25
Temat: Smażona wołowina w sosie ostrygowym (P)Witam, dziś odkryłam, że na stacji polonia 1, bywają podawane fajne przepisy
kuchni chińskiej (dotąd tej stacji nie oglądałam, bo poziom jej programów
jest znacznie poniżej moich oczekiwań i gustu). Podawano dziś przepis, który
wydał mi się bardzo ciekawy i na mój nos dobry. Nie omieszkam go niedługo
wypróbować, może nawet jutro. Może ktoś przyłączy się do gotowania.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Smażona wołowina w sosie ostrygowym
Składniki:
ok. ½ kg chudej wołowiny, 3 łyżki oleju arachidowego, 3 łyżki sosu ostrygowego
Marynata:
1 łyżka jasnego sosu sojowego, 1 łyżka wina ryżowego lub wytrawnego sherry, 2
łyżeczki oleju sezamowego, 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
Wołowinę kroimy na paski w poprzek włókien o szerokości ok. ¾ cm, długości
ok. 10-15 cm, wysokość ok. 8 cm (najlepiej zostawić tak, jak jest).
Przygotować marynatę: płynne składniki połączyć, włożyć do niej mięso,
posypać mąką i starannie wymieszać. Zostawić na ok. 20-30 min, by przeszło
zapachem zalewy.
Rozgrzać wok, wlać olej i rozgrzać. Gdy olej zacznie lekko dymić wrzucić
wołowinę i smażyć mieszając ok. 5 min., do lekkiego zarumienienia. Mięso
osączyć na durszlaku.
Ponownie rozgrzać wok, wlać sos ostrygowy (nie ma obawy, wcale nie smakuje
rybą!), wsypujemy paski wołowiny. Całość mieszamy, aby mięso dokładnie
połączyło się z sosem, podgrzewamy i przekładamy na półmisek. Dekorujemy
posiekaną dymką i podajemy z ryżem.
~~~~~~~~~~~~~~~~
Życzę smacznego i serdecznie pozdrawiam,
Akulka
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-03-24 23:22:41
Temat: Re: Smażona wołowina w sosie ostrygowym (P)Akulka <s...@N...gazeta.pl> napisał(a):
Smażona wołowina w sosie ostrygowym
>
> Składniki:
> ok. ½ kg chudej wołowiny,
1\2 kg chudej wołowiny,
Wołowinę kroimy na paski w poprzek włókien o szerokości ok. ¾ cm,
oczywiście 3\4 cm
Sorry, ciągle zapominam, ze word przeinacza ułamki i myślniki...
Akulka
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-27 11:42:42
Temat: Re: Smażona wołowina w sosie ostrygowym (P)> Marynata:
> 1 łyżka jasnego sosu sojowego, 1 łyżka wina ryżowego lub wytrawnego
sherry, 2
> łyżeczki oleju sezamowego, 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
A to mnie właśnie zastanawia w przepisach kuchni chińskiej - skąd u
chińczyków sherry ???
Nie pierwszy to przepis z tym składnikiem.
--
ostry
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-27 17:14:31
Temat: Re: Smażona wołowina w sosie ostrygowym (P)ostry <o...@e...com.pl> napisał(a):
> A to mnie właśnie zastanawia w przepisach kuchni chińskiej - skąd u
> chińczyków sherry ???
> Nie pierwszy to przepis z tym składnikiem.
> >
> ostry
>
Witam,
Ja tam nie wiem, zanotowałam tylko przepis (pokazywał go Chińczyk)i zrobiłam -
hm było całkiem całkiem. Zresztą z Chin do Japoni blisko, a jak wiemy to
kraj kwitnących wiśni, to może i sherry robią? heh
Akulka
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-28 07:45:04
Temat: Re: Smażona wołowina w sosie ostrygowym (P)> Witam,
> Ja tam nie wiem, zanotowałam tylko przepis (pokazywał go Chińczyk)i
zrobiłam -
> hm było całkiem całkiem. Zresztą z Chin do Japoni blisko, a jak wiemy to
> kraj kwitnących wiśni, to może i sherry robią? heh
>
> Akulka
Tak gwoli ścisłości ;)
Jerez, Xeres, Sherry, jedno z najpopularniejszych win hiszpańskich
wytwarzanych w południowej Andaluzji. Jerez jest kompozycją kilku roczników
i moszczów pochodzących z różnych winnic. Wyróżnia się pięć typów sherry:
Manzanilla, Fino, Amontillado, Oloroso, Cream.
--
ostry
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-28 09:57:13
Temat: Re: Smażona wołowina w sosie ostrygowym (P)
Użytkownik "Akulka " <s...@N...gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:b5vbhn$sab$1@inews.gazeta.pl...
> ostry <o...@e...com.pl> napisał(a):
>
> > A to mnie właśnie zastanawia w przepisach kuchni chińskiej - skąd u
> > chińczyków sherry ???
> > Nie pierwszy to przepis z tym składnikiem.
> > >
Sherry zastępuje w przepisach wino ryżowe.
Po prostu sherry łatwiej dostać.
przemek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-04-01 12:45:10
Temat: Re: Smażona wołowina w sosie ostrygowym (P)
Użytkownik "Akulka " <s...@N...gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:b5vbhn$sab$1@inews.gazeta.pl...
> ostry <o...@e...com.pl> napisał(a):
>
> > A to mnie właśnie zastanawia w przepisach kuchni chińskiej - skąd u
> > chińczyków sherry ???
> > Nie pierwszy to przepis z tym składnikiem.
> > >
> > ostry
> >
>
> Witam,
> Ja tam nie wiem, zanotowałam tylko przepis (pokazywał go Chińczyk)i
zrobiłam -
> hm było całkiem całkiem. Zresztą z Chin do Japoni blisko, a jak wiemy to
> kraj kwitnących wiśni, to może i sherry robią? heh
>
> Akulka
>
>
> --
> Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl ->
http://www.gazeta.pl/usenet/
Sherry ( inaczej Jerez albo Xeres ) jest wzmocnionym winem hiszpanskim z
regionu Andaluzji i nie ma nic wspolnego z wisniami.
Poza Hiszpania wina typu sherry produkowane sa jeszcze w Australii, USA,
Afryce Poludniowej i na Cyprze.
Pozdrowienia
Bask
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |