Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Smażona wołowina w sosie ostrygowym (P)

Grupy

Szukaj w grupach

 

Smażona wołowina w sosie ostrygowym (P)

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-03-24 23:19:25

Temat: Smażona wołowina w sosie ostrygowym (P)
Od: "Akulka " <s...@N...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam, dziś odkryłam, że na stacji polonia 1, bywają podawane fajne przepisy
kuchni chińskiej (dotąd tej stacji nie oglądałam, bo poziom jej programów
jest znacznie poniżej moich oczekiwań i gustu). Podawano dziś przepis, który
wydał mi się bardzo ciekawy i na mój nos dobry. Nie omieszkam go niedługo
wypróbować, może nawet jutro. Może ktoś przyłączy się do gotowania.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Smażona wołowina w sosie ostrygowym

Składniki:
ok. &frac12; kg chudej wołowiny, 3 łyżki oleju arachidowego, 3 łyżki sosu ostrygowego
Marynata:
1 łyżka jasnego sosu sojowego, 1 łyżka wina ryżowego lub wytrawnego sherry, 2
łyżeczki oleju sezamowego, 2 łyżeczki mąki kukurydzianej

Wołowinę kroimy na paski w poprzek włókien o szerokości ok. &frac34; cm, długości
ok. 10-15 cm, wysokość ok. 8 cm (najlepiej zostawić tak, jak jest).
Przygotować marynatę: płynne składniki połączyć, włożyć do niej mięso,
posypać mąką i starannie wymieszać. Zostawić na ok. 20-30 min, by przeszło
zapachem zalewy.
Rozgrzać wok, wlać olej i rozgrzać. Gdy olej zacznie lekko dymić wrzucić
wołowinę i smażyć mieszając ok. 5 min., do lekkiego zarumienienia. Mięso
osączyć na durszlaku.
Ponownie rozgrzać wok, wlać sos ostrygowy (nie ma obawy, wcale nie smakuje
rybą!), wsypujemy paski wołowiny. Całość mieszamy, aby mięso dokładnie
połączyło się z sosem, podgrzewamy i przekładamy na półmisek. Dekorujemy
posiekaną dymką i podajemy z ryżem.
~~~~~~~~~~~~~~~~
Życzę smacznego i serdecznie pozdrawiam,

Akulka




--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-03-24 23:22:41

Temat: Re: Smażona wołowina w sosie ostrygowym (P)
Od: "Akulka " <s...@N...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

Akulka <s...@N...gazeta.pl> napisał(a):

Smażona wołowina w sosie ostrygowym
>
> Składniki:
> ok. &frac12; kg chudej wołowiny,

1\2 kg chudej wołowiny,
Wołowinę kroimy na paski w poprzek włókien o szerokości ok. &frac34; cm,

oczywiście 3\4 cm

Sorry, ciągle zapominam, ze word przeinacza ułamki i myślniki...

Akulka


--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-03-27 11:42:42

Temat: Re: Smażona wołowina w sosie ostrygowym (P)
Od: "ostry" <o...@e...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

> Marynata:
> 1 łyżka jasnego sosu sojowego, 1 łyżka wina ryżowego lub wytrawnego
sherry, 2
> łyżeczki oleju sezamowego, 2 łyżeczki mąki kukurydzianej

A to mnie właśnie zastanawia w przepisach kuchni chińskiej - skąd u
chińczyków sherry ???
Nie pierwszy to przepis z tym składnikiem.

--
ostry


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-03-27 17:14:31

Temat: Re: Smażona wołowina w sosie ostrygowym (P)
Od: "Akulka " <s...@N...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

ostry <o...@e...com.pl> napisał(a):

> A to mnie właśnie zastanawia w przepisach kuchni chińskiej - skąd u
> chińczyków sherry ???
> Nie pierwszy to przepis z tym składnikiem.
> >
> ostry
>

Witam,
Ja tam nie wiem, zanotowałam tylko przepis (pokazywał go Chińczyk)i zrobiłam -
hm było całkiem całkiem. Zresztą z Chin do Japoni blisko, a jak wiemy to
kraj kwitnących wiśni, to może i sherry robią? heh

Akulka


--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-03-28 07:45:04

Temat: Re: Smażona wołowina w sosie ostrygowym (P)
Od: "ostry" <o...@e...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

> Witam,
> Ja tam nie wiem, zanotowałam tylko przepis (pokazywał go Chińczyk)i
zrobiłam -
> hm było całkiem całkiem. Zresztą z Chin do Japoni blisko, a jak wiemy to
> kraj kwitnących wiśni, to może i sherry robią? heh
>
> Akulka

Tak gwoli ścisłości ;)

Jerez, Xeres, Sherry, jedno z najpopularniejszych win hiszpańskich
wytwarzanych w południowej Andaluzji. Jerez jest kompozycją kilku roczników
i moszczów pochodzących z różnych winnic. Wyróżnia się pięć typów sherry:
Manzanilla, Fino, Amontillado, Oloroso, Cream.


--
ostry





› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-03-28 09:57:13

Temat: Re: Smażona wołowina w sosie ostrygowym (P)
Od: "przeM;-O" <m...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Akulka " <s...@N...gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:b5vbhn$sab$1@inews.gazeta.pl...
> ostry <o...@e...com.pl> napisał(a):
>
> > A to mnie właśnie zastanawia w przepisach kuchni chińskiej - skąd u
> > chińczyków sherry ???
> > Nie pierwszy to przepis z tym składnikiem.
> > >

Sherry zastępuje w przepisach wino ryżowe.
Po prostu sherry łatwiej dostać.

przemek


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-04-01 12:45:10

Temat: Re: Smażona wołowina w sosie ostrygowym (P)
Od: "Bask" <f...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Akulka " <s...@N...gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:b5vbhn$sab$1@inews.gazeta.pl...
> ostry <o...@e...com.pl> napisał(a):
>
> > A to mnie właśnie zastanawia w przepisach kuchni chińskiej - skąd u
> > chińczyków sherry ???
> > Nie pierwszy to przepis z tym składnikiem.
> > >
> > ostry
> >
>
> Witam,
> Ja tam nie wiem, zanotowałam tylko przepis (pokazywał go Chińczyk)i
zrobiłam -
> hm było całkiem całkiem. Zresztą z Chin do Japoni blisko, a jak wiemy to
> kraj kwitnących wiśni, to może i sherry robią? heh
>
> Akulka
>
>
> --
> Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl ->
http://www.gazeta.pl/usenet/

Sherry ( inaczej Jerez albo Xeres ) jest wzmocnionym winem hiszpanskim z
regionu Andaluzji i nie ma nic wspolnego z wisniami.
Poza Hiszpania wina typu sherry produkowane sa jeszcze w Australii, USA,
Afryce Poludniowej i na Cyprze.
Pozdrowienia
Bask


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Wino z ryżu
MEDIALNE KARTKI POCZTOWE
Koniec z podglądaniem
FAQ
tygodniowy obiadek

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »