« poprzedni wątek | następny wątek » |
31. Data: 2010-12-01 23:57:19
Temat: Re: Sól do kawyDnia Thu, 02 Dec 2010 00:51:56 +0100, "Dariusz K. Ładziak" napisał(a):
> Użytkownik Ikselka napisał:
>> Dnia Wed, 01 Dec 2010 18:09:59 +0100, "Dariusz K. Ładziak" napisał(a):
>>
>>
>>> Co kraj to obyczaj - jak nocą jest +38 to słodzonymi lodami można się
>>> zakleić, widać miejscowym bardziej solone służą.
>>
>> Jak jest +38 w nocy, to ile musi być w dzień!
>> Pocenie się to ogromny wydatek wody i soli z organizmu, trzeba więc
>> uzupełniać płyny, ale także dostarczać sól - ważne dla fizjologii. Tak więc
>> dostarczenie soli i wody może się odbywac w dowolnej postaci - płynów
>> fizjologicznych w sytuacjach krytycznych, ale i w postaci lodów
>> zapobiegawczo, czemu nie? Równoczesne schłodzenie organizmu jest jak
>> najbardziej przydatne i przyjemne.
>
> A na dokładkę pieprz z papryka powodują zaciskanie porów skóry i
> zmniejszenie utraty potu - czyli też utraty soli... Jakby na to nie
> wpadli to byłaby tam pustynia - ci co słodzone lody próbowali jadać
> wyginęli w efekcie selekcji naturalnej.
I w żołądkach im nie fermentuje od gorącości - dzięki ostrym przyprawom :-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
32. Data: 2010-12-02 17:25:04
Temat: Re: Sól do kawyOn 1 Gru, 15:48, Fragile <s...@o...pl> wrote:
> Sól dodaje się bezpośrednio do zmielonej kawy, _przed_ zaparzeniem.
Zawiadamiam, że osobiście spraktykowałem - kawa ze SZCZYPTĄ soli jest
lepsza - tłumi nadmiar goryczki i niweluje kwaskowaty posmak w ustach
po niej.
Sól należy wsypać do kawy PRZED zalaniem i wymieszać.
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi i pozdrawiam tych, którzy potrafią
jeszcze w normalny sposób odpowiadać ;-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
33. Data: 2010-12-02 18:47:02
Temat: Re: Sól do kawyRostov pisze:
> On 1 Gru, 15:48, Fragile <s...@o...pl> wrote:
>> Sól dodaje się bezpośrednio do zmielonej kawy, _przed_ zaparzeniem.
>
> Zawiadamiam, że osobiście spraktykowałem - kawa ze SZCZYPTĄ soli jest
> lepsza - tłumi nadmiar goryczki i niweluje kwaskowaty posmak w ustach
> po niej.
Kwaskowaty? Robusty nie kupuj, przerzuć się na arabikę.
E.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
34. Data: 2010-12-03 09:20:09
Temat: Re: Sól do kawyW dniu 2010-12-02 18:25, Rostov pisze:
> On 1 Gru, 15:48, Fragile<s...@o...pl> wrote:
>> Sól dodaje się bezpośrednio do zmielonej kawy, _przed_ zaparzeniem.
>
> Zawiadamiam, że osobiście spraktykowałem - kawa ze SZCZYPTĄ soli jest
> lepsza - tłumi nadmiar goryczki i niweluje kwaskowaty posmak w ustach
> po niej.
> Sól należy wsypać do kawy PRZED zalaniem i wymieszać.
> Dziękuję za wszystkie odpowiedzi i pozdrawiam tych, którzy potrafią
> jeszcze w normalny sposób odpowiadać ;-)
>
I powoduje wzrost cisnienia krwi, serducho ci podziekuje.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
35. Data: 2010-12-03 12:31:31
Temat: Re: Sól do kawyDnia Fri, 03 Dec 2010 10:20:09 +0100, konieczko napisał(a):
> W dniu 2010-12-02 18:25, Rostov pisze:
>> On 1 Gru, 15:48, Fragile<s...@o...pl> wrote:
>>> Sól dodaje się bezpośrednio do zmielonej kawy, _przed_ zaparzeniem.
>>
>> Zawiadamiam, że osobiście spraktykowałem - kawa ze SZCZYPTĄ soli jest
>> lepsza - tłumi nadmiar goryczki i niweluje kwaskowaty posmak w ustach
>> po niej.
>> Sól należy wsypać do kawy PRZED zalaniem i wymieszać.
>> Dziękuję za wszystkie odpowiedzi i pozdrawiam tych, którzy potrafią
>> jeszcze w normalny sposób odpowiadać ;-)
>>
>
>
> I powoduje wzrost cisnienia krwi, serducho ci podziekuje.
Toż przecież nie sypie się tej soli łyżkami, tylko kilka-kilkanaście
kryształków na filiżankę.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
36. Data: 2010-12-03 15:02:54
Temat: Re: Sól do kawyW dniu 2010-12-01 18:07, "Dariusz K. Ładziak" pisze:
> Użytkownik konieczko napisał:
> Bardzo proszę o zainteresowanie się wyczynami uzytkownika waszego
> serwera NNTP posługującego sie nickiem "konieczko" Powyżej przytaczam
> jeden z przykładów jego twórczości na grupie dyskusyjnej pl.rec.kuchnia
> - więcej takich kwiatków w archiwum grupy.
>
> Z poważaniem
> Dariusz K. Ładziak
>
>
Do kogo kierujesz taki poważny post, do Konieczki :-)
Co on ma zrobić ze swoimi wyczynami?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
37. Data: 2010-12-03 17:16:47
Temat: Re: Sól do kawyUżytkownik Dawid napisał:
> W dniu 2010-12-01 18:07, "Dariusz K. Ładziak" pisze:
>> Użytkownik konieczko napisał:
>
>> Bardzo proszę o zainteresowanie się wyczynami uzytkownika waszego
>> serwera NNTP posługującego sie nickiem "konieczko" Powyżej przytaczam
>> jeden z przykładów jego twórczości na grupie dyskusyjnej pl.rec.kuchnia
>> - więcej takich kwiatków w archiwum grupy.
>>
>> Z poważaniem
>> Dariusz K. Ładziak
>>
>>
>
> Do kogo kierujesz taki poważny post, do Konieczki :-)
> Co on ma zrobić ze swoimi wyczynami?
Nagłówki poczytaj - tam jest też adres e-mail niejakiego Andrzeja Buse z
Onetu...
--
Darek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |