Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Solianka.

Grupy

Szukaj w grupach

 

Solianka.

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 21


« poprzedni wątek następny wątek »

21. Data: 2012-02-20 07:52:55

Temat: Re: Solianka.
Od: Waldemar Krzok <w...@z...fu-berlin.de> szukaj wiadomości tego autora

Dariusz K. Ładziak wrote:

> Użytkownik Waldemar Krzok napisał:
>> Ikselka wrote:
>>
>>> Dnia Sat, 18 Feb 2012 22:54:11 +0100, Waldemar Krzok napisał(a):
>>>
>>>>> A pod wódkę solo to owszem, wobła - ale raczej suszona jak wędzona.
>>>> Zgadza się. Napisałem wędzona, a suszoną miałem na myśli. Oficjalnie
>>>> wobła to płotka, ale oni to chyba wszystkie suszone ryby wobłą
>>>> nazywają. W każdym razie pod zmrożony Kristał pasuje jak najbardziej.
>>>
>>> Jedliście to?
>>> http://codopiwa.pl/pl/suszone-rybki
>>> Aż mi ślinka leci. Jerky już robiłam, to chyba teraz... tylko musze
>>> przepis jakiś znaleźć.
>>
>> Nie wiem co to było, formatu płotki były i wobłą było nazwane. Klasycznie
>> serwowane na gazecie, mniej klasyczne było to, że nie była to Prawda czy
>> Izwijestia, ale, o ile mnie Alzheimer nie myli, Kommersant. Wot nowyje
>> czasy. Ale jak pisałem, w Rosji wszystkie suszone ryby są zwane wobła.
>> Jak się robi, nie wiem. Przyniósł jeden kolega z pracy, reszta
>> przytargała wódkę, ogórki i chleb. Ja musiałem na wódkę uważać, coby nie
>> zamarzła, bo chłodziliśmy w chłodziarce do płynów fizjologicznych,
>> temperatura -80°C, innej nie było pod ręką. Czyli na pół godzinki i
>> gotowe. Ale potem poszliśmy wszyscy nad jeziorko na ławkę i
>> skonsumowaliśmy cały majdan. Było dobre :-)
>
> Zbrodniarze! Chliebnoje wino powinno mieć temperaturę taką jak białe
> wino gronowe - porządnego zbożowego destylatu nie ma potrzeby bardziej
> schładzać. No chyba że denaturat (wódkę na spirytusie ziemniaczanym)
> piliście - to już w ogóle poniżej krytyki!

Trochę trzeba było, na dworze gorąco było, a chołodilnika niet.

Waldek

--
My jsme Borgové. Sklopte štíty a vzdejte se. Odpor je marný.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


 

strony : 1 . 2 . [ 3 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Embird Tutorial + 10 Unique Embroidery Designs = FREE
Jaka dobra patelnia zeliwna
Faworki
Czy coś...?
mleko a śmietanka

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »