« poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2006-02-27 12:41:35
Temat: Re: Sos serowy - pytaniein article 71io549g8vzp.e20om4wv387r$....@4...net, Grzegorz Mucha at
m...@p...zabierzow.com wrote on 27/02/2006 13:21:
> A ja bym powiedział, że klasyczny sos serowy to bardziej z gruyerem pasuje
> (z tym, że wtedy sos na bazie beszamelu, ale jak najbardziej do zapiekania
> pod nim warzyw).
Mmmm uwielbiam gruyera ale nigdy nie jadłam go "na ciepło". Zdradzisz jakieś
szczegóły przepisu?
My sosy serowe robimy zazwyczaj na bazie "parmezanu" czyli litewskiego
dziugasu :-) (jeśli chodzi o sery żółte, bo uwielbamy też sosy z serami
pleśniowymi)
--
pzdr notująca
krytyk rzeczywistości
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2006-02-27 12:44:19
Temat: Re: Sos serowy - pytanieOn Mon, 27 Feb 2006 13:21:09 +0100, Grzegorz Mucha
<m...@p...zabierzow.com> wrote:
>On Sun, 26 Feb 2006 14:52:50 +0000, Krysia Thompson wrote:
>
>> Omin wino! To nie fondue :P
>> I ser musi byc ostry, najostrzejszy, oczywiscie najlepiej, zeby
>> to byl cheddar i jeszcze lepiej jesli nie lagodny. sprobuj
>> twarde, dojrzale holenderskie. pewnie sie bedzie ciagnac, ale cos
>> za cos jakby nie bylo cheddara. Zapiekany kalafior i/albo
>> ugotowane pory polane sosem serowym sa piekne!
>
>A ja bym powiedział, że klasyczny sos serowy to bardziej z gruyerem pasuje
>(z tym, że wtedy sos na bazie beszamelu, ale jak najbardziej do zapiekania
>pod nim warzyw).
>
>mucher
Zalezy , w jakiej czesci swiata sie ten se robi :) Gruyere
sklania sie fondue
pierz
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2006-02-27 13:01:59
Temat: Re: Sos serowy - pytanieOn Mon, 27 Feb 2006 13:41:35 +0100, notujaca wrote:
> in article 71io549g8vzp.e20om4wv387r$....@4...net, Grzegorz Mucha at
> m...@p...zabierzow.com wrote on 27/02/2006 13:21:
>
>> A ja bym powiedział, że klasyczny sos serowy to bardziej z gruyerem pasuje
>> (z tym, że wtedy sos na bazie beszamelu, ale jak najbardziej do zapiekania
>> pod nim warzyw).
>
> Mmmm uwielbiam gruyera ale nigdy nie jadłam go "na ciepło". Zdradzisz jakieś
> szczegóły przepisu?
Oj, klasyczny beszamel i do niego gruyere tarty w sporej ilości. I
koniecznie gałka muszkatołowa!!! Cała filozofia. OIDP to się sos Mornay
nazywa (choć guglając za przepisem, tam jest jeszcze żółtko i parmezan). No
i teraz polewasz sosem zblanszowane warzywa (na przykład) i zapiekasz, aż
się z wierzchu łądnie zrumieni. Choć ja lubię to i z gotowanymi na przykład
na parze brokułami.
No a na ciepło z gruyera, to tak jak Krysia napisała - fondue przede
wszystkim :)
mucher
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2006-02-27 19:34:13
Temat: Re: Sos serowy - pytanieUżytkownik "czeremcha " <c...@N...gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:dts18p$ptn$1@inews.gazeta.pl...
>
> Drób ma polędwiczki?
>
No, i golonki, i szynki... :P
Ania
--
******e-mail: www.cerbermail.com/?Y8Pg93XYwQ *******gg:1737648*******
************************* www.madej.master.pl ************************
"Tylko pokłady bezinteresownego skurwysyństwa mają nieograniczone możliwości
regeneracyjne."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2006-02-27 20:51:20
Temat: Re: Sos serowy - pytanie
Użytkownik "Waldemar Krzok" <w...@t...de> napisał w
wiadomości
> Osobiście bardzo lubię polędwiczki wieprzowe z sosem serowym (gorgonzola)
> z calvadosem. Mniaaaam!
Waldku, tym calvadosem to doprawiasz sos, jak mniemam? A polędwiczki
smażone/pieczone??
Kurczę wiedziałam, że jednak jakis alkohol miałam sobie kupić w Berlinie jak
byłam, tylko zapomniałam, że to calvados właśnie miał być :-((((
Pozdrawiam
Magdalena
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2006-02-28 14:06:25
Temat: Re: Sos serowy - pytanieMagdalena W. schrieb:
> Użytkownik "Waldemar Krzok" <w...@t...de> napisał w
> wiadomości
>
>> Osobiście bardzo lubię polędwiczki wieprzowe z sosem serowym (gorgonzola)
>> z calvadosem. Mniaaaam!
> Waldku, tym calvadosem to doprawiasz sos, jak mniemam? A polędwiczki
> smażone/pieczone??
> Kurczę wiedziałam, że jednak jakis alkohol miałam sobie kupić w Berlinie jak
> byłam, tylko zapomniałam, że to calvados właśnie miał być :-((((
polędwiczki w plastry i smażone po kilka minut z każdej strony. A
calvadosem doprawiam oczywiście sos.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |