« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-05-23 06:26:02
Temat: SpagettiBardzo chciałabym się dowiedzieć jak się robi dobry sos do spagetti
Natalka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-05-23 06:45:17
Temat: Re: Spagetti
Użytkownik "Justyna Burger" <j...@w...pl> napisał w wiadomości
news:aci218$q0$1@h1.uw.edu.pl...
> Bardzo chciałabym się dowiedzieć jak się robi dobry sos do spagetti
> Natalka
Oooooo to jest bardzo proste. Jedziesz do Włoch. Idziesz do dobrej
restauracji. Prosisz o spaghetti i masz na nim dobry sos. ;-)
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-23 18:24:20
Temat: Re: Spagetti
"Joanna Duszczyńska" wrote:
>
> Użytkownik "Justyna Burger" <j...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:aci218$q0$1@h1.uw.edu.pl...
> > Bardzo chciałabym się dowiedzieć jak się robi dobry sos do spagetti
> > Natalka
>
> Oooooo to jest bardzo proste. Jedziesz do Włoch. Idziesz do dobrej
> restauracji. Prosisz o spaghetti i masz na nim dobry sos. ;-)
>
Joanno, okrutna jestes :))
Ja robie co roku ogromne ilosci sosu, ktory zaprawiam w pollitrowych
sloikach i uzywam do spaghetti, do duszenia mies, do zup, itd. Robie
dwa rodzaje - z czerwonych i z zoltych pomidorow. Pol litra sosu = 4 lub
5 duzych pomidorow.
Pomidory sparzyc we wrzatku i obrac ze skory, pokroic na duze kawalki.
Cebule (1 cebula na 5 duzych pomidorow) pokroic w male kawalki.
Bazylie (1/2 szklanki lisci na 10 pomidorow) pokroic w waskie paski
Czosnek (1 zabek na 5 duzych pomidorow) posiekac drobno
Ziola prowansalskie, majeran, tymianek i oregano, sol i pieprz zmiazdzyc
w mozdzierzu
Mocny rosol (1 szklanka na 10 pomidorow)
biale wytrawne wino (1/2 szklanki na 10 pomidorow)
Oliwa
Wedle gustu mozna rowniez dodac czerwona papryke pokrojona w kawalki,
uprzednio przypalona i obrana ze skory, zielony seler zeszklony na
oliwie, szalotki zeszklone na oliwie, pieczarki usmazone.
Niektorzy usuwaja nasiona i te galaretowata czesc pomidora, ja nie usuwam.
W duzym garnku z ciezkim dnem umiescic 2-3 lyzki oliwy, dodac cebule
(ev. seler czy szalotki) i zeszklic, dodac czosnek, podsmazyc az bialy,
dodac pomidory i podsmazyc ciagle mieszajac. Dodac biale wino,
wymieszac, dodac rosol, przyprawy, bazylie, (ev. papryke, pieczarki) i
na malym ogniu dusic az zredukowane w polowie. Doprawic pieprzem, sola,
maggi, sosem sojowym do smaku. Goracy przelac do sloikow, zakrecic i
wstawic do kapieli wodnej na 10 minut. Pol litra sosu = 4 lub 5 duzych pomidorow.
Magdalena Bassett
Kalifornia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-23 19:56:21
Temat: Re: Spagetti
>> > Bardzo chciałabym się dowiedzieć jak się robi dobry sos do spagetti
>> > Natalka
>>
>> Oooooo to jest bardzo proste. Jedziesz do Włoch. Idziesz do dobrej
>> restauracji. Prosisz o spaghetti i masz na nim dobry sos. ;-)
>>
>
> Joanno, okrutna jestes :))
no ale Natalka choćby życzony kolor by mogła podać, bo sosów to cała masa.
Ja np. najbardziej lubię spaghetti aglio e olio. Makaron+dobra
oliwa+czosnek. Koniec
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-24 05:41:40
Temat: Re: Spagettijadlem to wczoraj na kolacje tylko zamiast czosnku doalem troszke bazyli -
byla to wersja "przed snem"
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-24 05:48:09
Temat: Re: Spagettija robie to tak:
na patelnie leje 2 lyzki oliwy z oliwek, dodaje 1 mala posiekana
cebulke /zeszklic/, dodaje 1 zabek czosnku /nie mozna go przypalic bo
bedzie gorzki/, mozna dodac troche mielonego miesa /chwile go
podsmazyc/, nastepnie dodaje 1 maly kartonik gestego przecieru
pomidorowego, 1 lyzeczke bazyli, szczypte soli i pieprzu, 6 oliwek i
dusze to wszystko razem mniej wiecej tyle ile w tym czasie gotuje sie
makaron, nastepnie dodaje tego sosu /tak okolo 2-3 lyzki do ugotowanego
makaronu, mieszam dokladnie, a reszta polewam makaron i posypuje
strartym parmezanem /mialem duzy kawalek przywieziony z Sycyli i nawed
po 5 m-cach trzymania go w lodowce, nadal byl dobry/ --- smacznego
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |