Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!poznan.rmf.pl!fargo.
cgs.poznan.pl!news.internetia.pl!news.ipartners.pl!news.task.gda.pl!newsfeed00.
sul.t-online.de!t-online.de!news-spur1.maxwell.syr.edu!news.maxwell.syr.edu!new
sfeed-east.nntpserver.com!nntpserver.com!newsfeed2.earthlink.net!newsfeed.earth
link.net!lsanca1-snf1!news.gtei.net!newsfeed.avtel.net!not-for-mail
Message-ID: <3...@w...net>
From: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Reply-To: m...@w...net
X-Mailer: Mozilla 4.61 (Macintosh; I; PPC)
X-Accept-Language: en
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Spagetti
References: <aci218$q0$1@h1.uw.edu.pl> <aci34n$it3$1@news.onet.pl>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 45
Date: Thu, 23 May 2002 11:24:20 -0700
NNTP-Posting-Host: 4.33.132.12
X-Complaints-To: a...@n...com
X-Trace: newsfeed.avtel.net 1022178259 4.33.132.12 (Thu, 23 May 2002 11:24:19 PDT)
NNTP-Posting-Date: Thu, 23 May 2002 11:24:19 PDT
Organization: None
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:109482
Ukryj nagłówki
"Joanna Duszczyńska" wrote:
>
> Użytkownik "Justyna Burger" <j...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:aci218$q0$1@h1.uw.edu.pl...
> > Bardzo chciałabym się dowiedzieć jak się robi dobry sos do spagetti
> > Natalka
>
> Oooooo to jest bardzo proste. Jedziesz do Włoch. Idziesz do dobrej
> restauracji. Prosisz o spaghetti i masz na nim dobry sos. ;-)
>
Joanno, okrutna jestes :))
Ja robie co roku ogromne ilosci sosu, ktory zaprawiam w pollitrowych
sloikach i uzywam do spaghetti, do duszenia mies, do zup, itd. Robie
dwa rodzaje - z czerwonych i z zoltych pomidorow. Pol litra sosu = 4 lub
5 duzych pomidorow.
Pomidory sparzyc we wrzatku i obrac ze skory, pokroic na duze kawalki.
Cebule (1 cebula na 5 duzych pomidorow) pokroic w male kawalki.
Bazylie (1/2 szklanki lisci na 10 pomidorow) pokroic w waskie paski
Czosnek (1 zabek na 5 duzych pomidorow) posiekac drobno
Ziola prowansalskie, majeran, tymianek i oregano, sol i pieprz zmiazdzyc
w mozdzierzu
Mocny rosol (1 szklanka na 10 pomidorow)
biale wytrawne wino (1/2 szklanki na 10 pomidorow)
Oliwa
Wedle gustu mozna rowniez dodac czerwona papryke pokrojona w kawalki,
uprzednio przypalona i obrana ze skory, zielony seler zeszklony na
oliwie, szalotki zeszklone na oliwie, pieczarki usmazone.
Niektorzy usuwaja nasiona i te galaretowata czesc pomidora, ja nie usuwam.
W duzym garnku z ciezkim dnem umiescic 2-3 lyzki oliwy, dodac cebule
(ev. seler czy szalotki) i zeszklic, dodac czosnek, podsmazyc az bialy,
dodac pomidory i podsmazyc ciagle mieszajac. Dodac biale wino,
wymieszac, dodac rosol, przyprawy, bazylie, (ev. papryke, pieczarki) i
na malym ogniu dusic az zredukowane w polowie. Doprawic pieprzem, sola,
maggi, sosem sojowym do smaku. Goracy przelac do sloikow, zakrecic i
wstawic do kapieli wodnej na 10 minut. Pol litra sosu = 4 lub 5 duzych pomidorow.
Magdalena Bassett
Kalifornia
|