« poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2014-04-17 12:38:58
Temat: Re: Stolnica czy blat marmurowyDnia Thu, 17 Apr 2014 11:50:53 +0200, Anai napisał(a):
> Nie wiem skąd przekonanie, że stalowy jest ciężki...
> Przecież ten wałek nie jest odlany z kawałka złomu, tylko część
> wałkująca pokryta jest cienką warstwą metalu - mam taki i jest lżejszy
> niż drewniany.
Ja wypróbowywałam wałek toczony ze stali.
> Drewniane są fajne ale mają jedna wadę - czasem (coraz częściej w epoce
> robienia wszystkiego jak najniższym kosztem i byle jak) odłamują im się
> uchwyty.
Mam ten sam drewniany wałek od z górą 20 lat, to chyba jeszcze z tej
"lepszej" epoki, bo uchwyty ma zespolone z osią, na której się obraca
korpus, więc niby co się ma tam odłamać i od czego? Poza tym drewno ma
miękki udar, żtp - nie wyobrażam sobie zgrzytania stali po moim kamiennym
blacie ani odgłosu odkładania tam wałka, brrrr. Jesli więc go wymienię, to
ewentualnie na plastikowy pokryty silikonem. Może.
> Miałam/mam też drewniany wałek bez uchwytów - toczony z jednego
> kawałka drewna - no tu się nic odłamać rady nie da, ale wałkowanie tym
> wałkiem to był koszmar :/
Też takiego nie kupię, jednak co rusz widuję u zawodowych kucharzy właśnie
takie wałki i tylko takie. Ciekawe...
--
XL "Nie należy mylić prawdy z opinią większości." Jean Cocteau
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2014-04-17 12:39:42
Temat: Re: Stolnica czy blat marmurowyW dniu czwartek, 17 kwietnia 2014 11:59:13 UTC+2 użytkownik Ikselka napisał:
> Dnia Thu, 17 Apr 2014 02:48:47 -0700 (PDT), Zbyszek Zarzycki napisał(a):
>
>
>
> > W dniu czwartek, 17 kwietnia 2014 11:15:43 UTC+2 użytkownik Ikselka napisał:
>
> >> Dnia Thu, 17 Apr 2014 02:06:02 -0700 (PDT), Zbyszek Zarzycki napisał(a):
>
> >>
>
> >>> Wyrobienie ciasta jest wygodniejsze na kamieniu, mniej się kleji, łatwiej się
czyści etc.
>
> >>
>
> >> Tak.
>
> >>
>
> >>> Kamień jednak dyskwalifikuje krojenie. Żaden nóż, nawet Kyocera, nie wytrzymuje
długo.
>
> >>
>
> >> Na drewnianej stolnicy krojenie też odpada - bo powstają zacięcia, które
>
> >>
>
> >> zwiększają przyczepność drewna tym samym dyskwalifikując stolnicę.
>
> >>
>
> >
>
> > Pisz ciszej bo moja stolnica przeczyta i tak będzie robić, a tak przez ostatnie
20 lat nie robiła żadnych problemów.
>
>
>
> Nóż masz tępy.
Bardzo możliwe, Kyocera jest znana z produkcji tępych noży.
--
ZZ@private
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2014-04-17 17:24:22
Temat: Re: Stolnica czy blat marmurowy
Użytkownik "Zbyszek Zarzycki" <z...@g...com> napisał w wiadomości
news:b42fa64c-e080-4c72-b657-8738f29d6524@googlegrou
ps.com...
W dniu czwartek, 17 kwietnia 2014 11:59:13 UTC+2 użytkownik Ikselka napisał:
> Dnia Thu, 17 Apr 2014 02:48:47 -0700 (PDT), Zbyszek Zarzycki napisał(a):
>
>
>
> > W dniu czwartek, 17 kwietnia 2014 11:15:43 UTC+2 użytkownik Ikselka
> > napisał:
>
> >> Dnia Thu, 17 Apr 2014 02:06:02 -0700 (PDT), Zbyszek Zarzycki
> >> napisał(a):
>
> >>
>
> >>> Wyrobienie ciasta jest wygodniejsze na kamieniu, mniej się kleji,
> >>> łatwiej się czyści etc.
>
> >>
>
> >> Tak.
>
> >>
>
> >>> Kamień jednak dyskwalifikuje krojenie. Żaden nóż, nawet Kyocera, nie
> >>> wytrzymuje długo.
>
> >>
>
> >> Na drewnianej stolnicy krojenie też odpada - bo powstają zacięcia,
> >> które
>
> >>
>
> >> zwiększają przyczepność drewna tym samym dyskwalifikując stolnicę.
>
> >>
>
> >
>
> > Pisz ciszej bo moja stolnica przeczyta i tak będzie robić, a tak przez
> > ostatnie 20 lat nie robiła żadnych problemów.
>
>
>
> Nóż masz tępy.
Bardzo możliwe, Kyocera jest znana z produkcji tępych noży.
=====
Bo Ty po prostu umiesz ciąć. Ja też od wielu lat tnę nożem bardzo często
makarony, ciastka itp.
i nic się drewnianej stolnicy nie stało.
I to jest jeden z tych minusów jaki widzę po ewentualnej przesiadce na
kamienną.
Albo częściej ostrzyć noże, albo każdy kawałek ciasta przekładać na deskę.
ZZ
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2014-04-17 22:03:49
Temat: Re: Stolnica czy blat marmurowyDnia Thu, 17 Apr 2014 17:24:22 +0200, ZZZ napisał(a):
> Albo częściej ostrzyć noże,
Nożem po kamieniu? - zgrzyta, uszy bolą.
> albo każdy kawałek ciasta przekładać na deskę.
Przekładać. Ale żeby każdy? - bez przesady, składa się przecież po kilka
razem.
Stolnicy nie mam. Już. Mam blat.
--
XL "Nie należy mylić prawdy z opinią większości." Jean Cocteau
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2014-04-17 23:04:02
Temat: Re: Stolnica czy blat marmurowyW dniu środa, 16 kwietnia 2014 15:21:09 UTC+2 użytkownik Ikselka napisał:
> Dnia Wed, 16 Apr 2014 14:41:47 +0200, ZZZ napisał(a):
>
>
>
> > Czy dobrze wygodnie robi sie to a płycie marmurowej? (czy z innego
>
> > kamienia?).
>
Kiej psyjdzie łochota, to i na śniegu siem TO fajnie robi !!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2014-04-18 00:05:11
Temat: Re: Stolnica czy blat marmurowyW dniu czwartek, 17 kwietnia 2014 17:24:22 UTC+2 użytkownik ZZZ napisał:
> Użytkownik "Zbyszek Zarzycki" <z...@g...com> napisał w wiadomości
>
> news:b42fa64c-e080-4c72-b657-8738f29d6524@googlegrou
ps.com...
>
> W dniu czwartek, 17 kwietnia 2014 11:59:13 UTC+2 użytkownik Ikselka napisał:
>
> > Dnia Thu, 17 Apr 2014 02:48:47 -0700 (PDT), Zbyszek Zarzycki napisał(a):
>
> >
>
> >
>
> >
>
> > > W dniu czwartek, 17 kwietnia 2014 11:15:43 UTC+2 użytkownik Ikselka
>
> > > napisał:
>
> >
>
> > >> Dnia Thu, 17 Apr 2014 02:06:02 -0700 (PDT), Zbyszek Zarzycki
>
> > >> napisał(a):
>
> >
>
> > >>
>
> >
>
> > >>> Wyrobienie ciasta jest wygodniejsze na kamieniu, mniej się kleji,
>
> > >>> łatwiej się czyści etc.
>
> >
>
> > >>
>
> >
>
> > >> Tak.
>
> >
>
> > >>
>
> >
>
> > >>> Kamień jednak dyskwalifikuje krojenie. Żaden nóż, nawet Kyocera, nie
>
> > >>> wytrzymuje długo.
>
> >
>
> > >>
>
> >
>
> > >> Na drewnianej stolnicy krojenie też odpada - bo powstają zacięcia,
>
> > >> które
>
> >
>
> > >>
>
> >
>
> > >> zwiększają przyczepność drewna tym samym dyskwalifikując stolnicę.
>
> >
>
> > >>
>
> >
>
> > >
>
> >
>
> > > Pisz ciszej bo moja stolnica przeczyta i tak będzie robić, a tak przez
>
> > > ostatnie 20 lat nie robiła żadnych problemów.
>
> >
>
> >
>
> >
>
> > Nóż masz tępy.
>
>
>
> Bardzo możliwe, Kyocera jest znana z produkcji tępych noży.
>
>
>
> =====
>
>
>
> Bo Ty po prostu umiesz ciąć. Ja też od wielu lat tnę nożem bardzo często
>
> makarony, ciastka itp.
>
> i nic się drewnianej stolnicy nie stało.
>
> I to jest jeden z tych minusów jaki widzę po ewentualnej przesiadce na
>
> kamienną.
>
> Albo częściej ostrzyć noże, albo każdy kawałek ciasta przekładać na deskę.
>
>
Jak masz ceramiczne to za długo nie poostrzysz.
Generalnie na kamieniu czy szkle stalowe noże tępią się momentalnie.
Tak więc mam kamienne blaty, a i tak zawsze podkładam deskę albo właśnie stolnicę.
--
ZZ@private
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2014-04-18 00:23:13
Temat: Re: Stolnica czy blat marmurowy
>Podzielicie się swoimi doświadczeniami?
Stolnica.
Na schodach nie widziałem aby ktoś pierogi robił.
Tak na poważnie, stolnica - jak dla mnie nie ma zamiennika, trudno się
czyści, klei się do niej bardziej niż do gładkich powierzchni, ale mimo
wszystko tradycja wygrywa :)
pzdr.
Artur
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
18. Data: 2014-04-18 09:35:33
Temat: Re: Stolnica czy blat marmurowy
Użytkownik "artustas" <a...@g...com> napisał w wiadomości
news:lipk86$jii$1@node2.news.atman.pl...
>
>>Podzielicie się swoimi doświadczeniami?
>
> Stolnica.
> Na schodach nie widziałem aby ktoś pierogi robił.
>
> Tak na poważnie, stolnica - jak dla mnie nie ma zamiennika, trudno się
> czyści, klei się do niej bardziej niż do gładkich powierzchni, ale mimo
> wszystko tradycja wygrywa :)
>
> pzdr.
> Artur
Ja też nie widziałem, żeby ktoś robił pierogi na parapecie :) takie jest
moje skojarzenie. Ale po tych poczytanych Waszych opiniach pewnie
spróbuję niedługo. Może zaczynając od kupienia "przenośnej"
granitowej płytki tak ze 2cm grubej i z 80x60cm.
Co do tego klejenia do stolnicy to nie odczuwam takiego zagadnienia
jako problemu. Drewno jest dokładnie naolejowane kilkukrotnie, co jakiś
czas można powtórzyć zabieg. A wyczucie przy podsypywaniu mąką
i zagniataniu ciasta eliminuje problem całkowicie.
Ale trzeba się rozwijać i próbować "nowych" technologii. Wałek stalowy
też wypróbować należy, podobno przy twardych ciastach makaronowych
ułatwia pracę.
ZZ
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
19. Data: 2014-04-18 09:41:29
Temat: Re: Stolnica czy blat marmurowyW dniu 2014-04-18 00:05, Zbyszek Zarzycki pisze:
> Generalnie na kamieniu czy szkle stalowe noże tępią się momentalnie.
O, dobrze wiedzieć. W takim razie moja szklana "deska" posiedzi sobie
jeszcze dalej nierozpakowana :)
--
Nie ma na tym świecie bestii podobnej złej kobiecie, chociaż bowiem
wśród czworonogów lew jest najsroższy, a wśród wężów drakon najdzikszy,
to żadnego z nich nie można porównać ze złą kobietą. (Piotr Komes)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
20. Data: 2014-04-18 09:42:27
Temat: Re: Stolnica czy blat marmurowy
Użytkownik <s...@g...com> napisał w wiadomości
news:e3dacc17-ed30-4364-9c0d-28abceb78db6@googlegrou
ps.com...
W dniu środa, 16 kwietnia 2014 15:21:09 UTC+2 użytkownik Ikselka napisał:
> Dnia Wed, 16 Apr 2014 14:41:47 +0200, ZZZ napisał(a):
>
>
>
> > Czy dobrze wygodnie robi sie to a płycie marmurowej? (czy z innego
>
> > kamienia?).
>
Kiej psyjdzie łochota, to i na śniegu siem TO fajnie robi !!
--------------
Nawet na górce węgla :) i w malinowym chruśniaku.
Byle nie w pokrzywach albo na mrowisku :)
ZZ
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |