Data: 2008-05-13 15:55:37
Temat: Re: Suszone pomidory
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Tue, 13 May 2008 17:45:03 +0200, Katarzyna Tkaczyk napisał(a):
> Ikselka pisze:
>
>>
>> Wydłub. Możesz od razu zrobić próbę kiełkowania - położ na spodeczku kilka
>> nasion, przykryj złożoną wielowarstwowo papierową serwetką stołową, nalej
>> wody tyle, aby serwetka wszystko wchłonęła, przykryj mniejszym spodeczkiem
>> i ustaw w ciepłym miejscu. Po kilku dniach (max. 2 tygodnie, potem już nie
>> warto czekac) powinny wykiełkować, przy okazji sprawdzisz procentową
>> żywotność nasion.
>
> A po co to robić taką próbę kiełkowania?
Żeby wiedzieć, jak żywotne są nasiona. Jeśli wykiełkuje więcej niż połowa,
to warto sobie zostaiwć nasiona na następny sezon, jeśli mniej niż połowa,
to dw następnym sezonie wykielkują pojedyncze nasiona i należy ich zachowac
odpowiednio więcej albo wcale, jeśli aż tak nam nie zależy na odmianie.
BARDZO WAŻNE: Jeśli nie wiemy, jakiej odmiany są dane pomidory (czy inne
warzywa), to nie warto zbierać nasion, ponieważ nie ma pewności, czy
zebrany na nasiona owoc jest odmianą USTALONĄ, tzn przenoszącą cechy
odmianowe w nasionach. Rzadko które odmiany takie są, najczęsciej kupujemy
odmiany heterozyjne, które pochodza ze zmieszania dwóch innych odmian i po
zebraniu nasion i ich wysianiu w osobnikach potomnych następuje
rozszczepienie cech rodzicielskich.
Tak więc lepiej kupić nasiona konkretnej odmiany, niż wyjmować je z owocu
odmiany nieznanej nam, bo najprawdopodobniej się zawiedziemy.
Dla chetnych: polecam stronę sklepu z nasionami wspaniałych pomidorów i
papryki (warto obejrzec choćby ze względu na bogactwo odmian) w USA, gdzie
od dwóch lat je kupuję:
http://www.tomatogrowers.com/
naprawdę niedrogo. Za nasiona 8 odmian po 30 szt każdej wraz z przesyłką
płacę ok. 80 zł zależnie od kursu dolara, placąc kartą kredytową.
Polecam szczególnie odmianę Goldie (niskie krzaki, ogromne, pomarańczowe
owoce, wspaniały smak) oraz Howard German (duże czerwone owoce, słodkie,
kształt bardzo wydłużony, spiczasto, ostro zakończone, jak podłużna
papryka, świetne) oraz "San Marzano" (czerwoniutkie, esencjonalny smak,
słodziuchne, świetne na sosy i nie tylko, w kształcie śliwki, niewielkie).
--
XL wiosenna :-)
Mój serwer to news.gazeta.pl (bez przekierowań przez inne), email
i...@g...pl., podany także w nagłówku.
|