« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-05-12 06:06:47
Temat: TATARWitam
Czy ktoś może ma sprawdzoną recepturę na dobrego tatatra?
Pozdrawiam
MK
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-05-12 06:08:06
Temat: Re: TATAR
"MK" <b...@w...pl> wrote in message news:e418mi$pe5$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Witam
>
> Czy ktoś może ma sprawdzoną recepturę na dobrego tatatra?
>
> Pozdrawiam
> MK
Ryzykant!!!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-05-12 06:13:42
Temat: Re: TATAR
Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
news:e418ot$pl1$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> "MK" <b...@w...pl> wrote in message
> news:e418mi$pe5$1@atlantis.news.tpi.pl...
>> Witam
>>
>> Czy ktoś może ma sprawdzoną recepturę na dobrego tatatra?
>>
>> Pozdrawiam
>> MK
>
> Ryzykant!!!
Raczej wielbiciel potrawy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-05-12 06:16:39
Temat: Re: TATAR
"MK" <b...@w...pl> wrote in message news:e4196o$331$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:e418ot$pl1$1@atlantis.news.tpi.pl...
>>
>> "MK" <b...@w...pl> wrote in message
>> news:e418mi$pe5$1@atlantis.news.tpi.pl...
>>> Witam
>>>
>>> Czy ktoś może ma sprawdzoną recepturę na dobrego tatatra?
>>>
>>> Pozdrawiam
>>> MK
>>
>> Ryzykant!!!
> Raczej wielbiciel potrawy
Ja też, ale od dawna nie jadam.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-05-12 06:23:49
Temat: Re: TATARUżytkownik "MK" <b...@w...pl> napisał w wiadomości
news:e418mi$pe5$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Czy ktoś może ma sprawdzoną recepturę na dobrego tatatra?
Złapać Tatara prawdziwego (dziś o takiego niebywale trudno), wymyć, ew.
obskubać, zmielić. Dodać żółtko(a), cebulkę, porządnie popieprzyć i posolić,
wymięchać. Można zaryzykować innymi przyprawami by nadać mu smak. Uwaga,
Tatar może zalatywać wiatrem stepowym i potem końskim, więc popić wódką;-)
(dużo).
A tak poważnie http://tiny.pl/gj85
Pozdrawiam,
Akulka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-05-12 06:24:27
Temat: Re: TATARA ja jak tylko mam okazję to nie mogę się oprzeć
Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
news:e4198u$r65$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> "MK" <b...@w...pl> wrote in message
> news:e4196o$331$1@nemesis.news.tpi.pl...
>>
>> Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
>> news:e418ot$pl1$1@atlantis.news.tpi.pl...
>>>
>>> "MK" <b...@w...pl> wrote in message
>>> news:e418mi$pe5$1@atlantis.news.tpi.pl...
>>>> Witam
>>>>
>>>> Czy ktoś może ma sprawdzoną recepturę na dobrego tatatra?
>>>>
>>>> Pozdrawiam
>>>> MK
>>>
>>> Ryzykant!!!
>> Raczej wielbiciel potrawy
>
> Ja też, ale od dawna nie jadam.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2006-05-12 08:07:47
Temat: Re: TATARAkulka napisał(a):
> Złapać Tatara prawdziwego (dziś o takiego niebywale trudno), wymyć, ew.
> obskubać, zmielić. Dodać żółtko(a), cebulkę, porządnie popieprzyć i posolić,
> wymięchać. Można zaryzykować innymi przyprawami by nadać mu smak. Uwaga,
> Tatar może zalatywać wiatrem stepowym i potem końskim, więc popić wódką;-)
To trochę tak jak z kiwi?
http://www.szorcik.pl/9t
Pozdr,
Michał K.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2006-05-12 08:11:30
Temat: Re: TATARUżytkownik "Michał Komorowski" <k...@w...pl> napisał w wiadomości
news:e41foh$fta$1@inews.gazeta.pl...
> To trochę tak jak z kiwi?
> http://www.szorcik.pl/9t
No popatrz, a ja się tyle lat zastanawiałam czemu te kiwi mają włoski:P
Pozdrawiam,
Akulka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2006-05-12 10:44:10
Temat: Re: TATAR
"Akulka" <s...@g...pl> wrote in message
news:e419n3$krh$1@inews.gazeta.pl...
> Użytkownik "MK" <b...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:e418mi$pe5$1@atlantis.news.tpi.pl...
>> Czy ktoś może ma sprawdzoną recepturę na dobrego tatatra?
>
> Złapać Tatara prawdziwego (dziś o takiego niebywale trudno), wymyć, ew.
> obskubać, zmielić. Dodać żółtko(a), cebulkę, porządnie popieprzyć i
> posolić,
> wymięchać. Można zaryzykować innymi przyprawami by nadać mu smak. Uwaga,
> Tatar może zalatywać wiatrem stepowym i potem końskim, więc popić wódką;-)
> (dużo).
>
> A tak poważnie http://tiny.pl/gj85
>
> Pozdrawiam,
> Akulka
Prawdziwy tatar nie jest z koniny, a z wołowiny i to najlepszej, bo z
polędwicy. Wbrew w/w poradzie obrać z błon i bardzo dokładnie posiekać
bardzo ostrym nożem, mielenie psuje konsystencję przez miażdżenie tkanek,
wtedy posolić, posypać pieprzem wymieszać, wyłozyć na półmisek porcje, lub
na talerzyki i na każdą wylać wybite, pooglądane i obwąchane jajko.
Obok, lub wokół tatara ułożyć drobno posiekaną cebulę posoloną do smaku i
wymieszaną z odrobiną oliwy lub oleju. Ustroić gałązkami kopru i pietruszki
lub selera, nie naruszając integralności jajka.
Podawać przed daniami głównymi do mrożonej wódki czystej wytrawnej lub
kolorowej o nucie ziołowej (żubrówka, turówka), lub owocowej wytrawnej -
dereniówki, a jeszcze lepiej tarniówki.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2006-05-12 11:19:03
Temat: Re: TATAR
Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
news:e41p1j$g6a$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> "Akulka" <s...@g...pl> wrote in message
> news:e419n3$krh$1@inews.gazeta.pl...
> > Użytkownik "MK" <b...@w...pl> napisał w wiadomości
> > news:e418mi$pe5$1@atlantis.news.tpi.pl...
> >> Czy ktoś może ma sprawdzoną recepturę na dobrego tatatra?
> >
> > Złapać Tatara prawdziwego (dziś o takiego niebywale trudno), wymyć, ew.
> > obskubać, zmielić. Dodać żółtko(a), cebulkę, porządnie popieprzyć i
> > posolić,
> > wymięchać. Można zaryzykować innymi przyprawami by nadać mu smak. Uwaga,
> > Tatar może zalatywać wiatrem stepowym i potem końskim, więc popić
wódką;-)
> > (dużo).
> >
> > A tak poważnie http://tiny.pl/gj85
> >
> > Pozdrawiam,
> > Akulka
>
> Prawdziwy tatar nie jest z koniny, a z wołowiny i to najlepszej, bo z
> polędwicy. Wbrew w/w poradzie obrać z błon i bardzo dokładnie posiekać
(ciach)
Prawdziwy tatar jest z nie mielonego, nie siekanego, a skrobanego mięsa.
Wlasnie skrobanego !
Wiem ze wiele przepisow podaje mielenie (badz siekanie) ale jedynie
skrobanie pozwoli na pelnie pozniejszej rozkoszy
Poza tym przy "operacji" skrobania pozostalja wlasnie sciegna, blony itp
"farfocle"
Składniki
5 dag tatara, kromka chleba, pół główki zielonej sałaty, 2 dymki, po łyżce
kaparów, musztardy i soku z cytryny, 4 łyżki wody, łyżeczka oliwy, łyżka
wody mineralnej, sól, pieprz
Sposób przyrządzania
Musztardę, sok z cytryny, wodę i oliwę wymieszać. Sałatę umyć, osuszyć,
porwać na mniejsze kawałki i wymieszać z sosem musztardowym. Tatar wymieszać
z wodą mineralną, solą, pieprzem i jedną posiekaną dymką. Kromkę chleba
zapiec w tosterze, posmarować tatarem. Drugą dymkę pokroić ukośnie na
cienkie paseczki. Kanapkę przybrać dymką i kaparami. Podawać z sałatą.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |