Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed.silweb.
pl!polsl.pl!not-for-mail
From: "Misiek" <p...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: TATAR
Date: Fri, 12 May 2006 13:19:03 +0200
Organization: Politechnika Slaska, Gliwice
Lines: 48
Message-ID: <e41qv5$tgg$1@polsl.pl>
References: <e418mi$pe5$1@atlantis.news.tpi.pl> <e419n3$krh$1@inews.gazeta.pl>
<e41p1j$g6a$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: 213.227.72.169
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: polsl.pl 1147432741 30224 213.227.72.169 (12 May 2006 11:19:01 GMT)
X-Complaints-To: n...@p...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 12 May 2006 11:19:01 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1807
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1807
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:268693
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
news:e41p1j$g6a$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> "Akulka" <s...@g...pl> wrote in message
> news:e419n3$krh$1@inews.gazeta.pl...
> > Użytkownik "MK" <b...@w...pl> napisał w wiadomości
> > news:e418mi$pe5$1@atlantis.news.tpi.pl...
> >> Czy ktoś może ma sprawdzoną recepturę na dobrego tatatra?
> >
> > Złapać Tatara prawdziwego (dziś o takiego niebywale trudno), wymyć, ew.
> > obskubać, zmielić. Dodać żółtko(a), cebulkę, porządnie popieprzyć i
> > posolić,
> > wymięchać. Można zaryzykować innymi przyprawami by nadać mu smak. Uwaga,
> > Tatar może zalatywać wiatrem stepowym i potem końskim, więc popić
wódką;-)
> > (dużo).
> >
> > A tak poważnie http://tiny.pl/gj85
> >
> > Pozdrawiam,
> > Akulka
>
> Prawdziwy tatar nie jest z koniny, a z wołowiny i to najlepszej, bo z
> polędwicy. Wbrew w/w poradzie obrać z błon i bardzo dokładnie posiekać
(ciach)
Prawdziwy tatar jest z nie mielonego, nie siekanego, a skrobanego mięsa.
Wlasnie skrobanego !
Wiem ze wiele przepisow podaje mielenie (badz siekanie) ale jedynie
skrobanie pozwoli na pelnie pozniejszej rozkoszy
Poza tym przy "operacji" skrobania pozostalja wlasnie sciegna, blony itp
"farfocle"
Składniki
5 dag tatara, kromka chleba, pół główki zielonej sałaty, 2 dymki, po łyżce
kaparów, musztardy i soku z cytryny, 4 łyżki wody, łyżeczka oliwy, łyżka
wody mineralnej, sól, pieprz
Sposób przyrządzania
Musztardę, sok z cytryny, wodę i oliwę wymieszać. Sałatę umyć, osuszyć,
porwać na mniejsze kawałki i wymieszać z sosem musztardowym. Tatar wymieszać
z wodą mineralną, solą, pieprzem i jedną posiekaną dymką. Kromkę chleba
zapiec w tosterze, posmarować tatarem. Drugą dymkę pokroić ukośnie na
cienkie paseczki. Kanapkę przybrać dymką i kaparami. Podawać z sałatą.
|