Data: 2006-05-12 11:26:19
Temat: Re: TATAR
Od: "Misiek" <p...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
news:e41p1j$g6a$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
Tatar po polsku
Danie mięsne
Poziom trudności:
Dla początkujących
Składniki:
60 dag polędwicy końskiej lub wołowej,
cebula,
4 żółtka,
4 sardynki z puszki,
3 marynowane pieczarki,
2 korniszony,
łyżeczka musztardy,
łyżeczka przyprawy do zup maggi,
łyżeczka oliwy,
sól,
pieprz,
papryka.
Sposób przyrządzenia:
Mięso trzykrotnie przepuścić przez maszynkę ( Tyle tylko ze tu znowu jest o
mieleniu... a to niszczenie takiego szlachetnego miesa jakim jest
poledwica - skrobanie, skrobanie, po trzykroc skrobanie :-) ). Cebulę
posiekać, korniszony i grzyby pokroić jak najdrobniej. Wymieszać mięso z
oliwą, musztardą oraz maggi, podzielić na cztery porcje. Na każdej z nich w
zagłębieniu umieścić całe żółtko i sardynkę. Obok położyć cebulę, korniszony
i pieczarki. Podawać z białym lub ciemnym pieczywem, krążkiem masła oraz
zestawem przypraw (sól, pieprz, maggi, papryka, oliwa).
W wersji exklusive zamiast pieczarek dajemy grzybki marynowane (wersja full
wypas - borowiki oczywiscie)
|