Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!newsfeed.silweb.
pl!polsl.pl!not-for-mail
From: "Misiek" <p...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: TATAR
Date: Fri, 12 May 2006 13:26:19 +0200
Organization: Politechnika Slaska, Gliwice
Lines: 38
Message-ID: <e41rcp$tlb$1@polsl.pl>
References: <e418mi$pe5$1@atlantis.news.tpi.pl> <e419n3$krh$1@inews.gazeta.pl>
<e41p1j$g6a$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: 213.227.72.169
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: polsl.pl 1147433177 30379 213.227.72.169 (12 May 2006 11:26:17 GMT)
X-Complaints-To: n...@p...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 12 May 2006 11:26:17 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1807
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1807
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:268694
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
news:e41p1j$g6a$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
Tatar po polsku
Danie mięsne
Poziom trudności:
Dla początkujących
Składniki:
60 dag polędwicy końskiej lub wołowej,
cebula,
4 żółtka,
4 sardynki z puszki,
3 marynowane pieczarki,
2 korniszony,
łyżeczka musztardy,
łyżeczka przyprawy do zup maggi,
łyżeczka oliwy,
sól,
pieprz,
papryka.
Sposób przyrządzenia:
Mięso trzykrotnie przepuścić przez maszynkę ( Tyle tylko ze tu znowu jest o
mieleniu... a to niszczenie takiego szlachetnego miesa jakim jest
poledwica - skrobanie, skrobanie, po trzykroc skrobanie :-) ). Cebulę
posiekać, korniszony i grzyby pokroić jak najdrobniej. Wymieszać mięso z
oliwą, musztardą oraz maggi, podzielić na cztery porcje. Na każdej z nich w
zagłębieniu umieścić całe żółtko i sardynkę. Obok położyć cebulę, korniszony
i pieczarki. Podawać z białym lub ciemnym pieczywem, krążkiem masła oraz
zestawem przypraw (sól, pieprz, maggi, papryka, oliwa).
W wersji exklusive zamiast pieczarek dajemy grzybki marynowane (wersja full
wypas - borowiki oczywiscie)
|