Data: 2006-05-14 17:54:08
Temat: Re: TATAR
Od: "nemezis" <p...@v...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Misiek" <p...@o...pl> > Sposób przyrządzenia:
> Mięso trzykrotnie przepuścić przez maszynkę ( Tyle tylko ze tu znowu jest
> o
> mieleniu... a to niszczenie takiego szlachetnego miesa jakim jest
> poledwica - skrobanie, skrobanie, po trzykroc skrobanie :-) ). Cebulę
> posiekać, korniszony i grzyby pokroić jak najdrobniej. Wymieszać mięso z
> oliwą, musztardą oraz maggi, podzielić na cztery porcje. Na każdej z nich
> w
> zagłębieniu umieścić całe żółtko i sardynkę. Obok położyć cebulę,
> korniszony
> i pieczarki. Podawać z białym lub ciemnym pieczywem, krążkiem masła oraz
> zestawem przypraw (sól, pieprz, maggi, papryka, oliwa).
>
> W wersji exklusive zamiast pieczarek dajemy grzybki marynowane (wersja
> full
> wypas - borowiki oczywiscie)
To jest wersja standart mieszczański .
Do full wypasu trzeba nieco podnieść standart.
Należy do każdej porcji dodać dwa półplasterki cytryny.
Cebulę i żółtko posypać słodką mieloną papryką. A świeżą
żółtą lub czerwoną (mały paseczek pokrojony w drobną kostkę)
ułozyć na tależyku obok "kopczyka" w "towarzystwie" cebulki,
grzybka marynowanego i korniszona (wszystko pokrojone w drobną
kostkę) Całość ukladamy na liściu sałaty. Zamiast sardynki
lepiej dać wędzonego posiekanego łososia..Całość dekorujemy
kilkona gałązkami natki.
Spożywać należy z bułką barową posmarowaną masłem oraz
2 razy po 40 g. "Żubrówki". Dla pań "Krupnik".
Jerzy J.
|