Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!newsfeed.pionier.net
.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!n
ews.tpi.pl!not-for-mail
From: "nemezis" <p...@v...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: TATAR
Date: Sun, 14 May 2006 19:54:08 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 33
Message-ID: <e47qpi$ffo$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <e418mi$pe5$1@atlantis.news.tpi.pl> <e419n3$krh$1@inews.gazeta.pl>
<e41p1j$g6a$1@nemesis.news.tpi.pl> <e41rcp$tlb$1@polsl.pl>
NNTP-Posting-Host: cky222.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1147629171 15864 83.31.100.222 (14 May 2006 17:52:51
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 14 May 2006 17:52:51 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2180
X-RFC2646: Format=Flowed; Original
X-Antivirus: avast! (VPS 0619-3, 2006-05-12), Outbound message
X-Antivirus-Status: Not-Tested
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:268804
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Misiek" <p...@o...pl> > Sposób przyrządzenia:
> Mięso trzykrotnie przepuścić przez maszynkę ( Tyle tylko ze tu znowu jest
> o
> mieleniu... a to niszczenie takiego szlachetnego miesa jakim jest
> poledwica - skrobanie, skrobanie, po trzykroc skrobanie :-) ). Cebulę
> posiekać, korniszony i grzyby pokroić jak najdrobniej. Wymieszać mięso z
> oliwą, musztardą oraz maggi, podzielić na cztery porcje. Na każdej z nich
> w
> zagłębieniu umieścić całe żółtko i sardynkę. Obok położyć cebulę,
> korniszony
> i pieczarki. Podawać z białym lub ciemnym pieczywem, krążkiem masła oraz
> zestawem przypraw (sól, pieprz, maggi, papryka, oliwa).
>
> W wersji exklusive zamiast pieczarek dajemy grzybki marynowane (wersja
> full
> wypas - borowiki oczywiscie)
To jest wersja standart mieszczański .
Do full wypasu trzeba nieco podnieść standart.
Należy do każdej porcji dodać dwa półplasterki cytryny.
Cebulę i żółtko posypać słodką mieloną papryką. A świeżą
żółtą lub czerwoną (mały paseczek pokrojony w drobną kostkę)
ułozyć na tależyku obok "kopczyka" w "towarzystwie" cebulki,
grzybka marynowanego i korniszona (wszystko pokrojone w drobną
kostkę) Całość ukladamy na liściu sałaty. Zamiast sardynki
lepiej dać wędzonego posiekanego łososia..Całość dekorujemy
kilkona gałązkami natki.
Spożywać należy z bułką barową posmarowaną masłem oraz
2 razy po 40 g. "Żubrówki". Dla pań "Krupnik".
Jerzy J.
|