Data: 2006-05-16 02:32:26
Temat: Re: TATAR
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Dariusz K. Ladziak" <l...@w...pdi.net> wrote in message
news:44691550.10953239@news.tpi.pl...
> On Mon, 15 May 2006 11:33:16 +0200, "Panslavista" <p...@w...pl>
> wrote:
>
>
>>W Sanepidzie pouczono mnie, że po obróbce dowolnego drobiu noże trzeba
>>opalić nad palnikiem, a wiem, że mało kto to robi...
>
> Opalanie nad palnikiem niszczy ostrze. W sumie wystarczy na salmonelle
> porzadne (z zagrzaniem metalu i plastiku/drewna raczki) wyparzenie we
> wrzatku. Generalnie musi byc znacznie wiecej jak Pasteurowskie 70
> stopni w dowolnym miejscu - inaczej gdzies mikroby moga sie uchowac.
>
> --
> Darek
Nad ogniem można szybciej osuiągnąć temperaturę powierszchni znacznie
przewyższająca wymagan ą do zabicia mikrobów, bez nagrzania ostrza, w wodzie
będzie ona dużo niższa, a ostrze mocniej zagrzane. Do odpuszczenia dobrej
stali trzeba więcej czasu...
A więc ogień.
|