Data: 2006-05-12 10:44:10
Temat: Re: TATAR
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Akulka" <s...@g...pl> wrote in message
news:e419n3$krh$1@inews.gazeta.pl...
> Użytkownik "MK" <b...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:e418mi$pe5$1@atlantis.news.tpi.pl...
>> Czy ktoś może ma sprawdzoną recepturę na dobrego tatatra?
>
> Złapać Tatara prawdziwego (dziś o takiego niebywale trudno), wymyć, ew.
> obskubać, zmielić. Dodać żółtko(a), cebulkę, porządnie popieprzyć i
> posolić,
> wymięchać. Można zaryzykować innymi przyprawami by nadać mu smak. Uwaga,
> Tatar może zalatywać wiatrem stepowym i potem końskim, więc popić wódką;-)
> (dużo).
>
> A tak poważnie http://tiny.pl/gj85
>
> Pozdrawiam,
> Akulka
Prawdziwy tatar nie jest z koniny, a z wołowiny i to najlepszej, bo z
polędwicy. Wbrew w/w poradzie obrać z błon i bardzo dokładnie posiekać
bardzo ostrym nożem, mielenie psuje konsystencję przez miażdżenie tkanek,
wtedy posolić, posypać pieprzem wymieszać, wyłozyć na półmisek porcje, lub
na talerzyki i na każdą wylać wybite, pooglądane i obwąchane jajko.
Obok, lub wokół tatara ułożyć drobno posiekaną cebulę posoloną do smaku i
wymieszaną z odrobiną oliwy lub oleju. Ustroić gałązkami kopru i pietruszki
lub selera, nie naruszając integralności jajka.
Podawać przed daniami głównymi do mrożonej wódki czystej wytrawnej lub
kolorowej o nucie ziołowej (żubrówka, turówka), lub owocowej wytrawnej -
dereniówki, a jeszcze lepiej tarniówki.
|