Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfe
ed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: TATAR
Date: Fri, 12 May 2006 12:44:10 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 31
Message-ID: <e41p1j$g6a$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <e418mi$pe5$1@atlantis.news.tpi.pl> <e419n3$krh$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: abbr43.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=original
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1147430772 16586 83.6.207.43 (12 May 2006 10:46:12 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 12 May 2006 10:46:12 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2869
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2869
X-Antivirus: avast! (VPS 0619-2, 2006-05-11), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:268691
Ukryj nagłówki
"Akulka" <s...@g...pl> wrote in message
news:e419n3$krh$1@inews.gazeta.pl...
> Użytkownik "MK" <b...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:e418mi$pe5$1@atlantis.news.tpi.pl...
>> Czy ktoś może ma sprawdzoną recepturę na dobrego tatatra?
>
> Złapać Tatara prawdziwego (dziś o takiego niebywale trudno), wymyć, ew.
> obskubać, zmielić. Dodać żółtko(a), cebulkę, porządnie popieprzyć i
> posolić,
> wymięchać. Można zaryzykować innymi przyprawami by nadać mu smak. Uwaga,
> Tatar może zalatywać wiatrem stepowym i potem końskim, więc popić wódką;-)
> (dużo).
>
> A tak poważnie http://tiny.pl/gj85
>
> Pozdrawiam,
> Akulka
Prawdziwy tatar nie jest z koniny, a z wołowiny i to najlepszej, bo z
polędwicy. Wbrew w/w poradzie obrać z błon i bardzo dokładnie posiekać
bardzo ostrym nożem, mielenie psuje konsystencję przez miażdżenie tkanek,
wtedy posolić, posypać pieprzem wymieszać, wyłozyć na półmisek porcje, lub
na talerzyki i na każdą wylać wybite, pooglądane i obwąchane jajko.
Obok, lub wokół tatara ułożyć drobno posiekaną cebulę posoloną do smaku i
wymieszaną z odrobiną oliwy lub oleju. Ustroić gałązkami kopru i pietruszki
lub selera, nie naruszając integralności jajka.
Podawać przed daniami głównymi do mrożonej wódki czystej wytrawnej lub
kolorowej o nucie ziołowej (żubrówka, turówka), lub owocowej wytrawnej -
dereniówki, a jeszcze lepiej tarniówki.
|