« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-05-25 12:38:15
Temat: TERYNAJuz kiedys prosilam o przepis, ale nie doczekalam sie odpowiedzi, wiec teraz
(ponownie) ladnie prosze o przepis na teryne. Jadlam rybna (byla pyszna). Z
tego co sie orientuje jest rowniez miesna! Bede dozgonnie wdzieczna!
--
@@@
&(*o*)&
)˘(
pozdr. {Wilma}
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-05-25 12:40:24
Temat: Re: TERYNA
Użytkownik "{Wilma}" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
news:9eljog$bhu$1@galaxy.uci.agh.edu.pl...
> Juz kiedys prosilam o przepis, ale nie doczekalam sie odpowiedzi, wiec
teraz
> (ponownie) ladnie prosze o przepis na teryne. Jadlam rybna (byla pyszna).
Z
> tego co sie orientuje jest rowniez miesna! Bede dozgonnie wdzieczna!
>
> --
> @@@
> &(*o*)&
> )˘(
> pozdr. {Wilma}
bardzo podoba mi się Twój portrecik..;-)
pozdrawiam
Basia
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-05-25 13:27:27
Temat: Re: TERYNA{Wilma} wrote:
> Juz kiedys prosilam o przepis, ale nie doczekalam sie odpowiedzi, wiec
> teraz (ponownie) ladnie prosze o przepis na teryne. Jadlam rybna (byla
> pyszna). Z tego co sie orientuje jest rowniez miesna! Bede dozgonnie
> wdzieczna!
Podaję przepis ("dosłowny") na teryne z ryby, jaki jakiś czas temu
zamieściła na grupie Herbatka. Wybróbowałam w zeszły weekend (z okazji
dostępnści świeżego szpinaku). Podobnie jak Herbatka robiłam z łososiem i
dorszem - pycha! Naprawdę polecam.
-- cyt. Herbatka :-)----
25 dag filetów z łososia, 25 dag filetów ze szczupaka morskiego lub
wątłusza, sok z 1 cytryny, 3 białka, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 32 dag
kremówki, 25 dag szpinaku, łyżka masła, 25 dag czerstwego białego pieczywa
(bułka paryska np.), 3 jajka, 1 pęczek szczypiorku, 4 gałązki estragonu,
pęczek natki pietruszki, kilka gałązek koperku
Schłodzone filety płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy i skrapiamy cytryną.
Łososia i szczupaka miksujemy (każdego osobno). Do każdego rodzaju ryby
dodajemy po 1 białku. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Do
każdej masy dajemy po 10 dag śmietany i delikatnie mieszamy. Obie masy
wstawiamy do lodówki. Szpinak podduszamy na maśle, odciskamy ze soku i
studzimy. Miksujemy z pozostałym białkiem, 10 dag śmietany i doprawiamy solą
i pieprzem. Z bułki paryskiej usuwamy skórkę, rozkruszamy, dodajemy jajka i
mieszamy dokładnie. Dodajemy posiekany szczypiorek, estragon i pietruszkę
(bez łodyżek) i resztę śmietany - dokałdnie mieszamy. Na dno kamionkowej
formy-keksówki kładziemy koperek a następnie rozkładamy na przemian warstwy
masy ze szczupaka, szpinak, masę z łososia, masę chlebową - do wyczerpania
składników. Formę przykrywamy folią aluminiową i trzymamy w kąpieli wodnej w
piekarniku o temperaturze 180 stopni przez ok. 90 minut. Gotowy kroimy na
plastry nożem-piłką (nie przyciskając mocno pasztetu). Można wypróbować
różne warianty smakowe tego pasztetu, używając np. filetów z sandacza i
szczupaka słodkowodnego i do masy dodając kilka łyżek wermutu, do ziół
dodając jeszcze bazylię i trybulę, wykładając formę boczkiem i pomiędzy
warstwy wkładając całe kawałki łosososia."
Generalne uwagi - zamiast szczupaka morskiego uzylam swiezego dorsza i bylo
bardzo dobre, jesli nie masz swiezego estragonu uzyj szczypty suszonego, NIE
UZYWAJ szpinaku mrozonego - ja zrobilam tak za pierwszym razem - ma zbyt
duzo wody i nawet wysmazanie jej nie usuwa calkowicie - efekt byl taki, ze
masa nie sciela sie dobrze podczas pieczenia i malowniczo wyplynela po
przekrojeniu pasztetu :-( Za drugim razem uzylam swiezego i bylo OK, nie
potrzebna jest foremka kamionkowa - ja uzylam takiej jednorazowej foremki do
pieczenia z grubej folii aluminiowej i zadzialalo.
--
Alex Horn
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-05-25 13:52:09
Temat: Re: TERYNA
Użytkownik {Wilma} <w...@o...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:9eljog$bhu$...@g...uci.agh.edu.pl...
> (ponownie) ladnie prosze o przepis na teryne. Jadlam rybna (byla pyszna). Z
> tego co sie orientuje jest rowniez miesna! Bede dozgonnie wdzieczna!
>
> --
> @@@
> &(*o*)&
> )˘(
Znalazłam przepis na taką terrinę z tuńczyka i kilku (25dag) krewetek(małych).
Drugi jest jeszcze gorszy bo z paluszkami krabowymi(15dag) i wędzonym łososiem(30dag)
Jeśli trzeba powypisuję bo mam czas.
AgataW.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-05-26 06:49:17
Temat: Re: TERYNA
----- Original Message -----
From: Alex Horn <a...@p...onet.pl>
To: <p...@n...pl>
Sent: Friday, May 25, 2001 3:27 PM
Subject: Re: TERYNA
>
> Podaję przepis ("dosłowny") na teryne z ryby, jaki jakiś czas temu
> zamieściła na grupie Herbatka. Wybróbowałam w zeszły weekend (z okazji
> dostępnści świeżego szpinaku). Podobnie jak Herbatka robiłam z łososiem i
> dorszem - pycha! Naprawdę polecam.
Ciesze sie, ze Ci smakowało - ten przepis wytaskalam z jakiegos pisma
kulinarnego - "Pieprz i Sol" (??? - chyba) - dodam tylko, ze jesli ma byc
widowiskowo, to warto pomiedzy poszczegolne warstwy terynki wlozyc krewetki
(te wieksze, nie taka koktajlowa drobnice - moga byc surowe, ale musza byc
oczyszczone z pancerzyka ) - super wygladaja, bo robia sie rozowe i ladnie
sie kolorystycznie kompunuja z zielonkawo-rozowawa reszta..
Herbatka
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-05-28 05:10:37
Temat: Re: TERYNA
Użytkownik "Barbara" <b...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:3b0e5439@news.vogel.pl...
> > @@@
> > &(*o*)&
> > )˘(
> > pozdr. {Wilma}
>
> bardzo podoba mi się Twój portrecik..;-)
>
> pozdrawiam
> Basia
> >
dzieki ;o))))
pozdr. Wilma
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-05-28 05:12:11
Temat: Re: TERYNA
Użytkownik "Alex Horn" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:9elmc6$unv$1@post.polcard.com.pl...
> Generalne uwagi - zamiast szczupaka morskiego uzylam swiezego dorsza i
bylo
> bardzo dobre, jesli nie masz swiezego estragonu uzyj szczypty suszonego,
NIE
> UZYWAJ szpinaku mrozonego - ja zrobilam tak za pierwszym razem - ma zbyt
> duzo wody i nawet wysmazanie jej nie usuwa calkowicie - efekt byl taki, ze
> masa nie sciela sie dobrze podczas pieczenia i malowniczo wyplynela po
> przekrojeniu pasztetu :-( Za drugim razem uzylam swiezego i bylo OK, nie
> potrzebna jest foremka kamionkowa - ja uzylam takiej jednorazowej foremki
do
> pieczenia z grubej folii aluminiowej i zadzialalo.
>
> Alex Horn
Jestes Wspaniala. Nawet nie wiesz jak mnie uszczesliwilas.
Pozdrawiam i mocno sciskam
Wilma
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-05-28 05:13:36
Temat: Re: TERYNA
Użytkownik "AgataW" <a...@g...com.pl> napisał w wiadomości
news:9elo36$jvf$1@news.tpi.pl...
Znalazłam przepis na taką terrinę z tuńczyka i kilku (25dag)
krewetek(małych).
Drugi jest jeszcze gorszy bo z paluszkami krabowymi(15dag) i wędzonym
łososiem(30dag)
Jeśli trzeba powypisuję bo mam czas.
AgataW.
Jesli nie sprawi Ci to klopotu to bede wdzieczna za kazdy przepis, gdyz
teryne (zdaje mi sie, ze ... ) moglabym jesc kilogramami.
Z gory wdzieczna
Wilma
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-05-28 10:48:32
Temat: Re: TERYNA
Użytkownik {Wilma} <w...@o...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:9esmqo$duj$...@g...uci.agh.edu.pl...
>
> Użytkownik "AgataW" <a...@g...com.pl> napisał w wiadomości
> news:9elo36$jvf$1@news.tpi.pl...
>
> Znalazłam przepis na taką terrinę z tuńczyka i kilku (25dag)
> krewetek(małych).
50 DAG tunczyka z puszki osączyć i zmiksować. Zelatynę( 6 listków lub 6 płaskich
łyzeczek) rozpuścićw małej ilości gorącej wody i dodawać stopniowo do masy rybnej (
mieszać non stop). Ubić schłodzoną śmitankę(1 szkl. 30%) i powoli łyżką dodawać do
masy delikatnie miksując. Dodać odsaczone krewetki, posiekany szczypior, posolić,
popieprzyć i do naczynia wylożonego pergaminem woskowanym ( nieźle brzmi) Po 24
godzinach jemy z sosem koktaj;owym. (czyli 2łyżki ostrej musztardy, 3 łyżki
ketchupu, 1 szklanka śmietanki 30%, 50ml.whisky, cukier, sól, kapary - uwaga
śmietanę ubić na sztywno i łaczyć powoli z musztardą i keczupem a potem z whisky
itd.)
przepis z "Kuchni" grudniowej
> Drugi jest jeszcze gorszy bo z paluszkami krabowymi(15dag) i wędzonym
> łososiem(30dag) i 25 dag krewetek.
Tu miksujemy : biały ser( 70 dag typu Campina czyli homogenizowany) z łososiem,
jogurtem( pół szkl. naturalnego) i wymieszamy z rozpuszczoną żelatyną(1 łyżka) w
4łyzkach wody . Przyprawiamy solą i pieprzem a następnie dodajemy do masy paluszkiw
plasterkach i krewetki. Wykładamy na forme keksową wyłozona folią spożywczą( też
brzmi nieźle) i na 4 godzinki do lodówki.
a potem sugeruja przyzdabianie wg. gustu
przepis z "kuchni"marcowej
AgataW.
Przepraszam,że tak przepisuję z gazety ale może ktoś nie ma dostępu, a ma ochotę
skorzystać ( np. w RPA albo Argentynie)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-05-28 10:57:09
Temat: Re: TERYNA
Użytkownik "AgataW" <a...@g...com.pl> napisał w wiadomości
news:9etaer$6im$1@news.tpi.pl...
> Znalazłam przepis na taką terrinę z tuńczyka i kilku (25dag)
> krewetek(małych).
50 DAG tunczyka z puszki osączyć i zmiksować. Zelatynę( 6 listków lub 6
płaskich łyzeczek) rozpuścićw małej ilości gorącej wody i dodawać stopniowo
do masy rybnej ( mieszać non stop). Ubić schłodzoną śmitankę(1 szkl. 30%) i
powoli łyżką dodawać do masy delikatnie miksując. Dodać odsaczone krewetki,
posiekany szczypior, posolić, popieprzyć i do naczynia wylożonego pergaminem
woskowanym ( nieźle brzmi) Po 24 godzinach jemy z sosem koktaj;owym. (czyli
2łyżki ostrej musztardy, 3 łyżki ketchupu, 1 szklanka śmietanki 30%,
50ml.whisky, cukier, sól, kapary - uwaga śmietanę ubić na sztywno i łaczyć
powoli z musztardą i keczupem a potem z whisky itd.)
przepis z "Kuchni" grudniowej
> Drugi jest jeszcze gorszy bo z paluszkami krabowymi(15dag) i wędzonym
> łososiem(30dag) i 25 dag krewetek.
Tu miksujemy : biały ser( 70 dag typu Campina czyli homogenizowany) z
łososiem, jogurtem( pół szkl. naturalnego) i wymieszamy z rozpuszczoną
żelatyną(1 łyżka) w 4łyzkach wody . Przyprawiamy solą i pieprzem a następnie
dodajemy do masy paluszkiw plasterkach i krewetki. Wykładamy na forme
keksową wyłozona folią spożywczą( też brzmi nieźle) i na 4 godzinki do
lodówki.
a potem sugeruja przyzdabianie wg. gustu
przepis z "kuchni"marcowej
AgataW.
Przepraszam,że tak przepisuję z gazety ale może ktoś nie ma dostępu, a ma
ochotę skorzystać ( np. w RPA albo Argentynie)
Jeszcze raz slicznie Ci dziekuje. Wydaje sie, ze Twoj przepis jest prostszy,
ale oczywiscie wyprobuje obu.
--
@@@
&(*o*)&
)˘(
pozdr. {Wilma}
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |