Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "AgataW" <a...@g...com.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: TERYNA
Date: Mon, 28 May 2001 12:48:32 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 50
Message-ID: <9etaer$6im$1@news.tpi.pl>
References: <9eljog$bhu$1@galaxy.uci.agh.edu.pl> <9elo36$jvf$1@news.tpi.pl>
<9esmqo$duj$1@galaxy.uci.agh.edu.pl>
NNTP-Posting-Host: pac87.warszawa.sdi.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
X-Trace: news.tpi.pl 991046939 6742 217.96.222.87 (28 May 2001 10:48:59 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 28 May 2001 10:48:59 GMT
X-Notice-1: This post has been postprocessed on the news.tpi.pl server.
X-Notice-2: Subject line has been filtered and any Odp: strings removed.
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2314.1300
X-I-Am-Sorry: For my broken newsreader.
X-Subject: Odp: TERYNA
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2417.2000
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:52664
Ukryj nagłówki
Użytkownik {Wilma} <w...@o...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:9esmqo$duj$...@g...uci.agh.edu.pl...
>
> Użytkownik "AgataW" <a...@g...com.pl> napisał w wiadomości
> news:9elo36$jvf$1@news.tpi.pl...
>
> Znalazłam przepis na taką terrinę z tuńczyka i kilku (25dag)
> krewetek(małych).
50 DAG tunczyka z puszki osączyć i zmiksować. Zelatynę( 6 listków lub 6 płaskich
łyzeczek) rozpuścićw małej ilości gorącej wody i dodawać stopniowo do masy rybnej (
mieszać non stop). Ubić schłodzoną śmitankę(1 szkl. 30%) i powoli łyżką dodawać do
masy delikatnie miksując. Dodać odsaczone krewetki, posiekany szczypior, posolić,
popieprzyć i do naczynia wylożonego pergaminem woskowanym ( nieźle brzmi) Po 24
godzinach jemy z sosem koktaj;owym. (czyli 2łyżki ostrej musztardy, 3 łyżki
ketchupu, 1 szklanka śmietanki 30%, 50ml.whisky, cukier, sól, kapary - uwaga
śmietanę ubić na sztywno i łaczyć powoli z musztardą i keczupem a potem z whisky
itd.)
przepis z "Kuchni" grudniowej
> Drugi jest jeszcze gorszy bo z paluszkami krabowymi(15dag) i wędzonym
> łososiem(30dag) i 25 dag krewetek.
Tu miksujemy : biały ser( 70 dag typu Campina czyli homogenizowany) z łososiem,
jogurtem( pół szkl. naturalnego) i wymieszamy z rozpuszczoną żelatyną(1 łyżka) w
4łyzkach wody . Przyprawiamy solą i pieprzem a następnie dodajemy do masy paluszkiw
plasterkach i krewetki. Wykładamy na forme keksową wyłozona folią spożywczą( też
brzmi nieźle) i na 4 godzinki do lodówki.
a potem sugeruja przyzdabianie wg. gustu
przepis z "kuchni"marcowej
AgataW.
Przepraszam,że tak przepisuję z gazety ale może ktoś nie ma dostępu, a ma ochotę
skorzystać ( np. w RPA albo Argentynie)
|