Data: 2001-05-28 10:48:32
Temat: Re: TERYNA
Od: "AgataW" <a...@g...com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik {Wilma} <w...@o...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:9esmqo$duj$...@g...uci.agh.edu.pl...
>
> Użytkownik "AgataW" <a...@g...com.pl> napisał w wiadomości
> news:9elo36$jvf$1@news.tpi.pl...
>
> Znalazłam przepis na taką terrinę z tuńczyka i kilku (25dag)
> krewetek(małych).
50 DAG tunczyka z puszki osączyć i zmiksować. Zelatynę( 6 listków lub 6 płaskich
łyzeczek) rozpuścićw małej ilości gorącej wody i dodawać stopniowo do masy rybnej (
mieszać non stop). Ubić schłodzoną śmitankę(1 szkl. 30%) i powoli łyżką dodawać do
masy delikatnie miksując. Dodać odsaczone krewetki, posiekany szczypior, posolić,
popieprzyć i do naczynia wylożonego pergaminem woskowanym ( nieźle brzmi) Po 24
godzinach jemy z sosem koktaj;owym. (czyli 2łyżki ostrej musztardy, 3 łyżki
ketchupu, 1 szklanka śmietanki 30%, 50ml.whisky, cukier, sól, kapary - uwaga
śmietanę ubić na sztywno i łaczyć powoli z musztardą i keczupem a potem z whisky
itd.)
przepis z "Kuchni" grudniowej
> Drugi jest jeszcze gorszy bo z paluszkami krabowymi(15dag) i wędzonym
> łososiem(30dag) i 25 dag krewetek.
Tu miksujemy : biały ser( 70 dag typu Campina czyli homogenizowany) z łososiem,
jogurtem( pół szkl. naturalnego) i wymieszamy z rozpuszczoną żelatyną(1 łyżka) w
4łyzkach wody . Przyprawiamy solą i pieprzem a następnie dodajemy do masy paluszkiw
plasterkach i krewetki. Wykładamy na forme keksową wyłozona folią spożywczą( też
brzmi nieźle) i na 4 godzinki do lodówki.
a potem sugeruja przyzdabianie wg. gustu
przepis z "kuchni"marcowej
AgataW.
Przepraszam,że tak przepisuję z gazety ale może ktoś nie ma dostępu, a ma ochotę
skorzystać ( np. w RPA albo Argentynie)
|