Data: 2001-05-28 10:57:09
Temat: Re: TERYNA
Od: "{Wilma}" <w...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "AgataW" <a...@g...com.pl> napisał w wiadomości
news:9etaer$6im$1@news.tpi.pl...
> Znalazłam przepis na taką terrinę z tuńczyka i kilku (25dag)
> krewetek(małych).
50 DAG tunczyka z puszki osączyć i zmiksować. Zelatynę( 6 listków lub 6
płaskich łyzeczek) rozpuścićw małej ilości gorącej wody i dodawać stopniowo
do masy rybnej ( mieszać non stop). Ubić schłodzoną śmitankę(1 szkl. 30%) i
powoli łyżką dodawać do masy delikatnie miksując. Dodać odsaczone krewetki,
posiekany szczypior, posolić, popieprzyć i do naczynia wylożonego pergaminem
woskowanym ( nieźle brzmi) Po 24 godzinach jemy z sosem koktaj;owym. (czyli
2łyżki ostrej musztardy, 3 łyżki ketchupu, 1 szklanka śmietanki 30%,
50ml.whisky, cukier, sól, kapary - uwaga śmietanę ubić na sztywno i łaczyć
powoli z musztardą i keczupem a potem z whisky itd.)
przepis z "Kuchni" grudniowej
> Drugi jest jeszcze gorszy bo z paluszkami krabowymi(15dag) i wędzonym
> łososiem(30dag) i 25 dag krewetek.
Tu miksujemy : biały ser( 70 dag typu Campina czyli homogenizowany) z
łososiem, jogurtem( pół szkl. naturalnego) i wymieszamy z rozpuszczoną
żelatyną(1 łyżka) w 4łyzkach wody . Przyprawiamy solą i pieprzem a następnie
dodajemy do masy paluszkiw plasterkach i krewetki. Wykładamy na forme
keksową wyłozona folią spożywczą( też brzmi nieźle) i na 4 godzinki do
lodówki.
a potem sugeruja przyzdabianie wg. gustu
przepis z "kuchni"marcowej
AgataW.
Przepraszam,że tak przepisuję z gazety ale może ktoś nie ma dostępu, a ma
ochotę skorzystać ( np. w RPA albo Argentynie)
Jeszcze raz slicznie Ci dziekuje. Wydaje sie, ze Twoj przepis jest prostszy,
ale oczywiscie wyprobuje obu.
--
@@@
&(*o*)&
)˘(
pozdr. {Wilma}
|