Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!agh.edu.pl!not-for-mail
From: "{Wilma}" <w...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: TERYNA
Date: Mon, 28 May 2001 12:57:09 +0200
Organization: University of Mining & Metallurgy
Lines: 48
Message-ID: <9etbah$khd$1@galaxy.uci.agh.edu.pl>
References: <9eljog$bhu$1@galaxy.uci.agh.edu.pl> <9elo36$jvf$1@news.tpi.pl>
<9esmqo$duj$1@galaxy.uci.agh.edu.pl> <9etaer$6im$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: fil10.fil.wsp.zgora.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: galaxy.uci.agh.edu.pl 991047825 21037 212.109.141.210 (28 May 2001 11:03:45
GMT)
X-Complaints-To: u...@u...agh.edu.pl
NNTP-Posting-Date: 28 May 2001 11:03:45 GMT
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:52677
Ukryj nagłówki
Użytkownik "AgataW" <a...@g...com.pl> napisał w wiadomości
news:9etaer$6im$1@news.tpi.pl...
> Znalazłam przepis na taką terrinę z tuńczyka i kilku (25dag)
> krewetek(małych).
50 DAG tunczyka z puszki osączyć i zmiksować. Zelatynę( 6 listków lub 6
płaskich łyzeczek) rozpuścićw małej ilości gorącej wody i dodawać stopniowo
do masy rybnej ( mieszać non stop). Ubić schłodzoną śmitankę(1 szkl. 30%) i
powoli łyżką dodawać do masy delikatnie miksując. Dodać odsaczone krewetki,
posiekany szczypior, posolić, popieprzyć i do naczynia wylożonego pergaminem
woskowanym ( nieźle brzmi) Po 24 godzinach jemy z sosem koktaj;owym. (czyli
2łyżki ostrej musztardy, 3 łyżki ketchupu, 1 szklanka śmietanki 30%,
50ml.whisky, cukier, sól, kapary - uwaga śmietanę ubić na sztywno i łaczyć
powoli z musztardą i keczupem a potem z whisky itd.)
przepis z "Kuchni" grudniowej
> Drugi jest jeszcze gorszy bo z paluszkami krabowymi(15dag) i wędzonym
> łososiem(30dag) i 25 dag krewetek.
Tu miksujemy : biały ser( 70 dag typu Campina czyli homogenizowany) z
łososiem, jogurtem( pół szkl. naturalnego) i wymieszamy z rozpuszczoną
żelatyną(1 łyżka) w 4łyzkach wody . Przyprawiamy solą i pieprzem a następnie
dodajemy do masy paluszkiw plasterkach i krewetki. Wykładamy na forme
keksową wyłozona folią spożywczą( też brzmi nieźle) i na 4 godzinki do
lodówki.
a potem sugeruja przyzdabianie wg. gustu
przepis z "kuchni"marcowej
AgataW.
Przepraszam,że tak przepisuję z gazety ale może ktoś nie ma dostępu, a ma
ochotę skorzystać ( np. w RPA albo Argentynie)
Jeszcze raz slicznie Ci dziekuje. Wydaje sie, ze Twoj przepis jest prostszy,
ale oczywiscie wyprobuje obu.
--
@@@
&(*o*)&
)˘(
pozdr. {Wilma}
|