Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Tost francuski

Grupy

Szukaj w grupach

 

Tost francuski

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2000-11-12 19:58:29

Temat: Tost francuski
Od: "Ania Małażewska" <a...@f...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam Szanownych Grupowiczow,

Juz od jakiegos czasu bacznie sledze posty pojawiajace sie na grupie i musze
przyznac, ze zajecie to niezwykle mnie wciagnelo. Jako, ze (jak zauwazylam)
pomocy i rady mozna oczekiwac od Was w przypadku niemalze kazdego problemu,
postanowilam uaktywnic sie nieco o zapytac o przepis na francuskie tosty.
Probowalam takowych bedac podczas ostatnich wakacji w USA i mam chec
powtorzyc je w swojej kuchni. Bede wdzieczna za kazda podpowiedz.

Ania



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2000-11-12 20:12:15

Temat: Re: Tost francuski
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los) szukaj wiadomości tego autora

Ania Ma"ażewska <a...@f...onet.pl> wrote:

>francuskie tosty.
> Probowalam takowych bedac podczas ostatnich wakacji w USA i mam chec
> powtorzyc je w swojej kuchni. Bede wdzieczna za kazda podpowiedz.


Mozesz choc w przyblizeniu napisac jak mniej wiecej te francuskie tosty
wygladaly? Czy przypominaly moze to, co we Francji nazywaja pain perdu,
czyli francuska bulke namoczona w mleku, zanurzona w ubitym jajku i
nastepnie usmazona?

Wladyslaw

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-11-12 22:14:22

Temat: Re: Tost francuski
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net> szukaj wiadomości tego autora

Tost Francuski (French Toast)
2 kawalki chalki, bialego chleba, lub slodkiej bulki na osobe
1 jajko na 1 kawalek chalki, chleba, chalki, etc.
szczypta soli na 6 jajek
maslo/olej do smazenia
syrop do polania

W duzym glebokim talerzu rozbic cale jajka ze szczypta soli, na patelni
rozgrzac maslo i olej pol na pol, zeby cale dno bylo cienko pokryte.
Maczac kawalki chalki w jajku, przyduszajac dlonia na plasko, zeby jajko
wsiaklo, z obu stron, az chalka bedzie przesiaknieta ja gabka. Ciach na
srednio goraca patelnie, i smazyc. Podniesc i zobaczyc po pewnym czasie,
czy spod jest zloty, przewrocic na druga strone, dodac masla/oleju, zeby
sie babelkowalo przy smazeniu, zmniejszyc ogien, przykryc na 2 minuty,
az spuchnie. Podawac natychmiast, na ogrzane talerze, polewac syropem,
klonowym czy innym, rowniez ogrzanym. Mozna tez podac z truskawkami i
bita smietana, jak gofry.
Magdalena Bassett

"Ania Małażewska" wrote:
>
> Witam Szanownych Grupowiczow,
>
> Juz od jakiegos czasu bacznie sledze posty pojawiajace sie na grupie i musze
> przyznac, ze zajecie to niezwykle mnie wciagnelo. Jako, ze (jak zauwazylam)
> pomocy i rady mozna oczekiwac od Was w przypadku niemalze kazdego problemu,
> postanowilam uaktywnic sie nieco o zapytac o przepis na francuskie tosty.
> Probowalam takowych bedac podczas ostatnich wakacji w USA i mam chec
> powtorzyc je w swojej kuchni. Bede wdzieczna za kazda podpowiedz.
>
> Ania

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-11-14 07:35:16

Temat: Re: Tost francuski
Od: "Ania Małażewska" <a...@f...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Wladyslaw Los <w...@t...com.pl> w wiadomooci do grup
dyskusyjnych napisał:1ek05ar.1bu73w3lmhvqnN%w...@t...com.pl...
> Ania Ma"ażewska <a...@f...onet.pl> wrote:
>
> Mozesz choc w przyblizeniu napisac jak mniej wiecej te francuskie tosty
> wygladaly? Czy przypominaly moze to, co we Francji nazywaja pain perdu,
> czyli francuska bulke namoczona w mleku, zanurzona w ubitym jajku i
> nastepnie usmazona?
>
W Stanach mial on postac kromek tostowego pieczywa przygotowanych (jak
teraz sie domyslam) w/g przepisu na podany przez Ciebie pain perdu.

Ania


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-11-14 07:36:42

Temat: Re: Tost francuski
Od: "Ania Małażewska" <a...@f...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Dziekuje za przepis.
Z pewnoscia sprobuje

Ania

Użytkownik Magdalena Bassett <m...@w...net> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:3...@w...net...
> Tost Francuski (French Toast)
> 2 kawalki chalki, bialego chleba, lub slodkiej bulki na osobe
> 1 jajko na 1 kawalek chalki, chleba, chalki, etc.
> szczypta soli na 6 jajek
> maslo/olej do smazenia
> syrop do polania
>
> W duzym glebokim talerzu rozbic cale jajka ze szczypta soli, na patelni
> rozgrzac maslo i olej pol na pol, zeby cale dno bylo cienko pokryte.
> Maczac kawalki chalki w jajku, przyduszajac dlonia na plasko, zeby jajko
> wsiaklo, z obu stron, az chalka bedzie przesiaknieta ja gabka. Ciach na
> srednio goraca patelnie, i smazyc. Podniesc i zobaczyc po pewnym czasie,
> czy spod jest zloty, przewrocic na druga strone, dodac masla/oleju, zeby
> sie babelkowalo przy smazeniu, zmniejszyc ogien, przykryc na 2 minuty,
> az spuchnie. Podawac natychmiast, na ogrzane talerze, polewac syropem,
> klonowym czy innym, rowniez ogrzanym. Mozna tez podac z truskawkami i
> bita smietana, jak gofry.
> Magdalena Bassett
>
> "Ania Małażewska" wrote:
> >
> > Witam Szanownych Grupowiczow,
> >
> > Juz od jakiegos czasu bacznie sledze posty pojawiajace sie na grupie i
musze
> > przyznac, ze zajecie to niezwykle mnie wciagnelo. Jako, ze (jak
zauwazylam)
> > pomocy i rady mozna oczekiwac od Was w przypadku niemalze kazdego
problemu,
> > postanowilam uaktywnic sie nieco o zapytac o przepis na francuskie
tosty.
> > Probowalam takowych bedac podczas ostatnich wakacji w USA i mam chec
> > powtorzyc je w swojej kuchni. Bede wdzieczna za kazda podpowiedz.
> >
> > Ania


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Re: wariacje na temat hamburgerów
Kolejna "kulinarna" ciekawostka (za PAP)
jesiotr
rogale marcinkowe
wariacje na temat hamburgerów

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »