« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-11-12 19:58:29
Temat: Tost francuskiWitam Szanownych Grupowiczow,
Juz od jakiegos czasu bacznie sledze posty pojawiajace sie na grupie i musze
przyznac, ze zajecie to niezwykle mnie wciagnelo. Jako, ze (jak zauwazylam)
pomocy i rady mozna oczekiwac od Was w przypadku niemalze kazdego problemu,
postanowilam uaktywnic sie nieco o zapytac o przepis na francuskie tosty.
Probowalam takowych bedac podczas ostatnich wakacji w USA i mam chec
powtorzyc je w swojej kuchni. Bede wdzieczna za kazda podpowiedz.
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-11-12 20:12:15
Temat: Re: Tost francuskiAnia Ma"ażewska <a...@f...onet.pl> wrote:
>francuskie tosty.
> Probowalam takowych bedac podczas ostatnich wakacji w USA i mam chec
> powtorzyc je w swojej kuchni. Bede wdzieczna za kazda podpowiedz.
Mozesz choc w przyblizeniu napisac jak mniej wiecej te francuskie tosty
wygladaly? Czy przypominaly moze to, co we Francji nazywaja pain perdu,
czyli francuska bulke namoczona w mleku, zanurzona w ubitym jajku i
nastepnie usmazona?
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-11-12 22:14:22
Temat: Re: Tost francuskiTost Francuski (French Toast)
2 kawalki chalki, bialego chleba, lub slodkiej bulki na osobe
1 jajko na 1 kawalek chalki, chleba, chalki, etc.
szczypta soli na 6 jajek
maslo/olej do smazenia
syrop do polania
W duzym glebokim talerzu rozbic cale jajka ze szczypta soli, na patelni
rozgrzac maslo i olej pol na pol, zeby cale dno bylo cienko pokryte.
Maczac kawalki chalki w jajku, przyduszajac dlonia na plasko, zeby jajko
wsiaklo, z obu stron, az chalka bedzie przesiaknieta ja gabka. Ciach na
srednio goraca patelnie, i smazyc. Podniesc i zobaczyc po pewnym czasie,
czy spod jest zloty, przewrocic na druga strone, dodac masla/oleju, zeby
sie babelkowalo przy smazeniu, zmniejszyc ogien, przykryc na 2 minuty,
az spuchnie. Podawac natychmiast, na ogrzane talerze, polewac syropem,
klonowym czy innym, rowniez ogrzanym. Mozna tez podac z truskawkami i
bita smietana, jak gofry.
Magdalena Bassett
"Ania Małażewska" wrote:
>
> Witam Szanownych Grupowiczow,
>
> Juz od jakiegos czasu bacznie sledze posty pojawiajace sie na grupie i musze
> przyznac, ze zajecie to niezwykle mnie wciagnelo. Jako, ze (jak zauwazylam)
> pomocy i rady mozna oczekiwac od Was w przypadku niemalze kazdego problemu,
> postanowilam uaktywnic sie nieco o zapytac o przepis na francuskie tosty.
> Probowalam takowych bedac podczas ostatnich wakacji w USA i mam chec
> powtorzyc je w swojej kuchni. Bede wdzieczna za kazda podpowiedz.
>
> Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-11-14 07:35:16
Temat: Re: Tost francuski
Użytkownik Wladyslaw Los <w...@t...com.pl> w wiadomooci do grup
dyskusyjnych napisał:1ek05ar.1bu73w3lmhvqnN%w...@t...com.pl...
> Ania Ma"ażewska <a...@f...onet.pl> wrote:
>
> Mozesz choc w przyblizeniu napisac jak mniej wiecej te francuskie tosty
> wygladaly? Czy przypominaly moze to, co we Francji nazywaja pain perdu,
> czyli francuska bulke namoczona w mleku, zanurzona w ubitym jajku i
> nastepnie usmazona?
>
W Stanach mial on postac kromek tostowego pieczywa przygotowanych (jak
teraz sie domyslam) w/g przepisu na podany przez Ciebie pain perdu.
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-11-14 07:36:42
Temat: Re: Tost francuskiDziekuje za przepis.
Z pewnoscia sprobuje
Ania
Użytkownik Magdalena Bassett <m...@w...net> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:3...@w...net...
> Tost Francuski (French Toast)
> 2 kawalki chalki, bialego chleba, lub slodkiej bulki na osobe
> 1 jajko na 1 kawalek chalki, chleba, chalki, etc.
> szczypta soli na 6 jajek
> maslo/olej do smazenia
> syrop do polania
>
> W duzym glebokim talerzu rozbic cale jajka ze szczypta soli, na patelni
> rozgrzac maslo i olej pol na pol, zeby cale dno bylo cienko pokryte.
> Maczac kawalki chalki w jajku, przyduszajac dlonia na plasko, zeby jajko
> wsiaklo, z obu stron, az chalka bedzie przesiaknieta ja gabka. Ciach na
> srednio goraca patelnie, i smazyc. Podniesc i zobaczyc po pewnym czasie,
> czy spod jest zloty, przewrocic na druga strone, dodac masla/oleju, zeby
> sie babelkowalo przy smazeniu, zmniejszyc ogien, przykryc na 2 minuty,
> az spuchnie. Podawac natychmiast, na ogrzane talerze, polewac syropem,
> klonowym czy innym, rowniez ogrzanym. Mozna tez podac z truskawkami i
> bita smietana, jak gofry.
> Magdalena Bassett
>
> "Ania Małażewska" wrote:
> >
> > Witam Szanownych Grupowiczow,
> >
> > Juz od jakiegos czasu bacznie sledze posty pojawiajace sie na grupie i
musze
> > przyznac, ze zajecie to niezwykle mnie wciagnelo. Jako, ze (jak
zauwazylam)
> > pomocy i rady mozna oczekiwac od Was w przypadku niemalze kazdego
problemu,
> > postanowilam uaktywnic sie nieco o zapytac o przepis na francuskie
tosty.
> > Probowalam takowych bedac podczas ostatnich wakacji w USA i mam chec
> > powtorzyc je w swojej kuchni. Bede wdzieczna za kazda podpowiedz.
> >
> > Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |