Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.task.gda.pl!newsfeeds.belnet.be!news.belnet.be!skynet.be
!newsfeed.skycache.com!Cidera!newsfeed.avtel.net!not-for-mail
Message-ID: <3...@w...net>
From: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Reply-To: m...@w...net
Organization: Bassett Design
X-Mailer: Mozilla 4.5 (Macintosh; I; PPC)
X-Accept-Language: en,pl
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Tost francuski
References: <8umsit$g4t$1@news.tpi.pl>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 31
Date: Sun, 12 Nov 2000 14:14:22 -0800
NNTP-Posting-Host: 207.71.218.66
X-Complaints-To: a...@a...com
X-Trace: newsfeed.avtel.net 974067246 207.71.218.66 (Sun, 12 Nov 2000 14:14:06 PST)
NNTP-Posting-Date: Sun, 12 Nov 2000 14:14:06 PST
X-Received-Date: Sun, 12 Nov 2000 14:14:06 PST (newsfeed.avtel.net)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:37132
Ukryj nagłówki
Tost Francuski (French Toast)
2 kawalki chalki, bialego chleba, lub slodkiej bulki na osobe
1 jajko na 1 kawalek chalki, chleba, chalki, etc.
szczypta soli na 6 jajek
maslo/olej do smazenia
syrop do polania
W duzym glebokim talerzu rozbic cale jajka ze szczypta soli, na patelni
rozgrzac maslo i olej pol na pol, zeby cale dno bylo cienko pokryte.
Maczac kawalki chalki w jajku, przyduszajac dlonia na plasko, zeby jajko
wsiaklo, z obu stron, az chalka bedzie przesiaknieta ja gabka. Ciach na
srednio goraca patelnie, i smazyc. Podniesc i zobaczyc po pewnym czasie,
czy spod jest zloty, przewrocic na druga strone, dodac masla/oleju, zeby
sie babelkowalo przy smazeniu, zmniejszyc ogien, przykryc na 2 minuty,
az spuchnie. Podawac natychmiast, na ogrzane talerze, polewac syropem,
klonowym czy innym, rowniez ogrzanym. Mozna tez podac z truskawkami i
bita smietana, jak gofry.
Magdalena Bassett
"Ania Małażewska" wrote:
>
> Witam Szanownych Grupowiczow,
>
> Juz od jakiegos czasu bacznie sledze posty pojawiajace sie na grupie i musze
> przyznac, ze zajecie to niezwykle mnie wciagnelo. Jako, ze (jak zauwazylam)
> pomocy i rady mozna oczekiwac od Was w przypadku niemalze kazdego problemu,
> postanowilam uaktywnic sie nieco o zapytac o przepis na francuskie tosty.
> Probowalam takowych bedac podczas ostatnich wakacji w USA i mam chec
> powtorzyc je w swojej kuchni. Bede wdzieczna za kazda podpowiedz.
>
> Ania
|