Data: 2000-11-12 22:14:22
Temat: Re: Tost francuski
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
Tost Francuski (French Toast)
2 kawalki chalki, bialego chleba, lub slodkiej bulki na osobe
1 jajko na 1 kawalek chalki, chleba, chalki, etc.
szczypta soli na 6 jajek
maslo/olej do smazenia
syrop do polania
W duzym glebokim talerzu rozbic cale jajka ze szczypta soli, na patelni
rozgrzac maslo i olej pol na pol, zeby cale dno bylo cienko pokryte.
Maczac kawalki chalki w jajku, przyduszajac dlonia na plasko, zeby jajko
wsiaklo, z obu stron, az chalka bedzie przesiaknieta ja gabka. Ciach na
srednio goraca patelnie, i smazyc. Podniesc i zobaczyc po pewnym czasie,
czy spod jest zloty, przewrocic na druga strone, dodac masla/oleju, zeby
sie babelkowalo przy smazeniu, zmniejszyc ogien, przykryc na 2 minuty,
az spuchnie. Podawac natychmiast, na ogrzane talerze, polewac syropem,
klonowym czy innym, rowniez ogrzanym. Mozna tez podac z truskawkami i
bita smietana, jak gofry.
Magdalena Bassett
"Ania Małażewska" wrote:
>
> Witam Szanownych Grupowiczow,
>
> Juz od jakiegos czasu bacznie sledze posty pojawiajace sie na grupie i musze
> przyznac, ze zajecie to niezwykle mnie wciagnelo. Jako, ze (jak zauwazylam)
> pomocy i rady mozna oczekiwac od Was w przypadku niemalze kazdego problemu,
> postanowilam uaktywnic sie nieco o zapytac o przepis na francuskie tosty.
> Probowalam takowych bedac podczas ostatnich wakacji w USA i mam chec
> powtorzyc je w swojej kuchni. Bede wdzieczna za kazda podpowiedz.
>
> Ania
|