Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Trawa cytrynowa?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Trawa cytrynowa?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 6


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2007-01-17 19:36:29

Temat: Trawa cytrynowa?
Od: "Mihajlo" <u...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam,

Jakis czas temu otrzymalem w prezencie zestaw egzotycznych przypraw. Jest
wsrod nich trawa cytrynowa i nie mam pojecia z czym to sie je.

Do czego mozna uzyc tejze przyprawy? I jak?

Pozdrawiam,
Mihajlo


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2007-01-17 19:49:35

Temat: Re: Trawa cytrynowa?
Od: "anatol" <j...@t...pl> szukaj wiadomości tego autora


Mihajlo napisał(a):


Jest stosowana do zup, sosów i innych potraw np:

Kurczak z trawá cytrynowa:


Skladniki:
- 6 udek kurczaka (bez skory i kooci) moga byc filety
- 2 lodygi trawy cytrynowej (obrane i rozgniecione)
- 1 lyzeczka soli
- 1 lyzeczka cukru
- 1 cebula
- 1/2 szklanki oleju
- po 1 lyzeczce posiekanej cebuli
- swiezego imbiru i czosnku
- 4 lyzki sosu sojowego
- 2 lyzki bulionu drobiowego
- po 1 lyzeczce mielonej chili i mąki kukurydzianej
Sposob przyrzadzania:

Pokroj mieso na kawalki, wloz je do miski. Dodaj trawe cytrynowa, 2
lyzki sosu sojowego i sol. Wymieszaj. Przykryj i wstaw na 2 godziny
(lub dluzej) do lodowki. Wyjmij z lodowki i pozostaw przez pol godziny
w temperaturze pokojowej. Zrob sos: w miseczce wymieszaj bulion z
resztą sosu sojowego, cukrem i chili. Cebule przekroj na polowę, a
potem pokroj kazdą polowkę na 4 częsci. Oddziel poszczegolne warstwy
cebuli . Rozgrzej wok lub patelnie na srednim ogniu, wlej olej,
podgrzej. Dodaj posiekaną cebulę, imbir i czosnek, smaz 15 sekund.
Zmniejsz ogien, wloz kurczaka, smaz 2 minuty. Dodaj cebulowe lodeczki,
smaz minutę. Dodaj sos, gotuj jeszcze minute, mieszajac. Make polacz z
2 łyzeczkami wody, wlej do potrawy. Gotuj, do zgestnienia sosu.

Janusz
Sorry za litrki taka klawiatura

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2007-01-17 19:52:46

Temat: Re: Trawa cytrynowa?
Od: "Anka P." <t...@a...pl> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2007-01-17 20:36, Mihajlo napisał/a:

> Jakis czas temu otrzymalem w prezencie zestaw egzotycznych przypraw. Jest
> wsrod nich trawa cytrynowa i nie mam pojecia z czym to sie je.
>
> Do czego mozna uzyc tejze przyprawy? I jak?

Wszystko zależy w jakiej formie dostałes trawę.
Do potraw używa się łodygi, w związku z czym korzonki i zewnętrzne
liście się usuwa. Jeśli jest świeża (nie suszona) i masz jej dużo,
możesz ją spokojnie zamrozić.
Możesz jej używać do sałatek, past, ryb, marynat do mięsa lub zup.
Jak sama nazwa wskazuje trawa cytrynowa ma cytrynowy smak i zapach i
niby da się czasem zastąpić ją skórką od cytryny, ale wtedy efekt
końcowy nie będzie taki jak powinien być.
Jest wykorzystywana głównie w kuchni tajskiej.
Wiele przepisów znajdziesz korzystając z googli.

Pozdrawiam i smacznego
--
Anka P.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2007-01-17 20:04:54

Temat: Re: Trawa cytrynowa?
Od: "Mihajlo" <u...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Anka P." <t...@a...pl> napisał w
wiadomości news:eolurh$cb$1@atlantis.news.tpi.pl...
>W dniu 2007-01-17 20:36, Mihajlo napisał/a:
>
>> Jakis czas temu otrzymalem w prezencie zestaw egzotycznych przypraw. Jest
>> wsrod nich trawa cytrynowa i nie mam pojecia z czym to sie je.
>>
>> Do czego mozna uzyc tejze przyprawy? I jak?
>
> Wszystko zależy w jakiej formie dostałes trawę.

Jest to forma suszona, cos w rodzaju zielonkawych trocin - kawalki 1-2 cm.

Ozdrawiam,
Mihajlo


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2007-01-17 20:09:12

Temat: Re: Trawa cytrynowa?
Od: "Anka P." <t...@a...pl> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2007-01-17 21:04, Mihajlo napisał/a:

> Jest to forma suszona, cos w rodzaju zielonkawych trocin - kawalki 1-2 cm.

To wtedy najlepiej chyba byłoby dobrze utłuc ją w moździerzu przed
podaniem. Tak mi sie wydaje, bo jedynie widziałam suszoną, a u mnie w
domu używa się mrożonej.

Pozdrawiam
--
Anka P.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2007-01-17 22:16:48

Temat: Re: Trawa cytrynowa?
Od: Konrad Kosmowski <k...@k...net> szukaj wiadomości tego autora

** Anka P. wrote:

>> Jest to forma suszona, cos w rodzaju zielonkawych trocin - kawalki
>> 1-2 cm.

> To wtedy najlepiej chyba byłoby dobrze utłuc ją w moździerzu przed
> podaniem.

Jeżeli to wygląda tak jak myślę (ostatnio pojawiły się takie
zapakowane próżniowo) to nie jest ona na tyle sucha aby się dawało ją
przyjemnie kruszyć - raczej po prostu należy dodać do sosu czy zupy po
czym ja wyłowić i nie podawać bo komuś może się z paznokciem
skojarzyć. ;)

--
+ ' .-. .
. http://kosmosik.net/ * ) )
* . . '-' . kK

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Zapraszam - nie wszystkich...
Żegnam grupę.
Nietypowa sprawa - guma do żucia :)
Zapiekanki
wreszcie znalazlem odpowiednia diete

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »