Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.g
ermany.com!postnews.google.com!51g2000cwl.googlegroups.com!not-for-mail
From: "anatol" <j...@t...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Trawa cytrynowa?
Date: 17 Jan 2007 11:49:35 -0800
Organization: http://groups.google.com
Lines: 38
Message-ID: <1...@5...googlegroups.com>
References: <eolts3$f7o$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: 172.28.16.111
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
X-Trace: posting.google.com 1169063394 27669 127.0.0.1 (17 Jan 2007 19:49:54 GMT)
X-Complaints-To: g...@g...com
NNTP-Posting-Date: Wed, 17 Jan 2007 19:49:54 +0000 (UTC)
In-Reply-To: <eolts3$f7o$1@news.onet.pl>
User-Agent: G2/1.0
X-HTTP-UserAgent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 7.0; Windows NT 5.1; .NET CLR
1.1.4322; InfoPath.1),gzip(gfe),gzip(gfe)
Complaints-To: g...@g...com
Injection-Info: 51g2000cwl.googlegroups.com; posting-host=172.28.16.111;
posting-account=e9l7Tg0AAAA8nIlk0tM4Kn4vVh4i_P5J
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:288525
Ukryj nagłówki
Mihajlo napisał(a):
Jest stosowana do zup, sosów i innych potraw np:
Kurczak z trawá cytrynowa:
Skladniki:
- 6 udek kurczaka (bez skory i kooci) moga byc filety
- 2 lodygi trawy cytrynowej (obrane i rozgniecione)
- 1 lyzeczka soli
- 1 lyzeczka cukru
- 1 cebula
- 1/2 szklanki oleju
- po 1 lyzeczce posiekanej cebuli
- swiezego imbiru i czosnku
- 4 lyzki sosu sojowego
- 2 lyzki bulionu drobiowego
- po 1 lyzeczce mielonej chili i mąki kukurydzianej
Sposob przyrzadzania:
Pokroj mieso na kawalki, wloz je do miski. Dodaj trawe cytrynowa, 2
lyzki sosu sojowego i sol. Wymieszaj. Przykryj i wstaw na 2 godziny
(lub dluzej) do lodowki. Wyjmij z lodowki i pozostaw przez pol godziny
w temperaturze pokojowej. Zrob sos: w miseczce wymieszaj bulion z
resztą sosu sojowego, cukrem i chili. Cebule przekroj na polowę, a
potem pokroj kazdą polowkę na 4 częsci. Oddziel poszczegolne warstwy
cebuli . Rozgrzej wok lub patelnie na srednim ogniu, wlej olej,
podgrzej. Dodaj posiekaną cebulę, imbir i czosnek, smaz 15 sekund.
Zmniejsz ogien, wloz kurczaka, smaz 2 minuty. Dodaj cebulowe lodeczki,
smaz minutę. Dodaj sos, gotuj jeszcze minute, mieszajac. Make polacz z
2 łyzeczkami wody, wlej do potrawy. Gotuj, do zgestnienia sosu.
Janusz
Sorry za litrki taka klawiatura
|