Data: 2007-01-17 19:49:35
Temat: Re: Trawa cytrynowa?
Od: "anatol" <j...@t...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Mihajlo napisał(a):
Jest stosowana do zup, sosów i innych potraw np:
Kurczak z trawá cytrynowa:
Skladniki:
- 6 udek kurczaka (bez skory i kooci) moga byc filety
- 2 lodygi trawy cytrynowej (obrane i rozgniecione)
- 1 lyzeczka soli
- 1 lyzeczka cukru
- 1 cebula
- 1/2 szklanki oleju
- po 1 lyzeczce posiekanej cebuli
- swiezego imbiru i czosnku
- 4 lyzki sosu sojowego
- 2 lyzki bulionu drobiowego
- po 1 lyzeczce mielonej chili i mąki kukurydzianej
Sposob przyrzadzania:
Pokroj mieso na kawalki, wloz je do miski. Dodaj trawe cytrynowa, 2
lyzki sosu sojowego i sol. Wymieszaj. Przykryj i wstaw na 2 godziny
(lub dluzej) do lodowki. Wyjmij z lodowki i pozostaw przez pol godziny
w temperaturze pokojowej. Zrob sos: w miseczce wymieszaj bulion z
resztą sosu sojowego, cukrem i chili. Cebule przekroj na polowę, a
potem pokroj kazdą polowkę na 4 częsci. Oddziel poszczegolne warstwy
cebuli . Rozgrzej wok lub patelnie na srednim ogniu, wlej olej,
podgrzej. Dodaj posiekaną cebulę, imbir i czosnek, smaz 15 sekund.
Zmniejsz ogien, wloz kurczaka, smaz 2 minuty. Dodaj cebulowe lodeczki,
smaz minutę. Dodaj sos, gotuj jeszcze minute, mieszajac. Make polacz z
2 łyzeczkami wody, wlej do potrawy. Gotuj, do zgestnienia sosu.
Janusz
Sorry za litrki taka klawiatura
|