Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed.silweb.pl!newsfeed.
tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "gientke" <g...@o...pl>
Newsgroups: pl.sci.medycyna
Subject: Re: Troszkę o miodzie
Date: Sun, 13 Apr 2003 19:04:32 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 25
Message-ID: <b7c5cu$9sr$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <b7c0rg$lim$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pj146.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1050253538 10139 213.76.105.146 (13 Apr 2003 17:05:38
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 13 Apr 2003 17:05:38 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2919.6700
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2919.6600
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.sci.medycyna:104628
Ukryj nagłówki
> Ostatnio przeczytałem, że miodu nie powinno się ogrzewać do temp. powyżej
60
> st C, bo podobno zabija się występujące w nim enzymy i w ten sposób miód
> traci swoje wartości odżywcze. Moje pytanie jest następujące: Jaka różnica
w
> tym czy miód ogrzejemy czy nie skoro enzymy to białka i nie będą one mogły
> spełniać roli biokatalizatorów, bo zostaną rozłożone już w pierwszych
> etapach przewodu pokarmowego? Może moje przemyślenia są błędne ale opieram
> je na fakcie związanymn z insuliną - ona też jest białkiem i dlatego nie
> można jej podawać doustnie. Jeżeli jestem w błędzie to prosiłbym o
> wyprowadzenie z niego. Pozdrawiam wszystkich:)
> Jaco
>
>
Jeśli się nie mylę, to w gębie zaczyna się proces trawienny dla cukrów
(dlatego jak żujesz chleb przez jakiś czas to wyczuwasz słodki posmak).
Jesli białka miałyby ulec rozkładowi w jamie gębowej to białko z jajek
musielibyśmy wstrzykiwać sobie dożylnie :)
Jeśli się nie mylę to miód jest złożony w 99% (jeśli nie w 100%) z fruktozy
i glukozy - cukry.
Także moja rada - nie przejmuj się miodem :)
|