« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-01-03 14:46:57
Temat: WIELKA prośba o pomocWitajcie!
Znudziły mi się zwykłe chleby. Dlatego też postanowiłam zrobić "odmienny"
chleb, taki, jaki jadłam w Niemczech i Austrii, tzn. Vollkornbrot. Znalazłam
kilka przepisów na niemieckich stronach, prawie wszystkie przetłumaczyłam.
Nie mogę tylko rozgryźć jednego ze składników:
250 gramm Rübenkraut
Pomóżcie – co to może być???
Z góry dziękuję za pomoc.
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2005-01-03 15:08:40
Temat: Re: WIELKA prośba o pomoc> 250 gramm Rübenkraut
Nie wierzę własnym oczom. Mój słownik mówi : nać buraczana.
Może piecze się na liściach?
Pozdrawiam serdecznie Zora
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-01-03 15:33:46
Temat: Re: WIELKA prośba o pomoc
"Osinka" <o...@v...pl> schrieb im Newsbeitrag
news:0dae.0000015c.41d95ae1@newsgate.onet.pl...
(...)
> 250 gramm Rübenkraut
>
> Pomóżcie – co to może być???
To na pewno chodzi o to: http://ruebenkraut.adlexikon.de/Ruebenkraut.shtml,
czyli Rübensirup - syrop z buraka cukrowego o kolorze ciemnobrazowym. Dale
tez wlasnie pisza, ze jest uzywany produkcju chleba pumpernickel, wiec
bedzie pasowalo to do Twoich wypiekow.
Pozdrawiam
Monika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-01-03 16:22:34
Temat: Re: WIELKA prośba o pomoc
Uzytkownik "Monika Biermann" <m...@g...de> napisal w wiadomosci
news:crbokh$ilr$03$1@news.t-online.com...
>
> "Osinka" <o...@v...pl> schrieb im Newsbeitrag
> news:0dae.0000015c.41d95ae1@newsgate.onet.pl...
> (...)
> > 250 gramm Rübenkraut
> >
> > Pomóżcie – co to może być???
>
> To na pewno chodzi o to:
http://ruebenkraut.adlexikon.de/Ruebenkraut.shtml,
> czyli Rübensirup - syrop z buraka cukrowego o kolorze ciemnobrazowym. Dale
> tez wlasnie pisza, ze jest uzywany produkcju chleba pumpernickel, wiec
> bedzie pasowalo to do Twoich wypiekow.
>
Troszeczke pózno na robienie samodzielne takiego syropu..
bo to bardzo proste jest.. wystarczy w sokowirówce sok z lonego buraka
zrobic i gotowac
az zgestnieje - swietny do nalesników jest...brunatny i slodki taki..
a mozna rez takiego buraka utartego na grubej tarce dodac do ciasta
drozdzowego
efekt jest ciekawy..ciasto lekko szarawe w kolorze ale slodycz od buraka
jest
w sumie latwo dostepny surowiec i tami..ale w sezonie tylko..
Marek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-01-03 19:43:54
Temat: Re: WIELKA prośba o pomoc
Użytkownik "Marek W." <t...@p...nospam.onet.pl> napisał w wiadomości
news:crbrss$cta$1@news.onet.pl...
> Troszeczke pózno na robienie samodzielne takiego syropu..
> bo to bardzo proste jest.. wystarczy w sokowirówce sok z lonego buraka
> zrobic i gotowac
Co znaczy z "lonego" buraka? Bardzo ciekawy sposób na uzyskanie czegoś w
stylu słodu buraczanego, ale nie rozumiem o co chodzi konkretnie?
Z całego, cukrowego, polnego, czerwonego?
Sowa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-01-03 20:21:00
Temat: Re: WIELKA prośba o pomoc
Użytkownik "Sowa" <m...@w...pl> napisał w wiadomości
news:crc7a2$j57$1@inews.gazeta.pl...
>
> Użytkownik "Marek W." <t...@p...nospam.onet.pl> napisał w
wiadomości
> news:crbrss$cta$1@news.onet.pl...
>
> > Troszeczke pózno na robienie samodzielne takiego syropu..
> > bo to bardzo proste jest.. wystarczy w sokowirówce sok z lonego buraka
> > zrobic i gotowac
>
> Co znaczy z "lonego" buraka? Bardzo ciekawy sposób na uzyskanie czegoś w
> stylu słodu buraczanego, ale nie rozumiem o co chodzi konkretnie?
>
> Z całego, cukrowego, polnego, czerwonego?
>
> Sowa
>
łony burak - cukrowy znaczy surowiec w sezonie dosc prosty do pozyskania
bo wala sie tego przy drogach kupe jak kampania znaczy cukrownicza..:))
Ja rozumiem że to głupio moze wygladać takie zbieranie z poboczy
ale zwykle pare kilo mozna zadobyc od znajomego włościanina
a przerób jest banalnie prosty :))
Marek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-01-04 05:59:30
Temat: Re: WIELKA prośba o pomoc
> To na pewno chodzi o to: http://ruebenkraut.adlexikon.de/Ruebenkraut.shtml,
> czyli Rübensirup - syrop z buraka cukrowego o kolorze ciemnobrazowym. Dale
> tez wlasnie pisza, ze jest uzywany produkcju chleba pumpernickel, wiec
> bedzie pasowalo to do Twoich wypiekow.
>
> Pozdrawiam
>
> Monika
Baaaaardzo dziękuję! Strasznie łamałam głowe! ;)
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-01-04 11:19:44
Temat: Re: WIELKA prośba o pomoc - melasaUżytkownik "Marek W." <t...@p...nospam.onet.pl>
[...]
> Ja rozumiem że to głupio moze wygladać takie zbieranie z poboczy
> ale zwykle pare kilo mozna zadobyc od znajomego włościanina
> a przerób jest banalnie prosty :))
No właśnie:
http://www.biznet1.com/cooking/silesian/21.htm
Dlaczego nie nazywać rzeczy po imieniu?
--
Pozdrawiam, Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |